Visual Browsing
Κορωνοϊός και αυτοκίνητο: Η ασφαλής χρήση του

Κορωνοϊός και αυτοκίνητο: Η ασφαλής χρήση του

Πάρτε τον καθαρισμό πολύ σοβαρά και μην μοιράζεστε το αυτοκίνητο με άλλον
Ό,τι χρειάζετε να γνωρίζετε και όλα αυτά που πρέπει να κάνετε για να μετακινήστε με αυτοκίνητο την εποχή του κορωνοϊού.

Πρωταρχικά και υπεύθυνα
Σε περίπτωση που κάποιες μετακινήσεις με αυτοκίνητο κρίνονται απόλυτα αναγκαίες, να κάποιες πρακτικές συμβουλές για την προστασία της υγείας του οδηγού, των χρηστών του αυτοκινήτου και όλων μας

Η επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Skoda, Jana Parmová, συμβουλεύει για τις αναπόφευκτες μετακινήσεις με αυτοκίνητο αυτές τις μέρες, με απλές, κατανοητές προτάσεις.

Προσοχή!
Mην μοιράζεστε το αυτοκίνητο με άλλον. Αν αυτό δεν γίνεται, βεβαιωθείτε ότι ο συνεπιβάτης σας δεν έχει έντονα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου.

Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον μάσκα προσώπου για όλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών, προκειμένου να μπορείτε τους ειδοποιήσετε αν τυχόν ανακαλύψετε ότι μολυνθήκατε.

Σχετικα
10 λόγοι που μισώ τις βιντεοκλήσεις
10 λόγοι που μισώ τις βιντεοκλήσεις

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο είναι ένα είδος κινητής μονάδας απομόνωσης, δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους.

Απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζετε πριν και μετά το ταξίδι, ειδικά εάν μοιράζεστε το αυτοκίνητο με κάποιον ή εάν ταξιδέψετε μαζί του, εάν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Οι αρχές αυτές είναι ακόμη πιο σημαντικές για τους οδηγούς ταξί και άλλους οδηγούς που μετακινούν επιβάτες.

Σχετικα
Μειωμένο ενιαίο εισιτήριο από τη Δευτέρα
Μειωμένο ενιαίο εισιτήριο από τη Δευτέρα

Τέλος, πάρτε τον καθαρισμό αυτόν πολύ σοβαρά.

Απολύμανση στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο

Μην ξεχάσετε την απολύμανση

 • Του τιμονιού
 • του επιλογέα ταχυτήτων
 • του χειρόφρενου
 • των χειρολαβών στις πόρτες
 • των χειριστηρίων του ηχοσυστήματος και του συστήματος infotainment
 • τους μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού (φλας και υαλοκαθαριστήρες, πιθανά cruisecontrol, κ.ά.)
 • τα υποβραχιόνια στις πόρτες, συμπεριλαμβανομένου και του «τεμπέλη»
 • τους διακόπτες ρύθμισης των καθισμάτων
 • τα πλαίσια των θυρών και τις εξωτερικές τους χειρολαβές, καθώς και τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ.

Τι χρησιμοποιούμε για την απολύμανση;

Ο οργανισμός ConsumerReports, για παράδειγμα, συμβουλεύει τη χρήση ορισμένων προϊόντων καθαρισμού που έχετε ήδη στο σπίτι.

Διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%) είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και δεν θα βλάψουν τις κύριες επιφάνειες του αυτοκινήτου σας. Άλλωστε αυτό το διάλυμα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι υπεργολάβοι τους για την απολύμανση εξαρτημάτων.

Για να είστε ακόμα πιο ήσυχοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσετε τις επενδύσεις των καθισμάτων καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Προσέξτε όμως να μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα και αποφύγετε την απορρόφησή του. Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επηρεάσει ούτε το δέρμα ούτε τη δερματίνη όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό. Έτσι λοιπόν μην τρίβετε έντονα τα καθίσματα ή άλλες επιφάνειες καλυμμένες με δέρμα.

Τα πανιά μικροϊνών είναι ιδανικά ως μέσο για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών και για όλες τις μεθόδους καθαρισμού.

Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο πιθανότατα θα βλάψει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Μην χρησιμοποιείτε επίσης, όπως συμβουλεύει το ConsumerReports, προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμώνιο σε οθόνες αφής στο αυτοκίνητο.

Μην ξεχνάτε

 • Τον καλό αερισμό του αυτοκίνητου μετά τον καθαρισμό.
 • Οι μάσκες προσώπου προστατεύουν άλλους, οι «αναπνευστήρες» προστατεύουν εσάς.
 • Ειδικά αν ταξιδεύετε με επιβάτες και ένας από αυτούς πιθανά έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο, χρησιμοποιήστε προστατευτικά μέτρα, δηλαδή μάσκες και αναπνευστήρες. Μια κλασική μάσκα από ύφασμα δεν προστατεύει αυτόν που τη φορά από τον ιό, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του να μολύνει άλλους.

Έτσι, ακόμη και μια απλή μάσκα προσώπου αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού προς τους άλλους στο αυτοκίνητο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Για ολική προστασία, χρειάζεστε αναπνευστήρες τουλάχιστον κατηγορίας FFP3.

Ανεφοδιασμός με ασφάλεια

Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστείτε καύσιμο. Δεν πρέπει να ξεχάσετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τις συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια βενζίνης.

Ελαχιστοποιήστε την επαφή με το προσωπικό. Ιδανικά επιλέξτε ένα σταθμό πληρωμής με self service εάν μπορείτε.

Χρησιμοποιήστε μια από τις σύγχρονες μεθόδους για την πληρωμή του καυσίμου σας: για παράδειγμα, πληρωμή με ανέπαφη κάρτα ή με κινητό τηλέφωνο.

Ορισμένα πρατήρια επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε ανέπαφες μεθόδους πληρωμής απευθείας στην αντλία, οπότε δεν θα χρειαστεί να μπείτε μέσα στο κατάστημα.

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να βεβαιωθείτε ότι θα γεμίσετε πλήρως το ρεζερβουάρ σας, επομένως δεν θα χρειαστεί να επισκεφθείτε σύντομα το πρατήριο. 

Αφού βάλετε καύσιμο στο αυτοκίνητό σας, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας ή τουλάχιστον απολυμάνετέ τα με ειδικό διάλυμα - θα πρέπει να έχετε αρκετή ποσότητα αυτών στο αυτοκίνητό σας.

Επίσης, μην αμελήσετε καθ' όλη την επίσκεψη σε πρατήριο ανεφοδιασμού να φοράτε γάντια μιας χρήσης που αμέσως μετά θα απορρίψετε στον κάδο.

Εν κατακλείδι

Αν και ορισμένα από τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να φαίνονται υπερβολικά, η προσοχή είναι υψίστης σημασίας. Όσο περισσότερο τηρούμε αυτά τα μέτρα, τόσο περισσότερο μειώνουμε τον κίνδυνο της διάδοσης της λοίμωξης και τόσο πιο γρήγορα η ζωή μας θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Έτσι πρέπει να είστε προσεκτικοί, να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με τους άλλους, να ταξιδεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο με αυτοκίνητο και μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό. Ιδανικά, μείνετε σπίτι ώστε όλοι μαζί να απολαύσουμε διαδρομές, όταν η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν!

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5