Κοσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον βάζει «ταφόπλακα» στο BBC

Διακόπτει τη χρηματοδότησή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον © EPA

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να διακόψει τη χρηματοδότηση του BBC.

Η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα διακόψει τη χρηματοδότηση του BBC επιβάλλοντας ένα διετές «πάγωμα» στο τέλος αδείας που καταβάλλουν οι πολίτες για να παρακολουθούν το δίκτυο, αναφέρει δημοσίευμα της Mail on Sunday.

Το μέλλον του τηλεοπτικού δικτύου αποτελεί μόνιμο θέμα πολιτικού διαλόγου, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον πιο πρόσφατα να προτείνει την επανεξέταση της χρηματοδότησής του.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται τον Απρίλιο να φθάσει σε ιστορικό 30ετίας τουλάχιστον 6% , το «πάγωμα» του τέλους αδείας, που σήμερα ανέρχεται σε 190 ευρώ, θα είναι μια ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν ραγδαία αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Θα είναι όμως και ένα βαρύ πλήγμα για τα οικονομικά του καναλιού, καθώς επιχειρεί να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα ειδησεογραφικά δίκτυα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και σε πλατφόρμες τύπου Netflix, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τις συνδρομές των καταναλωτών.

To γεγονός αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον του διεθνούς εμβέλειας βρετανικού καναλιού, καθώς θα υποστεί σοβαρές περικοπές στην ήδη μειωμένη χρηματοδότηση που λαμβάνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ποικιλία των προγραμμάτων του. Αναγκαστικά το BBC θα αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης, οι οποίοι θα κινούνται στο πνεύμα της αναζήτησης ιδιωτικών πόρων, που σημαίνει και τη σταδιακή αποκρατικοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ανεξάρτητου Μέσου. Το ισχύον σύστημα επέτρεπε στο BBC να διατηρεί την αυτοτέλεια στο περιεχόμενό του, καθώς η χρηματοδότησή του ήταν εξασφαλισμένη από το Δημόσιο.


«Τι έκανε το BBC για εμάς;»



Με φόντο την απόφαση Τζόνσον, κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με το θρυλικό μέλος των Monty Python, Τζον Γκλιζ, που διερωτάται χαρακτηριστικά...«Τι έκανε το BBC για εμάς;», για να λάβει αποστομωτική απάντηση. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ