- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μια ροκ εντ ρολ ιστορία από τον Θωμά Αρβανίτη: Ντραμς, αλητεία και για πάντα νέοι
«Ένα περιηγητικό αφήγημα αντάξιο του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον»
Θωμάς Αρβανίτης - Μια ροκ εντ ρολ ιστορία: Παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος
Αποκάλυψη τώρα: Ο Θωμάς Αρβανίτης του βιβλίου «Μια Ροκ εντ ρολ Ιστορία» είναι ο Θωμάς Αρβανίτης που προφήτευε το μέλλον χτυπώντας το ταμ ταμ των Μαύρη Μαγιονέζα. Η Μαύρη Μαγιονέζα ήταν γκρουπ εκρηκτικό, όπως εκρηκτικές είναι και οι υπόλοιπες μπάντες με τις οποίες ντράμαρε και συνεχίζει να τυμπανίζει ο Θωμάς Αρβανίτης: Από τους brit primal πάνκηδες The Grimes, ως τους ροκαμπίλι καμπαρέ πανκ και σουίνγκερς The Banksters, οι μπαγκέτες του κράτησαν ρυθμό και δίνουν γκάζι και φωτιά σε αυτό που λέμε «κοντά δυο αιώνες στο κουρμπέτι της θεσσαλονικιώτικης σκηνής».
Επιστροφή στη Μαύρη Μαγιονέζα: Χρόνια και ζαμάνια πριν το σύμπαν κατακλυστεί από influencers, life coachers, tutorialists και συμβουλάτορες με το αζημίωτο, η μπάντα προφήτεψε το κύμα και καννιβάλησε το επερχόμενο μέλλον θεσπέσια. Φλάσμπακ: «Μήπως υπάρχει κανένας ψαγμένος φίλος / Να με μπολιάσει την αλήθεια που ξέρει εκείνος / Μήπως υπάρχει κανένας κοστουμάτος πορτιέρης / Να μου πει για τα ρούχα, τι πρέπει να ξέρεις / Μήπως υπάρχει κανείς μουσικοκριτικός / Να μου κουρδίσει την κιθάρα όπως θέλει αυτός / Κανένα life-style μηνιαίο περιοδικό / Για να μου δείξει στο εξής πώς θα πρέπει να ζω / Μήπως υπάρχει καμιά θεία στη γειτονιά / Ποια να παντρευτώ, πόσα να κάνω παιδιά / Μήπως υπάρχει κανένας παχουλός κληρικός / Να μου δείξει τα εγκόσμια πώς τα ξέχασε αυτός / Μήπως υπάρχει καμία σεξολόγος γερή / Με ποια γωνιά φιλάμε μουσκεμένα ήβη / Κανένας κύριος - μυστήριος πολιτικός / Δεξιά ή αριστερά να με βολέψει κι αυτός / Μήπως υπάρχει καμία πρωϊνή εκπομπή / Να ρυθμίσω τη ζωή μου όπως προστάζει αυτή / Μήπως υπάρχει καμία υποψήφια ερωμένη / Να με σώσει καλέ… αυτή η σωσμένη / Μήπως υπάρχει κανείς κος αστυνομικός / Την τρυφερή του αγκαλιά να με φιλέψει κι αυτός / Κανένας super τιμωρός εθνικιστής / Πόσους πρέπει να ξεκοιλιάσουμε να σωθεί η πατρίς / Αλήθεια, ποιος σας έχρισε σωτήρες; / …Γέμισε ο τόπος από μέντορες / Γέμισε ο τόπος από μέντορες».
Αυτή ήταν μια από τις μεγάλες στιγμές του Θωμά Αρβανίτη του τότε, καιρός όμως να γνωρίσουμε και τον Θωμά Αρβανίτη του τώρα. Η φιγούρα του εξωφύλλου (μαύρο περφέκτο, μπλουζάκι ριγέ Πάμπλο Πικάσο και κονκάρδες) προσομοιάζει με τη φιγούρα του Θωμά. Η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο του πρώτου του βιβλίου είναι φτιαγμένη από τον γραφίστα, μουσικό και εκλεκτό δισκοπαίκτη Νίκο Κλεισιάρη (sillyrabbit creative) και απολύτως στοχευμένα σε προδιαθέτει για το θέμα της έκδοσης: μπίρες, πρόβες, στριφτά τσιγάρα, ακόρντα, περιοδείες σε επαρχίες και μπασοκίθαρα φορτωτική για εμφάνιση στην Αθήνα, βιντεοκλίπ, αστραπιαίες ηχογραφήσεις που κρατούν μια νύχτα σε ταπεινά στούντιο-προβάδικα λόγω ένδειας, ιδρώτας, κορίτσια, πιατίνια, ντεσιμπέλ, στρατός, μόνιμα μέλη, αντικαταστάτες, χιλιόμετρα οδήγησης, λιωσίματα, πεσίματα, συμμετοχή σε φεστιβάλ και άλλες σκηνές. Απείρου κάλλους. Για ό,τι έχει να κάνει με αυτό που λέμε ροκεντρόλ στην Ελλάδα. Βαθιά αυτοβιογραφικό, σπινταριστό και δραματουργικά επικεντρωμένο στην τρέλα που ορίζεται ως «ροκ μπάντα στην Ελλάδα», το βιβλίο του Θωμά Αρβανίτη είναι συγκινητικά μεμοραμπίλια. Μακάρι να διαβαστεί από τους πιτσιρικάδες που ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα (do it!) αλλά και από παλιούς ομοϊδεάτες, συντρόφους, συμπαίκτες και συμπότες. Οι Ζορζ Πιλαλί, Frank Panx των Panx Romana και Ηλίας Blues Wire Ζάικος, με τη σειρά που εμφανίζονται στον πρόλογο του βιβλίου, μακάρι να σε προδιαθέσουν για να τρέξεις και να το προμηθευτείς ακόμα πιο γρήγορα.
Ζορζ: «Ένα περιηγητικόν αφήγημα αντάξιον του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον και υπέρτερον του ιεραποστόλου Κρις Νόρτον του οποίου το τέλος υπήρξεν άγνωστον και ως εκ τούτου λίαν παροιμιώδες. Το παρόν μουσικό πόνημα υπερφρονά την αλητείαν και εξαίρει την περιήγησιν». Frank: «Εδώ θα νιώσεις το πάθος για την ελευθερία που σε ποτίζει το rock 'n' roll. Πάθος χτυπημένο με σακοράφα βαθιά στη σάρκα όπως στα φυλακόβια τατού. Κάθε τραγούδι κι ένα σύνθημα στον τοίχο για έναν έρωτα αναρχικό που κουνά τον κόσμο και βγάζει γλώσσα στο κακό». Ηλίας: «Σχεδόν κάθε μουσικός, αυτόχθων ή παρεπιδημών στα χώματα που δόξασαν οι πρόγονοί μας και βυσσοδομούν οι απόγονοί τους, θα βρει εδώ κομμάτια του εαυτού του, αναμνήσεις, εμπειρίες, στιγμιότυπα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη των ανήσυχων κόσμων» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (Εκδόσεις Οξύ) κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Η νέα λίστα θα συνδυάζει πωλήσεις βιβλίων και απήχηση στα social media για να αναδεικνύει τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Μυθιστορήματα ιστορικά, κοινωνικά, επιστημονικής φαντασίας, παιδικά, με ήρωες πάντα τους υπερασπιστές της δικαιοσύνης
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Συζητήσεις, υπογραφές βιβλίων, masterclasses και μια σειρά από παράλληλες δράσεις από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.