- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο έρωτας στο σινεμά: Το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα επανακυκλοφορεί αναθεωρημένο
Το βιβλίο περιλαμβάνει 22 νέα κείμενα για τη σχέση του κινηματογράφου με τον έρωτα, τις σχέσεις των δύο φύλων, τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό


Το βιβλίο «Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα κυκλοφορεί αναθεωρημένο από τις εκδόσεις Αιγόκερως
Το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αιγόκερως, πραγματεύεται τη σχέση του κινηματογράφου με τον έρωτα, τις σχέσεις των δύο φύλων, τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό. Πραγματεύεται τη νοηματοδότηση των θεμάτων αυτών μέσα στο αισθητικό φιλμικό σύνολο, την κινηματογραφική μορφή που παίρνουν αυτές οι σημασίες και την ιδιαίτερη αισθητική και το νόημά τους στο κινηματογραφικό σύμπαν, ανά ταινία και σκηνοθέτη. Επίσης τη σκηνοθετική διάσταση των σχολιαζόμενων φιλμ. Το βιβλίο αποτελεί συμπληρωμένη με 22 νέα κείμενα και αναθεωρημένη εκδοχή του βιβλίου που εκδόθηκε παλιότερα, το 2005.
Η επιλογή των σκηνοθετών έγινε με αφετηρία την αισθαντικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητά τους. Έγινε γιατί έχουν αναπτύξει στα έργα τους έναν προβληματισμό γύρω από το θέμα του έρωτα, γιατί έχουν σκύψει πάνω από το ζήτημα της σεξουαλικότητας ή των σχέσεων των δύο φύλων και κυρίως γιατί τους αγαπάμε…
Ευχή κι επιδίωξη του συγγραφέα είναι να μην υπάρχει στον χειρισμό των ερωτικών (κινηματογραφικών) θεμάτων, καμιά μυθοποίηση, εξιδανίκευση, προκατάληψη και επιβολή μιας «κλειστής» ιδεολογικής άποψης.
Το πρώτο μέρος είναι γενικό και θεωρητικό και πραγματεύεται τη διαχείριση του ερωτισμού και της σεξουαλικής πράξης στον κινηματογράφο (καλλιτεχνικό σινεμά και πορνό) και στη λογοτεχνία.

Το δεύτερο ασχολείται με τους δημιουργούς στην Ευρώπη και την Ασία. Μπουνιουέλ, Βισκόντι, Φελίνι, Παζολίνι, Φερέρι, Όσιμα, Ιμαμούρα, Μακαβέγιεφ, Μπορόβτζικ, Κουστουρίτσα, Αλμοντοβάρ, Μπελόκιο, Μορέτι, Φρίαρς, Φάσμπιντερ, Χάνεκε Κισλόφσκι και Σβανκμάγιερ.
Το τρίτο μέρος αναφέρεται στη σεξουαλικότητα στο γαλλικό σινεμά. Τρυφό, Ρομέρ, Ριβέτ, Γκοντάρ, Πιαλά, Εστάς, Σερό, Ζακό, Α.Κεσίς και Κατρίν Μπρεγιά.
Το τέταρτο μέρος πραγματεύεται τη σκηνοθεσία του έρωτα στο αμερικάνικο σινεμά. Ντε Μιλ, Στροχάιμ, Στέρνμπεργκ, Λιούμπιτς, Χοκς, Κιούκορ, Γουάιλντερ, Έντουαρντς, Γ.Άλεν, φιλμ νουάρ, Σιόντμακ, Τουρνέρ, Τσαρλς Βίντορ, Γουέλς, Πολάνσκι, Ντε Πάλμα, Ράφελσον, Κάσνταν, Φριτς Λανγκ, Χίτσκοκ, Ντ.Λιντς, Φίντσερ και Κιούμπρικ.
Το πέμπτο μέρος ασχολείται με τον έρωτα στον ελληνικό κινηματογράφο. Δαμιανός, Πανουσόπουλος, Παπατάκης, Παναγιωτόπουλος, Κούνδουρος, Τσιώλης, Ρεντζής, Γαβαλά, Μαλέα, Γιάνναρης, Λάνθιμος και Παπαδημητρόπουλος.
Θόδωρος Σούμας - βιογραφικό
Ο Θόδωρος Σούμας γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια της Αθήνας, όπου έβγαλε το γυμνάσιο. Σπούδασε κινηματογράφο και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Paris VIII, στη Γαλλία. Είναι συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, αρθρογράφος και δοκιμιογράφος. Στις εκδόσεις Αιγόκερως δημοσίευσε επτά βιβλία για τον κινηματογράφο: Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα/ερωτισμός, Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά, 12 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, Κινηματογράφος και έρωτας, Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες, Κινηματογραφικοί Δημιουργοί και Ο έρωτας στο σινεμά. Είχε την επιμέλεια του βιβλίου Σταύρος Τσιώλης, εκδόσεις Νεφέλη, του οποίου έγραψε το μεγαλύτερο μέρος. Έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις Απόπειρα τη συλλογή διηγημάτων Η Κλαίρη και η θάλασσα, στις εκδόσεις Βακχικόν τη νουβέλα Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή και τη συλλογή διηγημάτων Παράλογοι συνήθεις πόθοι, και στις εκδόσεις Επίκεντρο, τη μυθιστορηματική μαρτυρία Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971-2008). Γράφει στα περιοδικά The books’ Journal και Δένδρο. Έχει γράψει πολλά κείμενα για το σινεμά σε διάφορα έντυπα: στα κινηματογραφικά περιοδικά Σύγχρονος Κινηματογράφος, Οθόνη, Καθρέφτης, Camera-stylo, Κινηματογράφος και επικοινωνία, σε βιβλία-μονογραφίες σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο περιοδικό Τέταρτο και στην εφημερίδα Αυγή. Ανέλαβε την αρχισυνταξία και έγραψε άρθρα στα ετήσια Αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Κινηματογράφος 2003 έως και Κινηματογράφος 2009. Υπήρξε υπεύθυνος ύλης του κινηματογραφικού περιοδικού ΚΙΝΟ. Έχουν δημοσιευτεί κινηματογραφικά κείμενά του στις ιστοσελίδες Cinephilia, Bookpress, Fractal, Vakhikon, Kemes.wordpress, Camerastyloonline, Filmandtheater, κ.ά. Στα ιστολόγια Μεταρρύθμιση, Athens Voice και μημαδαςτημαργαριτα, δημοσιεύονται ιδεολογικοπολιτικά, εκπολιτιστικά και κινηματογραφικά άρθρα του. Έχει δημοσιεύσει βιβλιοκριτικές στις ιστοσελίδες Bookpress, Ο αναγνώστης, Fractal, Athens Voice, Χάρτης και Vakhikon. Έχει γυρίσει το ένα μέρος της μεγάλου μήκους κινηματογραφικής ταινίας-δίπτυχο Περί έρωτος, και δύο ταινίες μικρού μήκους, Ταυτότητες και ρόλοι και Ο διαγραμμένος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία συζήτηση με τη 18χρονη συγγραφέα του βιβλίου «Ρωτάω για να καταλάβω τον κόσμο», μια υπενθύμιση πως το πιο γενναίο «γιατί;» ξεκινά από μέσα μας
Η φετινή έκθεση έρχεται με χαρακτηριστικό τίτλο «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα»
Η ανάκτηση των θραυσμάτων της ψυχής των σαμουράι μέσα από αληθινές αναμνήσεις
Ο πολιτικός γελοιογράφος και οι εκδόσεις Διόπτρα μας ξανασυστήνουν το «Αϊβαλί» με αφορμή τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του graphic novel
Είσαι έτοιμος για την αναζήτηση;
Βίος και έργο του διασημότερου φιλοσόφου του 20ου αιώνα, που αφουγκράστηκε όσο κανείς τα ζητήματα της εποχής του
Εμβληματική μορφή της Aριστεράς
Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κριτικής
Τι μας είπαν οι δύο ποιητές με αφορμή τα βιβλία τους «Άναστρες νύχτες» και «Ίχνη που έπονται», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας φέρνει το βιβλίο του
Όσα μας είπε ο πρώτος Έλληνας author-illustrator παιδικού βιβλίου
Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με την κόρη του, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το καλοκαίρι του μεγάλου καύσωνα»
Η γνωστή συγγραφέας «συναντά» την Αμαλία στα δύο νέα της παιδικά βιβλία
Τι διαλέξαμε από τις τρέχουσες κυκλοφορίες των ημερών
Ιδέες, προτάσεις και τίτλοι για τα βιβλία που μιλούν στη φαντασία των παιδιών
Τι διαλέξαμε από τις τρέχουσες κυκλοφορίες των ημερών
Η ιστορία των Φίλιπς και του Μέμφις του Τεννεσσί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Τίτλοι και προτάσεις από τις κυκλοφορίες των ημερών
Η συγγραφέας επιχειρεί να αναδείξει το κάλλος και την ιστορία της πόλης της
Το νέο νουάρ του μυστηριώδους συγγραφέα διαδραματίζεται στη Μεγάλη Ύφεση - Πότε κυκλοφορεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.