- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κυριάκος Χαρίτος: Γράμματα στην Παναγία
Ένα βιβλίο ποιητικής πρόζας από τον πολυτάλαντο Κυριάκο Χαρίτο
Κυριάκος Χαρίτος: Γράμματα στην Παναγία, μια ιδιαίτερη συλλογή επιστολών σε ιστορικό και θρησκευτικό πνεύμα
Το βιβλίο «Γράμματα στην Παναγία» του Κυριάκου Χαρίτου αψηφά τα λογοτεχνικά είδη: ο ίδιος ο συγγραφέας αψηφά τις ταξινομήσεις, εφόσον έχει πίσω του αξιόλογο έργο στην παιδική λογοτεχνία, ενώ έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε περιοδεύοντα θίασο physical comedy. Φαίνεται πολυσχιδής, πολυπράγμων και πολυτάλαντος: εκτός από τα πέντε επιτυχημένα παιδικά βιβλία —«Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη», «Το Βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων», «Το Τραγούδι του Ύπνου», «Ο μικρός Μανού και το φεγγάρι», «Το όλο και το λίγο»— έχει μεταφράσει παιδική λογοτεχνία και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς, και έχει συνεργαστεί με μια μακρά σειρά εκδοτικών οίκων. Το 2007 βραβεύτηκε για το σενάριο της ταινίας «Εν Θερμώ» στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Το 2016 κυκλοφόρησε το ποιητικό του έργο «Το Επί Ματαίω» και το 2022 το πεζό του «Μικρή Εγκυκλοπαίδεια του Θανάτου». Το 2023 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το «Για φαντάσου».
Τα «Γράμματα στην Παναγία» αποκαλύπτουν μια πολύ διαφορετική πλευρά από την παιγνιώδη των παιδικών βιβλίων: πρόκειται για μια συλλογή επιστολών σε ιστορικό και θρησκευτικό πνεύμα· για ένα συνδυασμό πεζής αφήγησης με ποίηση, που λειτουργεί ως μέσο αποκάλυψης κρυφών αληθειών. Γράφει απευθυνόμενος στην Παναγία, τη «Μάνα»: «Αύριο αναχωρώ για την έρημο, μάνα. Πρέπει να χάσω τον κόσμο ώστε να μπορώ να μιλάω εξ ονόματός του. Πρέπει να θαφτώ στη σιωπή για να δικαιούμαι να έχω φωνή. Θα γυρίσω όταν μπορέσω.» Τόσο η ιδέα, όσο και η εκτέλεση δείχνουν, εκτός από πρωτοτυπία, μεγάλο λεκτικό, στοχαστικό και εκφραστικό βάθος: το βιβλίο μοιάζει με αποσπασματική αυτοβιογραφία· η έκκληση στο θεϊκό στοιχείο και εναλλαγή συναισθημάτων —χαρά, αγωνία, πίστη, αμφιβολία, κόπωση, γαλήνη— παρασύρει τον αναγνώστη σε παρόμοιες συναισθηματικές διακυμάνσεις.
Ο Κυριάκος Χαρίτος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977 και μεγάλωσε στην Αυστραλία, αλλά στο βιογραφικό του δεν αναφέρει πού ακριβώς. Σπούδασε στην Αθήνα και στην Αγγλία —ούτε για τις συγκεκριμένες σπουδές δίνει πληροφορίες. Εξίσου φευγαλέο είναι το βιβλίο του: μεγάλο εύρος, μεγάλο βάθος και ένα touch αφαίρεσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.