Αθλητισμος

Τόκιο: η superstar Simone Biles εγκαταλείπει τους Ολυμπιακούς

Ένας μετά τον άλλον, πρωταθλητές ομολογούν ότι πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Simone Biles αποχωρεί από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο
Η πρωταθλήτρια Γυμναστικής Simone Biles © Laurence Griffiths/Getty Images

Η 24χρονη Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Simone Biles επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο.

Η 24χρονη Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Simone Biles, γνωστή για τα 25 παγκόσμια μετάλλια και για το μικρό της μέγεθος -έχει ύψος μόλις 1,42 μ.- επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και αποχώρησε από την ολυμπιακή ομάδα της γυμναστικής και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Στη διάρκεια των προκριματικών, αν και της συνέβησαν διάφορα μικροατυχήματα, τα οποία απέδωσε στο χαρακτηριστικό ψυχικό μπλοκάρισμα των αθλητών της ενόργανης γυμναστικής -το λεγόμενο «twisties»- προκρίθηκε βοηθώντας την αμερικανική ομάδα να περάσει στη δεύτερη θέση μετά τη ρωσική. Όμως, παρότι στις ασκήσεις δαπέδου ήρθε δεύτερη μετά την 30χρονη Ιταλίδα Vanessa Ferrari, στη δοκό η επίδοσή της δεν ήταν ικανοποιητική: έκανε 1,5 στροφή στον αέρα αντί για τις αναμενόμενες 2,5 και στους τελικούς προσγειώθηκε κάπως ανώμαλα με αποτέλεσμα χαμηλή βαθμολογία. Το twisties, δηλαδή η έλλειψη επίγνωσης του αθλητή στα άλματα, της δημιούργησε, όπως είπε, φόβο ότι θα πέσει και θα τσακιστεί.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται ανοιχτά λόγος για τα ψυχολογικά προβλήματα των γυμναστών: ο Αμερικανός κολυμβητής Michael Phelps, ο οποίος αποσύρθηκε από το άθλημα μετά από 23 χρυσά μετάλλια -πρόκειται για τον πιο βραβευμένο Ολυμπιονίκη όλων των εποχών- είχε μιλήσει για την κατάθλιψη και το άγχος που του προκάλεσε ο πρωταθλητισμός. Ο Phelps είπε ότι μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 θέλησε να τερματίσει τη ζωή του -σήμερα, καθώς καλύπτει ως ανταποκριτής την κολύμβηση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο για το αμερικανικό κανάλι NBC, δήλωσε ότι η υπόθεση της Simone Biles τού θύμισε τα δικά του προβλήματα. «Η γυμναστική απαιτεί την απόλυτη τελειότητα,» είπε. «Οι πρωταθλητές δεν έχουν δικαίωμα να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.»

O Phelps και τώρα η Biles, μιλώντας ανοιχτά για τα ψυχολογικά τους προβλήματα, έσπασαν ένα ταμπού. Η Γιαπωνέζα τενίστρια Naomi Osaka που αποκλείστηκε φέτος στο Τόκιο και η Αμερικανίδα δρομέας στα 100 μέτρα Sha’Carri Richardson μίλησαν για την «αφόρητη πίεση» των Ολυμπιακών, ενώ ο Ολλανδός ποδηλάτης Tom Dumoulin παράτησε την προπόνηση τον Ιανουάριο, αλλά επανήλθε τον Μάιο και χθες κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Όσο για τη Simone Biles, αναμενόταν να διαπρέψει φέτος σε έξι διαφορετικά αθλήματα, μεταξύ των οποίων το «σύνθετο ατομικό», το δίζυγο και το ομαδικό της ενόργανης. Η αμερικανική ομάδα έχει τώρα αναποθέσει τις ελπίδες της στην Jordan Chiles, στην Grace McCallum και στη Sunisa Lee.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ