- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Τραμπ είναι το τέλος της σάτιρας
Το χρυσαφένιο άγαλμα των MAGA ευαγγελιστών και η πιστή περιγραφή της τραμπικής Αμερικής στη σειρά «The Boys»
H σάτιρα αδυνατεί πλέον να ξεπεράσει τραμπική πολιτική πραγματικότητα
Δεν χρειάζεται κανένας ορισμός της σάτιρας. Όλοι ξέρουμε τι είναι και όλοι ξέρουμε ότι ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η υπερβολή. Υπερβολή στη μορφή (θυμηθείτε το πώς απεικονίζονται οι πολίτικοί στις γελοιογραφίες) και κυρίως υπερβολή στα «γεγονότα» που επινοεί προκειμένου να κοροϊδέψει, να καυτηριάσει και να αποκαλύψει αυτά που οι πολιτικοί προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τείχη υποκρισίας και παραμυθιού. Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι η σάτιρα είναι ένα παραμορφωτικός καθρέφτης που προσπαθεί να αποκαλύψει μια πιο βαθιά πραγματικότητα.
Τι γίνεται όμως όταν οι πολιτικοί όχι μόνο αποκαλύπτουν από μόνοι τους την πραγματικότητα αλλά αυτή είναι τόσο ακραία όσο θα ήταν και μια ακραία πολιτική σάτιρα; Τι γίνεται όταν η υπερβολή δεν είναι μέσο αποκάλυψης της πολιτικής αλλά ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η πολιτική ασκείται; Τότε πώς μπορεί κάποιος να κάνει σάτιρα;
Πριν από λίγες μέρες MAGA ευαγγελιστές (ναι, αυτοί οι ιεροκήρυκες των οποίων η επιρροή είναι όσο μεγάλο και το παπατζιλίκι τους) μαζεύτηκαν μπροστά σε ένα χρυσαφένιο άγαλμα του ημιπαράφρονα κομπιναδόρου για να τον ευλογήσουν.
Λίγες μέρες πριν, στη σειρά «The boys» (η οποία στον 5ο κύκλο της είναι πια μια απροκάλυπτη απόπειρα σάτιρας του προέδρου) ο παρανοϊκός υπερήρωας ονειρεύεται τον εαυτό του ως θεό και η προσπάθεια να εξαπλωθεί η θρησκεία του ξεκινά σε μια εκκλησία ευαγγελιστών στην οποία κυριαρχεί ένα χρυσό του άγαλμα.
Όμως εδώ η σάτιρα, αντί να παραμορφώσει την πραγματικότητα προκειμένου να την αναδείξει, δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να προηγηθεί της πραγματικότητας λίγες μέρες. Αντί να γίνει η υπερβολή που αποκαλύπτει την αλήθεια, έγινε η πιστή περιγραφή των γεγονότων αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι αδύνατον να σατιρίσεις την τραμπική Αμερική. Είναι από μόνη της τόσο γελοία και υπερβολική που θέλει μεγάλο σατιρικό ταλέντο να τη φτάσεις και είναι μάλλον αδύνατο να την ξεπεράσεις.
Όταν οι πολιτικοί αποδεχθούν πλήρως τον ρόλο του καραγκιόζη δεν έχει κανένα νόημα να τους τοποθετείς σε ένα θέατρο σκιών. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις την ψευδαίσθηση μεγαλείου κάποιου παρουσιάζοντας τον ως τον Ιησού όταν το κάνει ο ίδιος στα σοβαρά. Δεν μπορείς να κρίνεις τον αυταρχισμό ενός προέδρου αποκαλώντας τον «βασιλιά» όταν ο ίδιος ποστάρει εικόνες του εαυτού του με κορώνα.
Η σάτιρα στον Τραμπ είναι στην πραγματικότητα άσφαιρη γιατί ο ίδιος μοιάζει βγαλμένος από την πένα ενός ευφάνταστου σατιρικού δημιουργού. Και μάλιστα ακραίου. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να παρουσιάζει την πραγματικότητα. Που στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό που ίσως να φανταζόταν η σάτιρα 20 χρόνια πριν και της οποίας η γελοιότητα φαίνεται να γίνεται πλέον αποδεκτή ως η μοίρα της Δύσης (το κόμμα του Φάρατζ πήγε πολύ καλά στις περιφερειακές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο). Οι δυτικοί ίσως σιγά-σιγά να χρειάζονται όλο και λιγότερο τη σάτιρα γιατί οι πολιτικοί της θα έχουν αποδεχτεί τον ρόλο του καραγκιόζη και θα τον υπηρετούν με όλο και μεγαλύτερη συνέπεια.
Υπό αυτή την έννοια οι απόπειρες λογοκρισίας της κυβέρνησης Τραμπ και οι επιθέσεις στους σατιρικούς δεν είναι η πραγματική απειλή για τη σάτιρα. Αυτή κινδυνεύει όχι από τη λογοκρισία αλλά από τη διάχυτη γελοιότητα. Και μπράβο της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έκκληση για προστασία της ανθρωπιάς απέναντι στην εξέλιξη των μηχανών
Το πανεπιστήμιο αλλάζει πορεία μετά τον θάνατό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.