Αθλητισμος

Κι αν στη θέση του Τζόκοβιτς βρισκόταν ο Τσιτσιπάς;

Ευτυχώς το εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό για τη συμμετοχή στο Open της Αυστραλίας, πράγμα που μένει να αποδειχθεί οριστικά και στην περίπτωση του Τζόκοβιτς

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Τσιτσιπάς, Νόβακ Τζόκοβιτς
© Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Σχόλιο για τον αντιεμβολιαστικό αγώνα του Τζόκοβιτς και τον αποκλεισμό του από το Australian Open - Τι θα γινόταν αν στη θέση του βρισκόταν ο Τσιτσιπάς.

Το λάβαρο του αρνητή το είχε σηκώσει από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ο Τζόκοβιτς. Ήταν από τους πρώτους διοργανωτές κορωνοπάρτι (Βελιγράδι - Ιούνιος 2020) που είχε σαν αποτέλεσμα να νοσήσουν δεκάδες τενίστες και άλλοι προσκαλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου και της γυναίκας του. Ούτε και έκρυψε ποτέ την αντιεμβολιαστική του εμμονή και τις «παράξενες» εναλλακτικές του απόψεις περί θεραπευτικών μεθόδων κ.λπ. Άλλωστε είχε ήδη εξασφαλίσει στα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας και τη διακριτική ανοχή των διοργανωτών των διαφόρων τουρνουά ανά τον κόσμο, μη εξαιρουμένων των Αυστραλών. «Είναι πολλά τα λεφτά», για να θυμηθούμε τη φράση-πασπαρτού των «ευάλωτων» συνειδήσεων.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι ο πρώτος ούτε, δυστυχώς, ο τελευταίος διάσημος αντιεμβολιαστής. Ο σεβασμός των απόψεών του εξαντλείται και, στη δική του περίπτωση, στο σημείο που αρχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Και στην περίπτωση του Σέρβου πρωταθλητή το κυριότερο πρόβλημα που δημιούργησε ήταν ο τσαμπουκάς του να αγωνιστεί παραβιάζοντας τη νομιμότητα μιας χώρας. Σε μια κρίσιμη περίοδο με εκατομμύρια νέα κρούσματα στον κόσμο και ενώ η μη τήρηση των μέτρων συνεπάγεται απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ο Νο 1 τενίστας του κόσμου έγινε ο Νο 1 προπαγανδιστής του αντιεμβολιασμού. Οι μαζικές διαδηλώσεις συμπαράστασης που γίνονται αυτές τις μέρες στην πατρίδα του, πέρα από την εθνικιστική τους διάσταση, εξηγούν και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των Σέρβων.

Προφανώς η αντικοινωνική στάση του παγκόσμιου πρωταθλητή επηρέασε αρνητικά και αρκετούς συναθλητές του. Ο δικός μας Τσιτσιπάς, όπως και μερικοί άλλοι πρωτοκλασάτοι τενίστες, είχαν εκδηλώσει δημόσια από καιρό την πρόθεσή τους να μην εμβολιαστούν. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωταθλητή ότι, δήθεν, το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά ως προς τα αποτελέσματά του και ότι ο ίδιος θα το έκανε μόνο σε περίπτωση που ο εμβολιασμός γινόταν υποχρεωτικός. Αφήνοντας κατά μέρος την ουσία των απαράδεκτων απόψεών του, ας αναλογιστούμε την επιρροή που οι απόψεις αυτές άσκησαν σε χιλιάδες νέους θαυμαστές του, σε μια κρίσιμη για τη διάδοση της πανδημίας περίοδο.

Τι θα γινόταν λοιπόν στην Ελλάδα αν, αντί για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ακυρωνόταν η βίζα του Στέφανου Τσιτσιπά και αποκλειόταν από το τουρνουά της Αυστραλίας; Αμφιβάλλει κανείς ότι πολλοί θα μιλούσαν για ωμή προσβολή της χώρας μας, ότι ομογενείς θα διαδήλωναν μπροστά στο ξενοδοχείο του Έλληνα πρωταθλητή στη Μελβούρνη ή ότι οι αντιεμβολιαστές διαδηλωτές στη χώρα μας δεν θα δίσταζαν να προσθέσουν και το πορτραίτο του Στέφανου στα λάβαρα του «αγώνα» τους; Ο πιο σημαντικός τενίστας που ανέδειξε ποτέ η χώρα μας και που είχε συμμετάσχει προσωπικά στην εθνική καμπάνια για την τήρηση των μέτρων κατά του ιού, θα κινδύνευε να γίνει σύμβολο των αρνητών του εμβολίου.

Ευτυχώς, το εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό για τη συμμετοχή στο Open της Αυστραλίας, πράγμα που μένει βέβαια να αποδειχθεί οριστικά και στην περίπτωση του Τζόκοβιτς. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και το περιβάλλον του υπέκυψαν, όπως είχαν ήδη προαναγγείλει, στον εξαναγκασμό προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην εκπληκτική, μέχρι στιγμής, ανοδική πορεία του Έλληνα πρωταθλητή αλλά και συνολικά στη δημόσια εικόνα του. Αναδεικνύεται έτσι, για μια ακόμα φορά, η ανάγκη για πολύπλευρη ανάπτυξη των νέων ταλαντούχων αθλητών, έτσι ώστε η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στη βελτίωση των επιδόσεών τους να μην είναι μονομερής και να μην καταλήγει στην κοινωνική τους περιθωριοποίηση και την ακύρωση του θετικού τους παραδείγματος. Πρώτα απ’ όλα για το δικό τους καλό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ