Αθλητισμος

Τελεσίγραφο από τον Αυστραλό πρωθυπουργό σε Νόβακ Τζόκοβιτς

Αν δεν αποδείξει γιατί πήρε ιατρική εξαίρεση, φεύγει με την επόμενη πτήση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του Australian Open
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του Australian Open © EPA/DAVE HUNT

Η ιατρική εξαίρεση στον Νόβακ Τζόκοβιτς για το Australian Open και η προειδοποίηση στον Σέρβο τενίστα από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Τελεσίγραφο στον Νόβακ Τζόκοβιτς να αποδείξει ότι δικαιούται την ιατρική εξαίρεση που πήρε για να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν, αν και ανεμβολίαστος, έστειλε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Η απόφαση να επιτραπεί στον «Νόλε» να αγωνιστεί κανονικά στην Αυστραλία, έχει προκαλέσει «τσουνάμι» αντιδράσεων.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη και το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων να διαδέχεται το άλλο, στην Αυστραλία επικρατεί αναστάτωση για αυτήν την εξαίρεση, με πολλούς πολίτες να κάνουν λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από τις επίμαχες δηλώσεις που είχε κάνει ο πατέρας του ανεμβολίαστου Τζόκοβιτς περί... εκβιασμού του Σέρβου τενίστα από τους διοργανωτές.

Οι έντονες αντιδράσεις συνδέονται και με τη γενικότερη στάση του «Νόλε», ο οποίος έχει επανειλημμένα αποφύγει να πει αν και πότε σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Αυτοί που ασκούν κριτική στον Σέρβο τενίστα δεν ξεχνούν και το ανεπίσημο τουρνουά στο Βελιγράδι που διοργάνωσε ο Τζόκοβιτς και στο οποίο υπήρξαν πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, προκαλώντας αναστάτωση στον κόσμο του τένις.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αυστραλία έχουν επιβληθεί διαδοχικά σκληρά lockdown για τον κορωνοϊό, προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού. Το έκτο lockdown στη Μελβούρνη σταμάτησε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ δεν έλειψαν κατά διαστήματα τα βίαια επεισόδια με εξαγριωμένους διαδηλωτές να ζητούν να σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Σκοτ Μόρισον για Νόβακ Τζόκοβιτς: Πρέπει να αποδείξει γιατί πηρε εξαίρεση στο Australian Open

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον πήρε θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, επισημαίνοντας ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα πρέπει να αποδείξει πώς και γιατί έλαβε ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί -παρότι ανεμβολίαστος- στο Australian Open. Διαφορετικά, όπως είπε, θα φύγει με την επόμενη πτήση.

Τόσο η ομοσπονδία τένις της χώρας όσο και η τοπική κυβέρνηση της Βικτόρια επιμένουν ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ο ένας από τους 26 συνολικά που έκαναν τη σχετική αίτηση για να λάβουν ιατρική εξαίρεση και να αγωνιστούν κανονικά στο Αυστραλιανό Όπεν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

«Περιμένουμε την παρουσίασή του και τι αποδείξεις θα μας παρέχει για να το υποστηρίξει αυτό» τόνισε σε δήλωσή του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής των πολιτειών για την πανδημία κορωνοϊού στη χώρα.

«Αν αυτές οι αποδείξεις είναι ανεπαρκείς, τότε δεν θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από οποιονδήποτε άλλο και θα γυρίσει σπίτι του με την επόμενη πτήση. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως» ξεκαθάρισε ο Σκοτ Μόρισον.

Οργή στην Αυστραλία για τον ανεμβολίαστο Νόβακ Τζόκοβιτς και την ιατρική εξαίρεση που πήρε για το Australian Open
Οργή στην Αυστραλία για τον ανεμβολίαστο Νόβακ Τζόκοβιτς και την ιατρική εξαίρεση που πήρε για το Australian Open © EPA/

«Οι περιστάσεις δεν είναι μοναδικές. Το ζήτημα είναι αν έχει επαρκείς αποδείξεις για να υποστηρίξει ότι πληρεί τις προϋποθέσεις για αυτή την εξαίρεση» πρόσθεσε για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος μετά την ιατρική εξαίρεση που πήρε μπορεί να αγωνιστεί στο Australian Open σε μια χώρα όπου πάνω από το 90% των πολιτών ηλικίας 16 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο οι διοργανωτές είχαν ξεκαθαρίσει ότι το Australian Open θα γίνει μόνο με εμβολιασμένους. Μόνο που στη δέσμευση αυτή, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, υπήρχε «παραθυράκι» για τον ανεμβολίαστο Νόβακ Τζόκοβιτς. Εφόσον τελικά ο «Νόλε» αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν, θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι. Με 3-0 σετ κόντρα στον Ντανίλ Μεντβέντεφ ήταν ο απόλυτος «άρχοντας» στη Μελβούρνη.

Με πληροφορίες από Daily Mail/Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ