- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε κόντρα με τις εκδόσεις Άγρα ο συγγραφέας Στάθης Καλύβας, κάνει λόγο για «κακοήθεια» από τη μεριά των εκδοτών
Κόντρα ανάμεσα στις εκδόσεις Άγρα και τον Στάθη Καλύβα έχει ξεσπάσει, με τον συγγραφέα να κάνει ανάρτηση στο Facebook απαντώντας στις αιχμές του εκδοτικού οίκου.
Όπως αναφέρει, οι εκδόσεις Άγρα εγκαλούν τόσο τον ίδιο όσο και τη Νατάσα Τριανταφύλλη για «σοβαρό ατόπημα» επειδή στο βιβλίο μας Big Bang 1970-1973 έγραψαν λανθασμένα πως ο συγγραφέας Μάριος Χάκκας αυτοκτόνησε το 1972, ενώ στην πραγματικότητα πέθανε από καρκίνο.
«Η ανακοίνωση αυτή δεν είναι δείγμα υπέρμετρης ίσως ευθιξίας όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος καλόπιστα αλλά ξεκάθαρη κακοήθεια» ξεκαθαρίζει ο Στάθης Καλύβας. Και στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά στοιχεία με το τι ακριβώς συνέβη:
«Έχουμε και λέμε:
- Το Big Bang είναι ένα βιβλίο 716 σελίδων που αναφέρεται σε εκατοντάδες ανθρώπους--το ευρετήριο περιλαμβάνει περίπου 800 ονόματα. Το να παρεισφρήσουν κάποια λάθη σε ένα τέτοιο έργο είναι επομένως αναπόφευκτο, το αλάθητο το διεκδικεί μόνο ο Πάπας, ίσως και η Άγρα. Η παράγραφος στην οποία εντοπίζεται το σφάλμα (στη σ. 351) εμπεριέχει 15 ονόματα και το συγκεκριμένο σφάλμα προέκυψε γιατί έγινε ένα μπέρδεμα του Χάκκα με τον ηθοποιό Νίκο Σκυλοδήμο που αναφέρεται τρεις γραμμές πιο κάτω και που όντως αυτοκτόνησε. Είναι περιττό να αναφέρω πως πρόκειται για ένα ασήμαντο σφάλμα που δεν αλλάζει το παραμικρό στην επιχειρηματολογία, το περιεχόμενο και την ουσία του βιβλίου. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο IQ για να το αντιληφθεί κανείς αυτό, είναι προφανές.
- Ένας ανιψιός του Μάριου Χάκκα επικοινώνησε με τον εκδοτικό μας οίκο για να επισημάνει το σφάλμα. Τον ευχαριστήσαμε, του απαντήσαμε ευγενέστατα πως λυπούμαστε, του ζητήσαμε συγγνώμη και ο εκδοτικός οίκος ανέλαβε να διορθώσει το σφάλμα τόσο στα υπό διάθεση βιβλία με ένα σημείωμα όσο και τυπογραφικά στην επόμενη έκδοση.
- Αν ο ανιψιός είχε μπει στον ελάχιστο κόπο να διαβάσει έστω και μερικές σελίδες του βιβλίου θα είχε αντιληφθεί πως η αναφορά στον Χάκκα γίνεται επειδή θεωρούμε το έργο του σημαντικό, πως αποτελεί μέρος της πολιτιστικής άνθησης της περιόδου (μετάφραση για παιδιά του δημοτικού: για καλό τον αναφέρουμε). Παρ’ όλ’ αυτά, ο ανηψιός μας απειλεί, ενώ διαδίδει δυσφημιστικά πως επίτηδες κάναμε το σφάλμα.
- Εδώ θα αρκεστώ να πω πως με εκπλήσσει το γεγονός πως κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν την αυτοκτονία ντροπή και θα προσθέσω πως ο στιγματισμός της αυτοχειρίας είναι μια μάλλον εξόφθαλμη μορφή ρατσισμού. Ξέρω επιπλέον πως καθόλου δεν στιγματίστηκε πχ η Πηνελόπη Δέλτα που αυτοκτόνησε όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Το αντίθετο».
Αφού ξεκαθαρίζει ότι «όσο για την Άγρα, θα πω πως είχα πάντα καλή γνώμη για το εκδοτικό της έργο και δεν θα την αλλάξω», υπογραμμίζει: «Αλλά σεβασμό στους εκδότες δεν έχω πλέον κανένα».
Και καταλήγει, λέγοντας: «Γιατί όταν επιλέγεις το ύφος της ανακοίνωσης, όταν χαρακτηρίζεις δημόσια ένα σφάλμα σαν και το δικό μας «σοβαρό ατόπημα» και «προσβολή στη μνήμη του δημιουργού και στην ιστορική αλήθεια» και όταν ανέχεσαι τον οχετό που προβλέψιμα αναπτύσσεται κάτω από τέτοιου είδους ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε δεν μιλάμε για ανοησία, μιλάμε για βαθιά εμπάθεια.
»Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει πολύ ορθά για την Αυριανή πως “μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας χαμηλής νοημοσύνης”. Όπως η Αυριανή, έτσι και αυτές οι ασχήμιες θα ξεχαστούν, χαρακτηρίζοντας όμως τους φορείς τους. Αντίθετα, το Big Bang θα μείνει και θα διαβάζεται. Γιατί ο φθόνος και η κακοήθεια που προκαλεί είναι άλλη μια απόδειξη της αξίας του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Ο Ρουμάνος ποιητής αποτυπώνει την αγωνία μιας ταυτότητας που διαρκώς αμφισβητείται
Μεγαλώνοντας στη Μόσχα στις αρχές του αιώνα και γνωρίζοντας τον μεγάλο συνθέτη Σκριάμπιν
Το βιβλίο «Θεραπευτικές Ιστορίες-Τετράδιο Ασκήσεων Ποιητικού Λόγου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος (Αθήνα, 2026)
Ένα βιβλίο παιδαγωγικής του Διαφωτισμού που επηρέασε την εκπαίδευση στη Δύση
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.