Κοσμος

Βρετανία: «Παγώνει» και επίσημα η κρατική χρηματοδότηση του BBC

Τι θα γίνει με το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν τα νοικοκυριά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γραφεία του BBC στο Λονδίνο
Η κυβέρνηση στη Βρετανία «παγώνει» την κρατική χρηματοδότηση στο BBC © EPA/WILL OLIVER

Η κρατική χρηματοδότηση του BBC «παγώνει» για δύο χρόνια με απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία.

Τη χρηματοδότηση του BBC «παγώνει» για δύο χρόνια η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία. Την απόφαση ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις σήμερα Δευτέρα (17/1).

Η Ντόρις είπε ότι το τέλος χρήσης, ένας μικρός φόρος που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα «παγώσει» για δύο χρόνια.

Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται, ακολουθώντας την πορεία του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση θα εξετάσει το μέλλον αυτού του ανταποδοτικού τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση με φόντο τις νέες τεχνολογίες που αναδύθηκαν και έφεραν επανάσταση στο τοπίο των ΜΜΕ, αφότου ιδρύθηκε το BBC, πριν από 100 χρόνια.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να θέτουμε αυτά τα πραγματικά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης του BBC» δήλωσε η Ντόρις μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Και να εξετάσουμε αν το υποχρεωτικό τέλος άδειας, με ποινικές κυρώσεις (για τη μη καταβολή του) για τα νοικοκυριά είναι πλέον ο κατάλληλος τρόπος» πρόσθεσε.

Πόσα πληρώνουν τα νοικοκυριά στη Βρετανία για το BBC

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού, το τέλος θα «παγώσει» στις 159 λίρες ετησίως (190 ευρώ) ανά νοικοκυριό μέχρι το 2024. Με τη νέα ρύθμιση το BBC θα λάβει συνολικά γύρω στα 3,7 δισεκ. λίρες, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένας προϋπολογισμός χαμηλότερος του πληθωρισμού θα αναγκάσει τη δημόσια τηλεόραση να περικόψει υπηρεσίες της.

Το BBC έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τα τελευταία χρόνια και υπουργοί κατηγόρησαν το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρηση.

Η Λούσι Πάουελ, η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος για θέματα πολιτισμού, είπε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά «επίθεση» σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ