- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης και η «Πύλη Μετρό»
«Ένα θεατρικό έργο μυθοπλασίας με εναλλακτικό και συνάμα ανατρεπτικό τέλος, αφιερωμένο στους συνανθρώπους μας που στην περίοδο της κρίσης δεν άντεξαν και δυστυχώς έδωσαν τέλος στη ζωή τους»
Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης: Μιλήσαμε με τον θεατρικό συγγραφέα, με αφορμή την κυκλοφορία του θεατρικού του έργου «Πύλη Μετρό» από τις Εκδόσεις Βακχικόν.
Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαδόπουλο
Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;
Η ψυχή μου ξεκάθαρα… Η αποτύπωση των σκέψεων μου στο χαρτί με βοηθά να εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου, τους προβληματισμούς, τους φόβους, την χαρά ή την λύπη, την απογοήτευση ή ακόμα και την λύτρωση… Όλα αυτά που νιώθω, παίρνουν ζωή μέσα από τον γραπτό λόγο και έτσι αισθάνομαι ελεύθερος. Θα έλεγα πως η ενασχόληση με την συγγραφή επιφέρει εσωτερική αρμονία και ψυχική ισορροπία.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;
Υπάρχουν στιγμές που μία ιδέα μπορεί να αποτυπωθεί σχετικά γρήγορα και το χέρι να μην προλαβαίνει το μυαλό, αλλά στον αντίποδα, υπάρχουν και στιγμές που κοιτάς αυτά που έχεις γράψει για ώρες. Σίγουρα πρέπει να πληρούνται και κάποιες προϋποθέσεις για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με τη συγγραφή. Συγκεκριμένα για εμένα, η βασική προϋπόθεση είναι πως για να καταγράψω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου στο χαρτί θα πρέπει πρωτίστως να έχω καταφέρει να ελαχιστοποιήσω τις υποχρεώσεις μου και να απομονωθώ από τις έγνοιες της καθημερινότητας.
Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Η ίδια η ζωή. Όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στην κοινωνία μας. Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο επηρεάζομαι. Και αλήθεια, πως μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος; Δυστυχώς υπάρχει τόσο μεγάλη κοινωνική ισοπέδωση, κάτι που εύκολα γίνεται αντιληπτό όχι μόνο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και απ’ όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. Αλήθεια αν κάποιος άνθρωπος χρειαστεί βοήθεια, πόσοι θα τρέξουν να τον βοηθήσουν και πόσοι απλά θα απαθανατίσουν την στιγμή στο κινητό τους; Πόσοι έχουν το σθένος και την αξιοπρέπεια να βγουν μπροστά και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν;
Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;
Κυρίως τα ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα. Στον ανθρώπινο ψυχισμό για να υφίσταται ισορροπία πρέπει να υπάρχει το «μέτρο». Όταν τα πάθη υπερτερούν επέρχεται ανισορροπία η οποία σε συνδυασμό με τις καταστάσεις και τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε ακραίες καταστάσεις.
Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.
Είναι η δεύτερη συγγραφική μου προσπάθεια και η πρώτη που εκδίδεται. Η ιστορία διαδραματίζεται στη στάση μετρό Σύνταγμα το 2011, την περίοδο των μνημονίων. Τότε που πραγματικά δεν ήξερες τι σου ξημερώνει και πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό. Στον σταθμό συναντιούνται τυχαία ένας δικηγόρος και ένας καρδιοχειρουργός. Λίγο αργότερα θα εμφανιστεί και ένας πολιτικός. Και οι τρεις τους είναι βουτηγμένοι μέσα στην υποκρισία και στη διαφθορά αλλά θέλοντας και μη οι μάσκες θα πέσουν και θα φανερώσουν τον πραγματικό τους εαυτό. Αρκεί ένας άνθρωπος, ένας απλός καθαριστής να τους οδηγήσει στην αυτοκριτική, στην εξιλέωση και στην πραγματική κάθαρση; Είναι ένα θεατρικό έργο μυθοπλασίας με εναλλακτικό και συνάμα ανατρεπτικό τέλος, αφιερωμένο στους συνανθρώπους μας που στην περίοδο της κρίσης δεν άντεξαν και δυστυχώς έδωσαν τέλος στη ζωή τους.
Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Δύσκολη ερώτηση ... Ζούμε σε μία εποχή που ότι δηλώσεις είσαι, κάτι το οποίο δεν ασπάζομαι σε καμία περίπτωση. Αυτό που θα μπορούσα να πω με σιγουριά είναι πως όλοι οι άνθρωποι κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αναγνώστες είναι αυτοί που έχουν την τελική άποψη.
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας, τι θα ήταν αυτό;
Να αλλάξω κάτι; Μάλλον όχι. Όμως θα ήθελα με κάποιο τρόπο η σύγχρονη λογοτεχνία να βρει χώρο στην εκπαίδευση από μικρές ηλικίες. Έχουμε σας λαός την τύχη και την τιμή σπουδαίοι και καταξιωμένοι Έλληνες συγγραφείς να μας έχουν πραγματικά προικίσει με τόσα μεγάλα έργα. Αριστουργήματα που σου μιλάνε απευθείας στη ψυχή, σε ωριμάζουν και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Φανταστείτε για παράδειγμα αν τα παιδιά διδάσκονταν Καζαντζάκη. Πόσο πιο διαφορετικά θα έβλεπαν τη ζωή; Τί μηνύματα θα έπαιρναν; Λογοτεχνία στη παιδεία λοιπόν.
Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Έχω κάποιες συγγραφικές ιδέες οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσω να εκφράζομαι και να ονειρεύομαι μέσα από την συγγραφή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα δοκίμιο πάνω σε κάθε είδους coming out με το οποίο μπορεί να συναντηθεί ένα πλάσμα στη ζωή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.