Βιβλιο

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος

Άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από σύντομη ασθένεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος - Βαθύς γνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας και ψυχή του περιοδικού Πολάρ - Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη.
Ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος πέθανε έπειτα από σύντομη ασθένεια © The Books’ Journal

Πέθανε ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος - Βαθύς γνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας και ψυχή του περιοδικού Πολάρ - Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών άφησε ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος, έπειτα από σύντομη ασθένεια.

Η κηδεία του Κώστα Καλφόπουλου θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο. 

Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Ήταν απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτική και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Από το 1996 δραστηριοποιήθηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο Τύπο και ως επιμελητής στον χώρο των εκδόσεων. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της «Καθημερινής» (ημερήσια και κυριακάτικη έκδοση) και από το 2018 αρθρογραφούσε στο The Books’ Journal. Είχε, επίσης, την ευθύνη της αρχισυνταξίας του περιοδικού Πολάρ.

Ως ξένος ανταποκριτής συνεργάστηκε με γερμανόφωνα ΜΜΕ. Ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ορισμένα από τα λογοτεχνικά έργα του Κώστα Καλφόπουλου:

«Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο» (εκδόσεις Καστανιώτη), «Μικρό εγκώμιο του αστυνομικού» (Νεφέλη), «10 ανεπίδοτες επιστολές» (Gutenberg), «Φλίππερ» (Gramma), «Καρέ-καρέ και άλλα διηγήματα» (Άγρα), «Καφέ Λούκατς - Budapest Noir» (Άγρα), «Ένα παράξενο καλοκαίρι» (Άγρα), «Στην εποχή της περιπλάνησης» (Αλεξάνδρεια)

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια του Κώστα Καλφόπουλου

Πληροφορούμενη την είδηση της απώλειας του Κώστα Θ. Καλφοπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος (1956-2023), που «έφυγε» νωρίς, αποτέλεσε υπόδειγμα διανοούμενου, αφιερωμένου απολύτως στο έργο του. Ήταν βαθύς γνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας και εξέδωσε μυθιστορήματα και διηγήματα ενταγμένα σ αυτό το ιδιαίτερο είδος  της λογοτεχνίας, με φανατικούς αναγνώστες. Μέσα από τη μυθοπλασία εξερεύνησε πολυποίκιλες εκδοχές της ανθρώπινης  ψυχοσύνθεσης, όπως και της κοινωνίας. Ήταν η ψυχή του μόνου περιοδικού- ΠΟΛΑΡ- που ασχολείται με την αστυνομική λογοτεχνία  στην Ελλάδα, όπως και στη δημιουργία της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Υπηρετώντας ως δημοσιογράφος στον ελληνικό και στον γερμανικό τύπο έγραψε κείμενα αφιερωμένα στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου καθώς και πλήθος κριτικών σημειωμάτων για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και ιστορία του εικοστού αιώνα. Θα λείψει όχι μόνον από το είδος της λογοτεχνίας που με αφοσίωση υπηρέτησε και από τις στήλες του τύπου αλλά και από την πνευματική Αθήνα. Στους οικείους του και στους πολυπληθείς φίλους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Διαβάστε ακόμη: Ο Κώστας Καλφόπουλος μιλά στην ATHENS VOICE για το αστυνομικό μυθιστόρημα και τη συγγραφή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ