Κοσμος

Βρετανία: Η Όμικρον αποδεκατίζει σχολεία, μεταφορές και δημόσιο

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και επιχειρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
John Keeble/Getty Images
Bρετανία © John Keeble/Getty Images/Ideal Image

Στη Βρετανία η εκτίναξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού λόγω της Όμικρον οδηγεί σε απουσίες που προκαλούν δυσλειτουργίες σε πολλούς τομείς.

Τα 1,2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοιού λόγω της παραλλαγής Όμικρον έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία να ετοιμάζεται να βγάλει τον στρατό από τα στρατόπεδα ώστε να καλύψει τα κενά που προκύπτουν αφού σε καραντίνα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η κεντρική κατεύθυνση που έχει δοθεί στις διοικήσεις των υπουργείων είναι να μελετηθεί πώς μπορούν να εκμεταλλευθούν το καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα των Βρετανών τώρα που οι διακοπές τελείωσαν.

Το πρωί της Τρίτης δεκάδες δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν και πολλά άλλα είχαν σημαντική καθυστέρηση, καθώς υπολογίζεται ότι ένας στους 10 εργαζομένους στους σιδηροδρόμους είναι στο σπίτι του με κορωνοϊό.

Παράλληλα οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης ξεχειλίζουν καθώς πολλές δημοτικές υπηρεσίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για μερικές ημέρες εξαιτίας των ελλείψεων, ενώ ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ίσως αναγκαστούν να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους ή ακόμη και να κλείσουν για μια περίοδο – και εκεί δεν μπορεί καν να βοηθήσει ο στρατός.

Η πλέον άμεση ανάγκη που αναμένεται να καλύψει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων είναι σε οδηγούς ασθενοφόρων, αλλά είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, με την οδήγηση απορριμματοφόρων να είναι επίσης μια ισχυρή πιθανότητα.

«Επιστρατεύτηκαν» συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί για να ανοίξουν τα σχολεία

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών εκπαίδευσης φοβούνται ότι μέσα στον μήνα έως και το ένα τέταρτο του προσωπικού στα σχολεία θα αναγκαστεί να απουσιάσει, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ήδη προβλέπεται συγχώνευση τμημάτων σε πολλά σχολεία, αφού μπορεί μεν να λείπουν δάσκαλοι, αλλά λείπουν και αρκετά παιδιά. Αναφέρονται πάντως περιπτώσεις που μαθητές έφτασαν στα σχολεία τους και τους ενημέρωσαν ότι δε θα γίνει μάθημα λόγω έλλειψης καθηγητών.

«Αν επηρεαστεί το NHS, αν επηρεαστεί το λιανεμπόριο, αν επηρεαστούν οι αθλητικοί αγώνες, είναι δύσκολο να φανταστώ γιατί τα σχολεία και τα κολλέγια δεν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα έλλειψης προσωπικού», δήλωσε ο Τζεφ Μπάρτον, γενικός γραμματέας της Ενωσης Διευθυντών Σχολείων και Κολλεγίων.

Η Βρετανία είναι μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες με σχεδόν 149.000 νεκρούς από την πανδημία. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει τώρα εκτίναξη των κρουσμάτων (σχεδόν 158.000 κρούσματα στην Αγγλία και στην Σκωτία καταγράφηκαν χθες, Δευτέρα) που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον.

Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέβλεψε ότι η πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στα νοσοκομεία θα είναι «σημαντική στη διάρκεια των δύο προσεχών εβδομάδων, ίσως και περισσότερο».

Ωστόσο, απέκλεισε προς το παρόν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων πέραν της τηλεργασίας και της χρήσης μάσκας που ισχύουν ήδη, ποντάροντας στα τεστ και σε έναν μαραθώνιο μαζικού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, ο οποίος επέτρεψε, σύμφωνα με τον ίδιο, να χορηγηθεί ενισχυτική δόση εμβολίου στο 76% των ενηλίκων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ