Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα: Η Σώτη στέλνει γράμμα στον Διονύση
«Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο με ευκαιρία την έκδοση του βιβλίου του, από την οποία έλειπα»


Η Σώτη Τριανταφύλλου έπαθε αφωνία και δεν πήγε στην παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο, αλλά εμείς μάθαμε τι ήθελε να του πει
Δεν είναι η πρώτη φορά που σε εγκαταλείπω, Διονύση, αλλά δεν φταίω (έπαθα αφωνία: επιτέλους, Shut up Σώτη!) κι ελπίζω να μη θεωρήσεις την απουσία μου γαϊδουριά. Χρησιμοποιώ τη λέξη επειδή την επαναλαμβάνεις συχνά στο βιβλίο σου.
Το διάβασα το βιβλίο. Αφηγείσαι μια ζωή παράλληλη με τη δική μου, με τη ζωή όλων μας —δεν ταυτίστηκες μόνο με το ελληνικό τραγούδι, ταυτίστηκες με εξήντα χρόνια ιστορίας, της ιστορίας μας σε κομμάτια.
Οι αφηγήσεις σου από τη δεκαετία του 1960 είναι φωτεινές, πριν από το 1967 τουλάχιστον —τότε, ήμουν κι εγώ εκστατικά ευτυχισμένη. Η υπέροχη παιδική μου ηλικία είχε μουσική υπόκρουση από χολιγουντιανά μιούζικαλ και ροκ εντ ρολ· όταν χορεύαμε, γλιστρούσαν τα χαλιά, έτριζαν τα γυαλικά στα ράφια. Δεν σε είχα ανακαλύψει ακόμα. Νομίζω πως σε πρωτοείδα στην τηλεόραση —το 1970, το 1971;— μαζί με τα Μπουρμπούλια και πως ήσουν γλυκός κι αστείος με τα γυαλάκια σου. Κι έφερνες έναν ήχο που ήταν αποκλειστικά δικός σου σαν να ερχόταν από τον καινούργιο κόσμο που μας περίμενε.
Ύστερα, στην τελευταία τάξη του λυκείου, το αγόρι μου εκείνη την εποχή ήξερε όλους τους στίχους σου απέξω και έβαζε στο πικάπ ένα κομμάτι για κάθε περίσταση. Νομίζω πως όταν τσακωνόμασταν, και τσακωνόμασταν συχνά, έβαζε τη «Συννεφούλα» γιατί πίστευε πως είμαι η ψυχική μου διάθεση ήταν άστατη—«φεύγεις, ξαναγυρνάς»— και τα απογεύματα της Κυριακής, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όταν πάσχαμε από κυριακοαπογευματίτιδα, το «Έρχεται βροχή έρχεται μπόρα, έρχεται μπόρα και παγωνιά…» (Με την ευκαιρία, σου στέλνει μήνυμα από το Νανσύ της Γαλλίας: έχει φτιάξει ορχήστρα με τα τέσσερα παιδιά του και τα πέντε εγγόνια του και παίζουν το «Με αεροπλάνα και βαπόρια»).
Μέχρι τη μεταπολίτευση δεν ακούγαμε τίποτ’ άλλο από ελληνική μουσική που να τη θεωρούμε δική μας: ακούγαμε το «Φορτηγό», το «Περιβόλι του Τρελού», το «Βρώμικο Ψωμί». Ο Θεοδωράκης και ο Χατζιδάκις ανήκαν στον κόσμο των γονιών μας. Όσο για μένα, είχα στραφεί στους Socrates και στον Δημήτρη Πουλικάκο. Σύχναζα στο Τσιντσίν, ένα κλαμπ στη Ζωοδόχου Πηγής, όπου κάθε βράδυ έπαιζαν οι Πελόμα Μποκιού.
Για λίγο, σε εγκατέλειψα Νιόνιο.
Ύστερα ήρθε μια εποχή που με ξεκούφανε. Πολλές συναυλίες, πολλά στάδια και αρένες. Πολύς, πάρα πολύς θόρυβος. Κι εσύ άρχισες να μου θυμίζεις τον Φρανκ Ζάππα τον οποίον θαύμαζα, όχι μόνο για τη μουσική και τους στίχους του αλλά σαν αντίδοτο στη στενοκεφαλιά. Έτσι φτάσαμε στο «Happy Day»:η μουσική ήταν το τέλειο συμπλήρωμα μιας ταινίας που συμβολοποιούσε τη Μακρόνησο, την απομόνωση, την πλήξη, τον παραλογισμό. Αλλά μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν υπογράμμιζαν τη καταθλιπτική ιδέα που είχα ότι ζούσα ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν τίποτα για τίποτα. Το ίδιο επαναλήφθηκε με τους «Αχαρνής»: νομίζω ότι σ’ εκείνο τον δίσκο συνέλαβες το πνεύμα του Αριστοφάνη που δεν κατάφερναν να συλλάβουν περισπούδαστοι φιλόλογοι και σκηνοθέτες. Στη συνέχεια, απομακρύνθηκα πολύ από την ελληνική μουσική. Όμως, το καλοκαίρι 1983 άκουσα τα «Τραπεζάκια Έξω» και η «Πρωτομαγιά» έγινε ο προσωπικός μου ύμνος. Κάθε Πρωτομαγιά το ακούω και κλαίω μοναχή μου μέσα στο σπίτι. Έπειτα, για μένα, κενό —περί άλλα τύρβαζα, το ροκ με είχε απορροφήσει. Αλλά το 1997, ουπς, εμφανίστηκες με το «Gimme some lovin’» και το «Perfect Day» κι όλα τα άλλα.

Αν και κατά καιρούς έκανες παρακάμψεις στο ροκ, δεν ξέρω πώς συνέβη, έγινες η φωνή της Ελλάδας: όχι μόνο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας —συνεργάστηκες με τους καλύτερους— αλλά με όλους εμάς τους Έλληνες, είτε είμαστε oι Κωλοέλληνες, είτε oι Καραγκιόζηδες, είτε oι χουλιγκάνοι, και που παρ’ όλ΄αυτά κρατάμε τους χορούς. Πράγμα που μου θυμίζει αυτό που έλεγε ο Λέναρντ Κόεν για την Τζάνις Τζόπλιν στο «Chelsea Hotel»: We are ugly but we have the music.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα βιβλία του, «Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν» και «Ο Τρυποκάρυδος», συνεχίζουν να πουλιούνται
Οι σχέσεις με τον Υψηλάντη και η μονομαχία που τον οδήγησε στον θάνατο
Μια νέα μετάφραση μας εισάγει στη μαγεία της ποιήσης ενός από τους σημαντικότερους γερμανούς ποιητές
Το φαινόμενο της αυτοκτονίας, από τον Ροδόλφο των Αψβούργων, μέχρι τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τσέζαρε Παβέζε, τον Άντι Γουόρχολ και τον Κερτ Κομπέιν
Μια εξερεύνηση των σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών φιλτραρισμένη μέσα από έναν καθρέφτη μαγικού ρεαλισμού
Η ιστορία που θα περιβάλλει για πάντα τον μεγάλο λογοτέχνη
Στην πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιήματα-Μπροσούρες 2015-2019» στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας
Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των σχέσεων του κινηματογράφου με την επιστήμη της ιστορίας
Η ποιήτρια μας μιλάει για το έργο της «Χαμένη θεά» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2024
Ο συγγραφέας και κορυφαίος σκηνοθέτης καταγράφει την υποβαθμισμένη και «σκοτεινή» πλευρά της Ρώμης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Μια συζήτηση με την ψυχαναλύτρια και ιδρύτρια της Κοιτίδας με αφορμή το νέο της βιβλίο «Διαδρομές γονεϊκότητας. Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς» (εκδ. Παπαδόπουλος)
Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ποίηση και θεατρικά έργα προστίθενται στα αναγνώσματά μας
Περίμενα με μεγάλη αγωνία το βιβλίο του, και είναι από τα λίγα που αγόρασα την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του
Χιλιάδες βίντεο όπου χρήστες και αναγνώστες συστήνουν, διαβάζουν και αναλύουν τέτοια βιβλία
«Τι φοβάσαι σήμερα περισσότερο;» «Το σήμερα». Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice μετά την οριστική αθώωσή του από το δικαστήριο
Ανακοινώθηκε η λίστα των νικητών - Αναλυτικά τα ονόματα
Το κόμικ με τις περισσότερες μεταφράσεις στον κόσμο - Κυκλοφορεί σε 120 γλώσσες και διαλέκτους
Ο χρόνος δεν είναι παρά μόνο η εσφαλμένη εμπειρία του πέρατος μιας ανεπανάληπτης δήθεν ζωή
Έρευνα που εκδόθηκε από το Harvard University Press περιγράφει τις αλλαγές στον λόγο των ΜΜΕ στην Ελλάδα από την πτώση της δικτατορίας ως σήμερα
Μια κατάθεση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: αριστεία και «βαθύ πανεπιστήμιο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.