Αθλητισμος

Απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία - Έχασε τη δίκη

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Σέρβου τενίστα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς σε προπόνηση για το Australian Open στη Μελβούρνη
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς σε προπόνηση για το Australian Open στη Μελβούρνη © EPA/DIEGO FEDELE

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα απελαθεί από την Αυστραλία με απόφαση δικαστηρίου και δεν θα παίξει στο Australian Open. Τι ειπώθηκε στη δίκη του Σέρβου τενίστα.

Στην υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία έπεσαν σήμερα Κυριακή (16/1) οι τίτλοι τέλους. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την απέλαση του Σέρβου τενίστα, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση σε ξενοδοχείο μετά την ακύρωση της βίζας του. Ο «Νόλε» έχασε τη δίκη στη Μελβούρνη και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να απελαθεί από την Αυστραλία.

Από νωρίς το πρωί το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στη Μελβούρνη, όπου το ομοσπονδιακό δικαστήριο, σε νέα έκτακτη ακρόαση για τον Τζόκοβιτς, ανακοίνωσε την τελική του απόφαση για το αν τελικά το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης θα μπορούσε να μείνει στην Αυστραλία και να παίξει στο Australian Open.

Αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ζωντανά τη στιγμή που ο Τζόκοβιτς μαθαίνει την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου στη Μελβούρνη. Νωρίτερα, είχαν μεταδοθεί εικόνες από την αναχώρηση του «Νόλε» από το ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών με προορισμό το δικαστήριο.

Η απόφαση είναι οριστική και μη εφέσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέο «επεισόδιο» στην πολύκροτη υπόθεση που έφερε τα πάνω - κάτω στο τένις. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές που θα αγωνιστούν στη Μελβούρνη.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους αθλητές τένις που άσκησε κριτική στον Τζόκοβιτς ήταν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος εμβολιάστηκε με το εμβόλιο Johnson & Johnson για να μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open.

Τι έγινε στη δίκη του Νόβακ Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο διέκοψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (μεσημέρι στην τοπική ώρα) προκειμένου να εξετάσει όλα τα στοιχεία προτού εκδώσει την ετυμηγορία του.

«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε στα εμπλεκόμενα μέρη, αργότερα το απόγευμα, ποια είναι η θέση που θα καταλήξουμε» είπε προς το δικαστήριο ο επικεφαλής δικαστής, Τζέιμς Άλσοπ. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι νομικοί εκπρόσωποι του Νόβακ Τζόκοβιτς παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους για την παραμονή του Σέρβου αστέρα στη χώρα, ενώ η πλευρά της Αυστραλιανής κυβέρνησης κράτησε αντίθετη στάση και αντιπαρέβαλε τα δικά της επιχειρήματα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναχωρεί από το ξενοδοχείο κράτησης στη Μελβούρνη για να πάει στη δίκη του
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναχωρεί από το ξενοδοχείο κράτησης στη Μελβούρνη για να πάει στη δίκη του © EPA/JAMES ROSS

Μεγάλο μέρος της δίκης είχε εστιάσει στο αν και κατά πόσο ο Νόβακ Τζόκοβιτς ενθαρρύνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Αυστραλία και παγκοσμίως.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν θα παίξει στο Australian Open, καθώς θα απελαθεί από την Αυστραλία
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν θα παίξει στο Australian Open, καθώς θα απελαθεί από την Αυστραλία © EPA/DIEGO FEDELE

«Αν υπήρχε βάση για να σκεφτεί κανείς ότι η παρουσία και η συμμετοχή του κ. Τζόκοβιτς σε ένα τουρνουά τένις θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να οδηγήσει σε αυτό το αίσθημα κατά του εμβολιασμού, θα περίμενε κανείς ότι θα υποστηριζόταν από κάποιου είδους στοιχεία σχετικά με διαμαρτυρίες ή συγκεντρώσεις. Πέρυσι αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Open και σε άλλα μεγάλα τουρνουά σε όλο τον κόσμο και δεν προκάλεσε τίποτα» ισχυρίστηκε ο νομικός εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ.

Tennis star Djokovic loses Australia deportation fight as court upholds visa cancellation

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι του Νόβακ Τζόκοβιτς και η κυβέρνηση της Αυστραλίας στη δίκη

Κεντρικό επιχείρημα στην εικονική ακροαματική διαδικασία της έφεσης του Τζόκοβιτς στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας από την πλευρά των δικηγόρων του Σέρβου τενίστα ήταν η επισήμανση ότι η παρουσία και η συμμετοχή του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις στο Australian Open δεν ενθαρρύνει το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» και αίσθημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης της Αυστραλίας, ο νομικός εκπρόσωπος Στέφεν Λόιντ υποστήριξε πως ο Τζόκοβιτς «έχει γίνει πλέον σύμβολο για τους αντιεμβολιαστές». «Και τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει εάν κάποιος με το status και τη σημασία του Tζόκοβιτς βρίσκεται στην Αυστραλία σε μια εποχή που ο εμβολιασμός είναι ένα ζήτημα» διερωτήθηκε με νόημα στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άλεξ Χοκ, ο Ελληνοαυστραλός υπουργός Μετανάστευσης στην Αυστραλία που ακύρωσε τη βίζα του Τζόκοβιτς έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών. Η προγραμματισμένη έναρξη του Australian Open είναι τη Δευτέρα (17/10). Στο πρώτο Grand Slam της νέας χρονιάς συμμετέχουν κανονικά η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς που έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης στην Αυστραλία Άλεξ Χοκ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς (ένθετη)
Ο υπουργός Μετανάστευσης στην Αυστραλία Άλεξ Χοκ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς (ένθετη) © EPA/LUKAS COCH | KELLY DEFINA

Η απόφαση για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία δεν επιτρέπει στον Σέρβο τενίστα και Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει πέρυσι στη Μελβούρνη, όταν είχε κερδίσει με 3-0 τον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ