Βιβλιο

Η διαμάχη γύρω από τα σχόλια της JK Rowling για τους τρανς: μια ιστορία ακύρωσης

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ δέχτηκε έντονη κριτική για τα σχόλια που έκανε για την τρανς «κοινότητα»

marianna-koutalou__1_
Mαριάννα Κουτάλου
ΤΕΥΧΟΣ 21ος αιώνας
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η διαμάχη γύρω από τα σχόλια της JK Rowling για τους τρανς: μια ιστορία ακύρωσης

Επιβιώνοντας τον 21ο αιώνα - Οι πολιτικές, οι τάσεις, τα ρεύµατα της εποχής µας: Η ιστορία του cancel εναντίον της JK Rowling

H συγγραφέας της σειράς του Χάρι Πότερ JK Rowling δέχτηκε πυρά στις αρχές Ιουνίου 2020 για τα αμφιλεγόμενα tweets που δημοσίευσε σχετικά με την κοινότητα των τρανς. Η στάση της έχει κάνει θαυμαστές και ηθοποιούς του κόσμου των μάγων όπως ο Daniel Radcliffe, η Emma Watson, ο Rupert Grint και ο Eddie Redmayne να μιλήσουν εναντίον της. Τι ακριβώς είπε η JK Rowling; Στις 6 Ιουνίου 2020, η Rowling έκανε retweet ένα άρθρο που μιλούσε για «άτομα που έχουν έμμηνο ρύση», προφανώς διαφωνώντας με το γεγονός ότι το κείμενο δεν χρησιμοποιούσε τη λέξη «γυναίκες». «Άτομα που έχουν έμμηνο ρύση»: είμαι σίγουρη ότι παλιά υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να με βοηθήσει. Wumben; Wimpud Woomud;» έγραψε. Αυτό το tweet προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αλλά η συγγραφέας του Χάρι Πότερ δεν υποχώρησε και έγραψε για τις απόψεις της με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Αν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η βιωμένη πραγματικότητα των γυναικών παγκοσµίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ ανθρώπους που είναι τρανς, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου αφαιρεί την ικανότητα πολλών να µιλούν ουσιαστικά για τη ζωή τους. ∆εν είναι µίσος να λες την αλήθεια», έγραψε στο Twitter. «Η ιδέα ότι γυναίκες σαν εµένα, που συµπονούσαν τους τρανς για δεκαετίες, νιώθοντας συγγένεια επειδή είναι ευάλωτοι µε τον ίδιο τρόπο όπως οι γυναίκες —δηλαδή στην ανδρική βία—, «µισούν» τους τρανς επειδή πιστεύουν ότι το φύλο είναι πραγµατικό και έχουν ζήσει τις συνέπειες, είναι ανοησία». Και συνέχισε: «Σέβοµαι το δικαίωµα κάθε τρανσέξουαλ ατόµου να ζει µε όποιον τρόπο αισθάνεται αυθεντικό και άνετο. Θα σας στήριζα αν δεχόσασταν διακρίσεις λόγω του ότι είστε τρανς. Ταυτόχρονα, η ζωή µου έχει διαµορφωθεί από το να είµαι γυναίκα. ∆εν πιστεύω ότι είναι µίσος να το λες αυτό».

Έπειτα, στις 10 Ιουνίου 2020, η Rowling δηµοσίευσε µια εκτενή ανάρτηση στον ιστότοπό της και έστειλε ένα tweet που έγραφε «TERF Wars». (Το TERF είναι ένα ακρωνύµιο που σηµαίνει trans-exclusionary radical feminist.) «Αυτό δεν είναι εύκολο να το γράψω, για λόγους που θα αποσαφηνιστούν σύντοµα, αλλά ξέρω ότι είναι καιρός να τοποθετηθώ σχετικά µε ένα θέµα που περιβάλλεται από τοξικότητα. Το γράφω χωρίς καµία επιθυµία να προσθέσω σε αυτή την τοξικότητα», έγραψε. «Για όσους δεν γνωρίζουν: τον περασµένο ∆εκέµβριο δηµοσίευσα στο Twitter τη στήριξή µου στη Maya Forstater, µία φοροτεχνικό που έχασε τη δουλειά της για υποτιθέµενα “τρανσφοβικά” tweets. Πήγε στο δικαστήριο, ζητώντας από τον δικαστή να αποφανθεί για το αν η φιλοσοφική πεποίθηση ότι το φύλο καθορίζεται από τη βιολογία προστατεύεται από τον νόµο. Ο δικαστής Tayler αποφάνθηκε ότι δεν προστατεύεται». Η Rowling εξήγησε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τρανς θέµατα ενώ ερευνούσε έναν λογοτεχνικό χαρακτήρα. Περιέγραψε επίσης «πέντε λόγους ανησυχίας για τον νέο τρανς ακτιβισµό». Αλλά, οι ακτιβιστές αντέδρασαν µε οργή.

Ο Radcliffe, ο ίδιος ο Χάρι Πότερ, ήταν ο πρώτος σταρ από το franchise που κυκλοφόρησε µια δήλωση (µέσω του The Trevor Project) σχετικά µε τα σχόλια της Rowling: «Καταλαβαίνω ότι ορισµένα µέσα ενηµέρωσης πιθανότατα θα θέλουν να το χαρακτηρίσουν ως µια διαµάχη µεταξύ της JK Rowling και εµένα», είπε, «αλλά δεν πρόκειται πραγµατικά για αυτό, ούτε είναι αυτό που έχει σηµασία τώρα. Ενώ η Jo είναι αναµφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που ακολούθησε η ζωή µου, ως κάποιος που έχει την τιµή να συνεργάζεται και συνεχίζει να συνεισφέρει στο “Trevor Project” την τελευταία δεκαετία, και απλώς ως άνθρωπος, αισθάνοµαι υποχρεωµένος να πω κάτι αυτή τη στιγµή. Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε αντίθετη δήλωση διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ατόµων και έρχεται σε αντίθεση µε όλες τις συµβουλές που δίνονται από επαγγελµατικούς συλλόγους υγειονοµικής περίθαλψης που έχουν πολύ µεγαλύτερη εξειδίκευση σε αυτό το θέµα από την Jo ή εµένα. Σύµφωνα µε το The Trevor Project, το 78% των τρανσέξουαλ και nonbinary νέων ανέφεραν ότι αποτελούν αντικείµενο διακρίσεων λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουµε περισσότερα για να υποστηρίξουµε τα τρανς και nonbinary άτοµα, να µην ακυρώσουµε την ταυτότητά τους και να µην προκαλέσουµε περαιτέρω ζηµιά».

Η διαμάχη γύρω από τα σχόλια της JK Rowling για τους τρανς: μια ιστορία ακύρωσης
© Mark Kerrisonln / Getty Images

Και συνέχισε: «Προς όλους εκείνους που τώρα νιώθουν ότι η εµπειρία τους από τα βιβλία έχει αµαυρωθεί ή µειωθεί. Λυπάµαι βαθιά για τον πόνο που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια. Ελπίζω πραγµατικά να µη χάσετε εντελώς ό,τι ήταν πολύτιµο σε αυτές τις ιστορίες για σας… Και, κατά τη γνώµη µου, κανείς δεν µπορεί να το αγγίξει αυτό, σηµαίνει ό,τι σηµαίνει για σας και ελπίζω ότι αυτά τα σχόλια δεν θα το αλλοιώσουν τόσο πολύ».

Τι ακριβώς είπε η JK Rowling; «Άτοµα που έχουν έµµηνο ρύση»: είµαι σίγουρη ότι παλιά υπήρχε µια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να µε βοηθήσει. Wumben; Wimpud Woomud;» έγραψε.

Η Watson, που υποδύθηκε την Ερμιόνη Γκρέιντζερ, µίλησε επίσης υπέρ της τρανς κοινότητας. «Οι τρανς είναι αυτό που λένε ότι είναι και αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να τους ανακρίνουν συνεχώς ή να τους λένε ότι δεν είναι αυτό που λένε ότι είναι. Θέλω οι τρανς followers µου να ξέρουν ότι εγώ και τόσοι άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσµο σάς βλέπουµε, σας σεβόµαστε και σας αγαπάµε για αυτό που είστε», έγραψε σε µια σειρά από tweets. «Είµαι δωρήτρια στο @Mermaids_Gender και στο @mamacash. Αν µπορείτε, ίσως θελήσετε να κάνετε το ίδιο». Κλείνοντας, έστειλε την αγάπη της και ευχές για τον µήνα Pride 2020.

Αλλά ούτε η Watson έµεινε χωρίς διαµάχες τον τελευταίο καιρό. Κάποιοι την επέκριναν επειδή αρχικά δηµοσίευσε µαύρα τετράγωνα στο Instagram στις αρχές Ιουνίου 2020 για να υποστηρίξει το Black Lives Matter, χωρίς να δίνει καµία πληροφορία για το κίνηµα. Ο Grint, που υποδύθηκε τον Ρον Ουέσλι, έκανε κι εκείνος µια δήλωση ως απάντηση στη Rowling. «Υποστηρίζω σθεναρά την τρανς κοινότητα και επαναλαµβάνω τα συναισθήµατα που εκφράζουν πολλοί από τους συνοµηλίκους µου. Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οι τρανς άνδρες είναι άνδρες», είπε ο Grint, σύµφωνα µε τους Sunday Times την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020. «Όλοι θα πρέπει να έχουµε το δικαίωµα να ζούµε µε αγάπη και χωρίς να µας κρίνουν».

Επίσης, η Bonnie Wright, που υποδύθηκε την αδερφή του Ρον στην οθόνη, την Τζίνι Ουέσλι, έγραψε στο Twitter. «Αν ο Χάρι Πότερ ήταν πηγή αγάπης και αισθήµατος ανήκειν για σας, αυτή η αγάπη είναι άπειρη και µπορείτε να την πάρετε χωρίς κριτική ή αµφισβήτηση. Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Σας βλέπω και σας αγαπώ, Bonnie». Τέλος, ο  Redmayne, ο οποίος εµφανίστηκε στο franchise της Rowling «Fantastic Beasts» και έπαιξε έναν τρανς άνδρα στο «The Danish Girl», δηµοσίευσε µια µακροσκελή δήλωση στο «Variety»: «Ο σεβασµός για τα τρανς άτοµα παραµένει µια πολιτιστική επιταγή και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να εκπαιδεύοµαι συνεχώς σε αυτό. Είναι µια συνεχής διαδικασία» είπε. «Ως κάποιος που έχει δουλέψει τόσο µε την JK Rowling όσο και µε µέλη της τρανς κοινότητας, ήθελα να καταστήσω απολύτως σαφή τη θέση µου. ∆ιαφωνώ µε τα σχόλια της Jo. Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, οι τρανς άνδρες είναι άνδρες και οι non binary ταυτότητες είναι έγκυρες. ∆εν θα ήθελα ποτέ να µιλήσω εξ ονόµατος της κοινότητας, αλλά ξέρω ότι οι αγαπητοί µου τρανς φίλοι και συνάδελφοι έχουν κουραστεί από αυτή τη συνεχή αµφισβήτηση της ταυτότητάς τους, η οποία πολύ συχνά καταλήγει σε βία και κακοποίηση. Θέλουν απλώς να ζήσουν τη ζωή τους ειρηνικά και ήρθε η ώρα να τους αφήσουµε να το κάνουν».

Η JK Rowling φέρεται να διέγραψε ένα ενθουσιώδες tweet για τον Stephen King µετά το tweet του διάσηµου συγγραφέα υπέρ των τρανς γυναικών.

Και κάπου εδώ, μπλέχτηκε και ο Stephen King: η JK Rowling φέρεται να διέγραψε ένα ενθουσιώδες tweet για τον Stephen King µετά το tweet του διάσηµου συγγραφέα υπέρ των τρανς γυναικών. Να τι προφανώς συνέβη: Ο King έκανε retweet ένα µήνυµα της Rowling δείχνοντας ότι συµφωνεί µαζί της και, ως απάντηση, η Rowling τον εγκωµίασε: «Πάντα λάτρευα τον Stephen King, αλλά σήµερα η αγάπη µου έφτασε —ίσως όχι στα επίπεδα της Annie Wilkes— αλλά σε νέα ύψη», φέρεται να έγραψε στο Twitter, σύµφωνα µε το Us Weekly. «Είναι πολύ πιο εύκολο για τους άνδρες να αγνοούν τις ανησυχίες των γυναικών ή να τις µειώνουν, αλλά δεν ξεχνώ τους άντρες που εναντιώθηκαν σε αυτό όταν δεν ήταν υποχρεωµένοι να το κάνουν. Σε ευχαριστώ, Stephen».

Ωστόσο, όταν ένας θαυµαστής ζήτησε από τον King να πάρει θέση στις δηλώσεις της Rowling  για τους τρανσέξουαλ, ο συγγραφέας απάντησε ότι «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες». Έτσι, η Rowling διέγραψε το εγκωµιαστικό tweet της για τον King. Ένα χρόνο αργότερα, ο King µίλησε για όσα συνέβησαν, προσθέτοντας ότι η Rowling τον µπλόκαρε στο Twitter. «Η Jo µε ακύρωσε», είπε ο 73χρονος Αµερικανός συγγραφέας στο The Daily Beast σε µια συνέντευξη που δηµοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2021. «Το θέµα είναι: H γνώµη της είναι ευπρόσδεκτη» πρόσθεσε ο King, αναφερόµενος συγκεκριµένα στις δηλώσεις της Rowling για τις τρανς γυναίκες. «Απλώς ένιωσα ότι η πεποίθησή της ήταν, κατά τη γνώµη µου, λάθος. Έχουµε διαφορετικές απόψεις, αλλά έτσι είναι η ζωή».

Το σίριαλ συνεχίστηκε: στις 5 Ιουλίου 2020, η Rowling είχε άλλο ένα ξέσπασµα στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού ένας χρήστης του Twitter την κατηγόρησε ότι είχε κάνει like σε ένα tweet που συνέκρινε την ορµονοθεραπεία µε τα αντικαταθλιπτικά. «Έχω αγνοήσει ψεύτικα tweets που µου αποδίδονται και έχουν κυκλοφορήσει ευρέως. Υποστηρίζω πράγµατα µόνο όταν µε αφορούν, όχι απλώς όταν είναι σωστά. Έχω αγνοήσει απειλές θανάτου και βιασµού. Αυτό δεν πρόκειται να το αγνοήσω», έγραψε. «Όταν λέτε ψέµατα για το τι πιστεύω για τα φάρµακα για την ψυχική υγεία και όταν παρερµηνεύετε τις απόψεις µιας τρανς γυναίκας για την οποία δεν νιώθω παρά µόνο θαυµασµό και αλληλεγγύη, ξεπερνάτε τα όρια».

Και συνέχισε: «Πολλοί επαγγελµατίες υγείας ανησυχούν ότι οι νέοι που παλεύουν µε την ψυχική τους υγεία στρέφονται προς τις ορµόνες και τις χειρουργικές επεµβάσεις, όταν αυτό µπορεί να µην είναι προς το συµφέρον τους. Πολλοί, όπως κι εγώ, πιστεύουν ότι παρακολουθούµε ένα νέο είδος θεραπείας συµµόρφωσης για νέους οµοφυλόφιλους, οι οποίοι βρίσκονται σε µια διά βίου πορεία ιατρικοποίησης που µπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της γονιµότητάς τους ή/και της πλήρους σεξουαλικής τους λειτουργίας».

Για άλλη µια φορά εξέφρασε την αντίρρησή της στη χρήση ορµονών. «Οι µακροπρόθεσµοι κίνδυνοι για την υγεία των ορµονών αλλαγής φύλου έχουν πλέον ανιχνευθεί για µεγάλο χρονικό διάστηµα», έγραψε στο Twitter. Αυτές οι παρενέργειες συχνά ελαχιστοποιούνται ή απορρίπτονται από τρανς ακτιβιστές… Τίποτα από αυτά δεν µπορεί να σας προβληµατίσει ή να διαταράξει την πίστη σας σε ό,τι εσείς θεωρείτε σωστό. Αλλά, αν είναι έτσι, δεν µπορώ να προσποιηθώ ότι µε ενδιαφέρει πολύ η κακή σας γνώµη για µένα».

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, το βιβλίο της Rowling «Trouble Blood» πυροδότησε άλλον έναν γύρο αγανάκτησης, αφού µια πρώιµη κριτική άρχισε να κάνει τον γύρο. H πλοκή αφορά έναν ντετέκτιβ στο κυνήγι ενός cis (ταυτοφυλικού) άνδρα κατά συρροή δολοφόνου  που ντύνεται γυναίκα για να κυνηγήσει και να δολοφονήσει cis γυναίκες. Η κριτική της «Telegraph» το περιγράφει ως ένα «βιβλίο του οποίου το ηθικό δίδαγµα φαίνεται να είναι: µην εµπιστεύεσαι ποτέ έναν άντρα µε φόρεµα», σύµφωνα µε το «Pink News». Φυσικά, ο κόσµος είχε διάφορες απόψεις. Στην πραγµατικότητα, το hashtag #RIPJKRowling άρχισε γρήγορα να γίνεται trend. «Είναι πεπεισµένη ότι είναι µάρτυρας και αυτή είναι η αυτοκτονική αποστολή της», έγραψε ένας χρήστης.

Ο ηθοποιός που έπαιξε τον Χάγκριντ ήταν ένας από τους λίγους συντελεστές του Χάρι Πότερ που υπερασπίστηκε τη Rowling.

Ο ηθοποιός που έπαιξε τον Χάγκριντ ήταν ένας από τους λίγους συντελεστές του Χάρι Πότερ που υπερασπίστηκε τη Rowling. «∆εν νοµίζω ότι αυτό που είπε ήταν προσβλητικό, πραγµατικά. ∆εν ξέρω γιατί, αλλά υπάρχει µια ολόκληρη γενιά ανθρώπων του Twitter που τριγυρνούν περιµένοντας να προσβληθούν», είπε στους Radio Times, σύµφωνα µε την Standard. «∆εν θα είχαν κερδίσει τον πόλεµο, έτσι; Μιλάω σαν γκρινιάρης γέρος, αλλά σκέφτεσαι, Ω, ξεπεράστε τον εαυτό σας. Ωριµάστε, σηκωθείτε όρθιοι και συνεχίστε». Και συνέχισε: «∆εν θέλω να εµπλακώ σε όλα αυτά εξαιτίας των µηνυµάτων µίσους και όλης αυτής της βρoµιάς που δεν χρειάζοµαι στη ζωή µου».

Στον καβγά προστέθηκε ο Pete Davidson που έδωσε απάντηση στο «Saturday Night Live». Ο Davidson, που έχει ένα τατουάζ Χάρι Πότερ για το οποίο φαίνεται τώρα να µετανιώνει, εντάχθηκε στο «Weekend Update» του SNL στις 10 Οκτωβρίου 2020, για να συζητήσει τη διαµάχη εκείνου του καλοκαιριού. «Αναπολώ µερικά νεανικά προηγούµενα χρόνια, όταν τα χειρότερα πράγµατα που έκανε ήταν αυτές οι ταινίες των “Fantastic Beasts”», αστειεύτηκε. «Καµιά διάκριση εκεί – εκείνες οι ταινίες µας έβλαψαν όλους εξίσου». Από την πλευρά του, ο Eddie Izzard υπερασπίστηκε τη Rowling. Ο κωµικός ηθοποιός, που ανακοίνωσε τον ∆εκέµβριο του 2020 ότι είναι «ρευστός φύλου» και ότι ταυτίζεται και µε την ανδρική και µε τη θηλυκή αντωνυµία, είπε σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Telegraph»: «∆εν νοµίζω ότι η JK Rowling είναι τρανσφοβική. Νοµίζω ότι πρέπει να δούµε τα πράγµατα για τα οποία έχει γράψει στο blog της. Οι γυναίκες έχουν περάσει µια τέτοια κόλαση στην ιστορία. Τα τρανς άτοµα ήταν επίσης αόρατα. ∆εν πρέπει να τσακωνόµαστε µεταξύ µας: το ζήτηµα δεν πρόκειται να διευθετηθεί µε ένα µαγικό ραβδί. ∆εν έχω όλες τις απαντήσεις. Αν οι άνθρωποι διαφωνούν µαζί µου, εντάξει, αλλά γιατί περνάµε από τέτοια κόλαση γι’ αυτό;».

Τον Ιανουάριο του 2021, άρχισαν να φουντώνουν οι φήµες ότι µια τηλεοπτική εκποµπή του Χάρι Πότερ βρισκόταν σε «διαδικασία προετοιµασίας» για το HBO Max

Τον Ιανουάριο του 2021, άρχισαν να φουντώνουν οι φήµες ότι µια τηλεοπτική εκποµπή του Χάρι Πότερ βρισκόταν σε «διαδικασία προετοιµασίας» για το HBO Max. Η πλατφόρµα ροής και η Warner Bros το αρνήθηκαν µε δήλωσή τους στον Hollywood Reporter, αλλά τα social media συνέχισαν να φλυαρούν. ∆εν ήταν όλοι ευχαριστηµένοι µε την ιδέα ότι η Rowling θα επωφελούνταν από ένα καινούργιο σόου και θα έβγαζε κι άλλα λεφτά. Το µίσος κορυφώθηκε. Σε ένα άτοµο που της είπε «σου εύχοµαι µια πολύ ωραία βόµβα στο γραµµατοκιβώτιο», η Rowling απάντησε: «Όταν δεν µπορείς να απολύσεις, να συλλάβεις ή να αποπέµψεις µια γυναίκα από τον εκδότη της και ακυρώνοντάς την απλώς αυξάνεις τις πωλήσεις των βιβλίων της, υπάρχει πραγµατικά µόνο µια λύση. […] Εκατοντάδες τρανς ακτιβιστές απείλησαν ότι θα µε χτυπήσουν, θα µε βιάσουν, θα µε δολοφονήσουν και θα µου βάλουν βόµβα. Αυτό το κίνηµα δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τις γυναίκες». Η υπόθεση δεν έληξε εκεί.

Στo ειδικό αφιέρωμα του Netflix στον Dave Chappelle, που έκανε πρεµιέρα στις 5 Οκτωβρίου 2021, ο κωµικός δήλωσε ότι είναι TERF (trans-exclusionary ριζοσπάστης φεµινιστής) όπως η Rowling. «Το φύλο είναι γεγονός» είπε. «Κάθε άνθρωπος σε αυτό το δωµάτιο, κάθε άνθρωπος στη Γη, έπρεπε να περάσει από τα πόδια µιας γυναίκας για να γεννηθεί. Αυτό είναι δεδοµένο». Συνέχισε να κάνει πολλά αστεία για τους τρανς, µε αποτέλεσµα πολλοί χρήστες του Netflix να ζητήσουν την αποµάκρυνσή του από την πλατφόρµα, ενώ δηµιουργοί —όπως η Jaclyn Moore, συγγραφέας και συµπαρουσιάστρια στο «Dear White People»— δήλωσαν ότι δεν θα ξανασυνεργαστούν µε την εταιρεία.

Στο µεταξύ, η Rowling δεν παραβρέθηκε στη γιορτή για τα 20 χρόνια των ταινιών Χάρι Πότερ. Σε µια συνέντευξη µε τον Graham Norton για το «Virgin Radio UK» τον Αύγουστο του 2022, διόρθωσε τον παρουσιαστή όταν ανέφερε ότι είχε «αποκλειστεί» από το ειδικό αφιέρωµα της Warner. «∆εν µε απέκλεισαν. Αντιθέτως µου ζήτησαν να πάω και αποφάσισα ότι δεν ήθελα», είπε, σύµφωνα µε το Vanity Fair. «Νόµιζα ότι αφορούσε περισσότερο τις ταινίες παρά τα βιβλία. Κανείς δεν είπε “Μην έρθεις”». Στην ερώτηση αν έχει ακόµα επαφή µε κάποιον από τους «νεαρούς» ηθοποιούς του Χάρι Πότερ, απάντησε: «Ναι, έχω, µε κάποιους περισσότερο από άλλους, αλλά αυτό ήταν πάντα έτσι. Κάποιους τους γνώριζα καλύτερα από άλλους».

Τον Αύγουστο του 2022, η Rowling άρχισε να προωθεί το νέο της µυθιστόρηµα, «The Ink Black Heart», που δηµοσίευσε µε το ψευδώνυµο Robert Galbraith. Στο βιβλίο, που είναι πάνω από 1.000 σελίδες, το έργο µιας σκιτσογράφου στο YouTube κατηγορείται ως ρατσιστικό, τρανσφοβικό και αναπηροφοβικό. Στη συνέχεια, δηµοσιεύουν προσωπικά στοιχεία της, την απειλούν µε βιασµό και θάνατο, και τελικά την µαχαιρώνουν µέχρι θανάτου σε ένα νεκροταφείο. Σύµφωνα µε την άποψη ενός κριτικού, το βιβλίο «βάζει στο στόχαστρο» τους «πολεµιστές κοινωνικής δικαιοσύνης». Αλλά το βιβλίο δεν βασίζεται στις διαµάχες της ίδιας: όπως είπε η Rowling στον Graham Norton το είχε γράψει προτού της συµβούν όσα της συνέβησαν στο διαδίκτυο.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Helena Bonham Carter, που έπαιξε την Μπέλατριξ Λεστρέιντζ στις ταινίες του Χάρι Πότερ, υπερασπίστηκε τη Rowling σε συνέντευξη στους «Sunday Times». «Είναι φρικτό, ένα σωρό µαλακίες», είπε για τις αντιδράσεις κατά της Rowling. «Νοµίζω ότι είναι θύµα διώξεων. Έχει φτάσει στα άκρα η κριτική των ανθρώπων. Επιτρέπεται να λέει τη γνώµη της, ιδιαίτερα αν έχει υποστεί κακοποίηση», συνέχισε η Bonham Carter. «Ο καθένας κουβαλάει το δικό του τραύµα και σχηµατίζει τις απόψεις του από αυτό το τραύµα, και πρέπει να σεβαστείτε από πού προέρχονται οι άνθρωποι και τον πόνο τους. ∆εν χρειάζεται να συµφωνείτε όλοι σε όλα — αυτό θα ήταν τρελό και βαρετό. ∆εν το εννοεί επιθετικά, απλώς λέει κάτι από τη δική της εµπειρία».

Κι ενώ η θύελλα φαινόταν να κοπάζει, ένας τρανς καλλιτέχνης βάλθηκε να µεταπωλεί βιβλία του Χάρι Πότερ µε νέα εξώφυλλα χωρίς το όνοµα της Rowling.

Κι ενώ η θύελλα φαινόταν να κοπάζει, ένας τρανς καλλιτέχνης βάλθηκε να µεταπωλεί βιβλία του Χάρι Πότερ µε νέα εξώφυλλα χωρίς το όνοµα της Rowling. Ο Καναδός χαράκτης και καλλιτέχνης βιβλίων Laur Flom, που είναι τρανς, είπε στο Tik Tok: «Στόχος µου µε αυτό το έργο είναι να εµπλακώ κριτικά και να δώσω µια επιλογή σε άτοµα που εξακολουθούν να θέλουν να απολαύσουν τον Χάρι Πότερ χωρίς να στηρίζουν την JK Rowling». Πάντως, σύµφωνα µε το Entertainment Weekly, το πολυαναµενόµενο Hogwarts Legacy, ένα βιντεοπαιχνίδι που τοποθετείται στο σύµπαν του Χάρι Πότερ, παρουσιάζει έναν νέο χαρακτήρα, τη Σαϊρόνα Ράιαν, που φαίνεται ότι είναι τρανς. Αν και η Σαϊρόνα, µια µπαργούµαν στα Τρία Σκουπόξυλα, δεν χαρακτηρίζεται ρητά ως τρανς, µια ατάκα της είναι υπαινικτική. Μιλώντας για τη φιλία της µε έναν καλικάντζαρο, λέει: «Είχα χρόνια να τον δω, όταν ήρθε πριν από λίγους µήνες. Αλλά µε αναγνώρισε αµέσως. Κάτι που δεν µπορώ να πω για κάποιους συµµαθητές µου. Χρειάστηκαν ένα λεπτό για να συνειδητοποιήσουν ότι ήµουν στην πραγµατικότητα µάγισσα, όχι µάγος». Η Warner Bros Games έχει ήδη αντιµετωπίσει κριτική για το «Hogwarts Legacy», το οποίο αποτελεί καινούργια ροή εσόδων για τη Rowling. Η Rowling αντεπιτέθηκε: στο πέµπτο επεισόδιο του podcast «The Witch Trials» η συγγραφέας χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το κίνηµα των δικαιωµάτων των τρανς, υποστηρίζοντας ότι δαιµονοποιεί και απανθρωποποιεί όσους διαφωνούν. «Πρόκειται για ένα ισχυρό, ύπουλο, µισογυνικό κίνηµα, που έχει κερδίσει τεράστια αγορά σε τοµείς µε µεγάλη επιρροή στην κοινωνία. ∆εν βλέπω αυτό το συγκεκριµένο κίνηµα ούτε ως άκακο ούτε ως ανίσχυρο, γι’ αυτό φοβάµαι ότι είµαι δίπλα στις γυναίκες που αγωνίζονται για να ακουστούν ενάντια στις απειλές για απώλεια βιοπορισµού και απειλές για την ασφάλειά τους» είπε.

Στα τέλη Μαρτίου 2023, ο πρωταγωνιστής του Χάρι Πότερ µίλησε µε έξι τρανς και non binary νέους στο πλαίσιο του «Trevor Project» σε µια προσπάθεια  µανιφέστου εναντίον της Βρετανίδας συγγραφέως. Στον χορό µπήκαν influencers και YouTubers µερικοί από τους οποίους, αν και παραδέχονταν ότι η Rowling είναι τρανσφοβική, έλεγαν ότι σίγουρα δεν είναι ο υπ’ αριθµόν 1 εχθρός των τρανς. Η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι οι πραγµατικοί εχθροί των τρανς είναι «οι άνδρες της δεξιάς» και το «Ρεπουµπλικανικό κόµµα». Πάντως, το µποϊκοτάζ συνεχίστηκε σε όλες τις εµφανίσεις και τα πρότζεκτ της Rowling. Ανάµεσα στους λιγοστούς φίλους της ήταν ο Jim Broadbent, ένας από τους πιο αγαπηµένους Βρετανούς ηθοποιούς ο οποίος υποδύθηκε τον καθηγητή Slughorn. Τον µιµήθηκε ο Ralph Fiennes, αλλά γενικά οι σταρ κράτησαν απόσταση από τη διαµάχη από φόβο ότι θα έχουν την τύχη της Rowling.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση για τα 20 χρόνια  Athens Voice “Επιβιώνοντας τον 21ο αιώνα - Οι πολιτικές, οι τάσεις, τα ρεύµατα της εποχής µας”, σε επιµέλεια Σώτης Τριανταφύλλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ