Κοσμος

Μελβούρνη-Kορωνοϊός: Τελειώνει σήμερα το έκτο lockdown

Η αυστραλιανή μεγαλούπολη «ξεμυτίζει» μετά από 262 ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελβούρνη, Αυστραλία
© Urlaubstracker / Unsplash

Τελείωσε το lockdown λόγω κορωνοϊού στη Μελβούρνη της Αυστραλίας μετά από 262 μέρες.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Μελβούρνης επέστρεψαν, σχεδόν, στην κανονικότητα. Από τον Μάρτιο του 2020, η πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της νότιας Αυστραλίας έχει υποστεί έξι διαδοχικά lockdown: 262 συνολικά, ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Αυστραλία επέλεξε από την αρχή τη στρατηγική του Covid Μηδέν, λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης. Πράγματι, προτού σημειωθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2020, η πολιτεία της Βικτόρια είχε καταφέρει να μηδενίσει τα κρούσματα επί ένα μήνα περίπου. Το έκτο lockdown ήταν το δεύτερο μακρύτερο σε διάρκεια και το σκληρότερο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να χάσουν την υπομονή τους και να βγουν στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε αντιπαραθέσεις με την αστυνομία.

Από το τέλος Αυγούστου, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγή προσέγγισης στην πανδημία: αντί για Covid Μηδέν μέσω κοινωνικής απομόνωσης, επιταχύνθηκε η διαδικασία των εμβολιασμών, η οποία δεν υπήρξε υποδειγματική στην Αυστραλία όπως υπήρξε στη γειτονική Νέα Ζηλανδία. Με την προοπτική να καταργηθούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης όταν θα ολοκληρωνόταν ο εμβολιασμός του 70%-80% των ενηλίκων, εμβολιάστηκε πράγματι το 69,3% των κατοίκων της Βικτόρια ―και παρ’ ολ’ αυτά, προχθές, στις 20 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν 1.841 νέα κρούσματα. Το Σίδνεϊ, όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει λίγο περισσότερο, τα μέτρα ήρθησαν στις 11 Οκτωβρίου.

Οι κάτοικοι της Μελβούρνης, που είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϊ, βγαίνουν από το σπίτι τους με πολλές επιφυλάξεις. Μερικά εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ τα ταξίδια στο εσωτερικό της Βικτόρια απαγορεύονται ακόμα. Ίσως αυτές οι απαγορεύσεις να τερματιστούν στα μέσα Νοεμβρίου όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόρια Daniel Andrews, εκπρόσωπος των Εργατικών, που ανακοίνωσε το τέλος του lockdown παραδέχτηκε το βάρος της τόσο παρατεταμένης απομόνωσης στους κατοίκους της πολιτείας αλλά πρόσθεσε ότι είχε ευεργετικά αποτελέσματα: σε πληθυσμό 6,7 εκατομμυρίων, μόνο 993 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο: πέντε φορές χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Daniel Andrews πρόσθεσε ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022 η Αυστραλία θα εφαρμόζει μέτρα σχετικά με το Covid-19.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ