Βιβλιο

Ο «Θεός κι ο Διάβολος» του ποδοσφαίρου στο Μέγαρο Μουσικής

Όλα όσα έγιναν στην παρουσίαση των βιβλίων «Ματωμένα Γκολ» και «Ντιέγκο: εμπιστευτικό» του Λουσιάνο Βερνίκε

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ματωμένα Γκολ» και «Ντιέγκο: εμπιστευτικό» του Λουσιάνο Βερνίκε: Η παρουσίαση των βιβλίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Ματωμένα Γκολ» και «Ντιέγκο: εμπιστευτικό» του Λουσιάνο Βερνίκε (εκδ. Belle Epoque): Η παρουσίαση των βιβλίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Δεν έχει σημασία τι έκανε ο Μαραντόνα στη ζωή του. Σημασία έχει τι έκανε στη δική μας ζωή». Με την ατάκα αυτή να αποτελεί κεντρικό πυρήνα των ομιλιών, διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η παρουσίαση των βιβλίων «Ματωμένα Γκολ» και «Ντιέγκο: εμπιστευτικό» του Αργεντινού συγγραφέα Λουσιάνο Βερνίκε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, από την Εκδοτική Belle Époque.

«Αυτή ήταν η πιο πετυχημένη παρουσίαση, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής, κατά την τετράχρονη παραμονή μου στην Αθήνα», εκμυστηρεύτηκε στον συγγραφέα ο πολιτιστικός πρόξενος Νικολά Πασαμάν.

Μεταξύ των καλεσμένων που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ήταν σπουδαίες μορφές της αθλητικής ιστορίας, όπως οι Βασίλης Κωνσταντίνου, Ανδρέας Ζώτος, Απόστολος Κόντος, ο πολυγλωσσότατος διερμηνέας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Μιγκέλ Καπουάνο, ιθύνοντες αθλητικών σωματείων και φορέων.

Το all-star ρόστερ των ομιλητών απάρτιζαν οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Τσαούσης, Θοδωρής Μανίκας, Αλέξης Σπυρόπουλος, Γιώτης Παναγιωτάς, Αλέξανδρος Λοθάνο και φυσικά, ο συγγραφέας των δύο βιβλίων. Σε ρόλο, διαιτητή-συντονιστή, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Γιάννης Κορδώνης.

Η έναρξη επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη: ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, βετεράνος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ακαδημιών της Ρίβερ Πλέιτ, έστειλε μέσω βίντεο τούς χαιρετισμούς του στους θεατές. Τόνισε πόσο πολύ του λείπει η Ελλάδα και αποκάλυψε ότι ο ίδιος ήταν συμπαίκτης του Ντιέγκο Μαραντόνα για επτά συναπτά έτη, στα περίφημα τουρνουά Showbol.

Ένας από τους πιο αγαπητούς Αργεντινούς της οικογένειας του Παναθηναϊκού, ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ήταν ο special guest της χθεσινής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής. Από το Μπουένος Άιρες όπου ζει, ο Χότα Χότα έστειλε τις ευχές του στους Έλληνες φιλάθλους, μίλησε για το σημερινό ντέρμπι και εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα ως προπονητής. Απολαύστε τον! #belleepoquebooks

Posted by Belle Epoque Εκδοτική on Sunday, October 22, 2023

«Υπάρχουν κομμάτια του βιβλίου, τα οποία, όταν τα διαβάζεις, τρελαίνεσαι!» Με αυτά τα λόγια, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος σχολίασε το «Ντιέγκο: εμπιστευτικό». Ο κορυφαίος αθλητικογράφος παρομοίασε με «τοκετό» την περίοδο δημιουργίας ενός βιβλίου. Και κατέληξε ως εξής: «Είναι άδικο να κρίνουμε κάποιον σύμφωνα με τα δικά μας “θέλω” και “πιστεύω”. Ο καθένας είναι ξεχωριστός. Και ο Μαραντόνα ήταν ίσως ο πιο ξεχωριστός απ’ όλους».

«Ντιέγκο: εμπιστευτικό» του Λουσιάνο Βερνίκε, εκδόσεις Belle Epoque

Ο ηθοποιός και μουσικός Γιάννης Ζουγανέλης καθήλωσε το κοινό και, με τον μοναδικό του τρόπο, έκανε μια φιλοσοφική προσέγγιση στο «φαινόμενο Ντιέγκο». Από την πλευρά του, ο θρύλος της νυχτερινής ραδιοφωνικής ζώνης Γιάννης Τσαούσης έπλεξε με μαεστρία το περιεχόμενο των δύο βιβλίων. Μίλησε για την «κακοποίηση» του ποδοσφαίρου από δικτατορικά καθεστώτα και έθεσε προβληματισμούς για τη συγκυρία να κοπεί ο Μαραντόνα, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, από την αποστολή της Αργεντινής στο «βρώμικο Μουντιάλ» του 1978.

«Ο Ντιέγκο ήταν o Θεός κι ο Διάβολος του ποδοσφαίρου», ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κι ο Γιάννης Τσαούσης τόνισε: «Για το κομμάτι του Θεού, πρέπει να του πιστωθεί ότι κατάφερε να ξεπεράσει πολλά πράγματα, χάρη στην αγάπη για την πατρίδα του».

«Ματωμένα Γκολ» του Λουσιάνο Βερνίκε, εκδόσεις Belle Epoque

Ο σπουδαίος σπορτκάστερ και αθλητικογράφος Αλέξης Σπυρόπουλος μίλησε για την περίοδο που ο Μαραντόνα έζησε στο Μεξικό, για λογαριασμό της Ντοράντος. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για το «πόσο άλλαξε, χάρη σε αυτόν, η ζωή μιας ολόκληρης περιοχής, η οποία έως τότε ήταν γνωστή μόνο για τα βαποράκια των ναρκωτικών».

Ο μουσικός και δημοσιογράφος Θοδωρής Μανίκας αναμόχλευσε παιδικά του βιώματα. Θυμήθηκε τα νεανικά του χρόνια, όταν συνειδητοποίησε πόσο εύκολο είναι να γίνει το ποδόσφαιρο «παιχνίδι εξουσίας» στα χέρια ισχυρών ανθρώπων.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Λοθάνο. «Όταν πέθανε ο Μαραντόνα, ένα κοντινό μου πρόσωπο μου είπε: “Νοιώθω ότι έχασα έναν δικό μου άνθρωπο”. Έτσι ήταν. Αυτό αισθανθήκαμε όλοι μας, καθώς όσα ζήσαμε χάρη στον Ντιέγκο, είναι μοναδικά».

Ο μεταφραστής των δύο έργων, δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώτης Παναγιωτάς ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, για να βγάλει «ασίστ» στον επίτιμο καλεσμένο της βραδιάς. Αφού πρώτα υποστήριξε ότι «ο Ντιέγκο ξεπερνούσε και την ίδια τη ζωή», έδωσε πάσα στον συγγραφέα των βιβλίων.

Ο Λουσιάνο Βερνίκε, ένας από τους πλέον μεταφρασμένους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, ανέπτυξε το περιεχόμενο των έργων του, μίλησε για την Ελλάδα και πόσο πρόλαβε να την αγαπήσει, κατά τη σύντομη φιλοξενία του στη χώρα, και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται.

«Σε όλες τις γωνιές του κόσμου, από τα χρόνια του Μουσολίνι και του Χίτλερ μέχρι σήμερα, το ποδόσφαιρο πέφτει “θύμα” αδίστακτων πολιτικών, δικτατόρων, επιχειρηματιών, βαρόνων. Ανθρώπων που ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπική τους εικόνα και λιγότερο για τα προβλήματα του λαού». Με αυτά τα λόγια, περιέγραψε το νέο του πόνημα – μια εις βάθος ιστορική μελέτη στην πολιτική ποδηγέτηση του δημοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη.

Ο «Θεός κι ο Διάβολος» του ποδοσφαίρου στο Μέγαρο Μουσικής «Δεν έχει σημασία τι έκανε ο Μαραντόνα στη ζωή του. Σημασία...

Posted by Belle Epoque Εκδοτική on Monday, October 23, 2023

Τα βιβλία «Ματωμένα Γκολ» και «Ντιέγκο: εμπιστευτικό» κυκλοφορούν από την Εκδοτική Belle Époque. Είναι διαθέσιμα στο www.b-e.gr και, από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ