Βιβλιο

Χρίστος Λάσκαρης: «Ποιήματα»

Το σύνολο του έργου του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τύρφη

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρίστος Λάσκαρης: «Ποιήματα»

Χρίστος Λάσκαρης -«Ποιήματα»: Το ποίημα της ημέρας με τίτλο «Για σένα γράφω» είναι από την ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τύρφη 

Οι εκδόσεις Τύρφη από την Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησαν το σύνολο του έργου του Χρίστου Λάσκαρη (1931 - 2008), 402 τον αριθμό ολιγόστιχα ποιήματα, επτά συλλογές και έντεκα «Ανέκδοτα ποιήματα» που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Πάροδος το 2007, τη χρονιά που ο ποιητής τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη. Η καλαίσθητη αυτή συλλογή με τίτλο «Ποιήματα» είναι σε επιμέλεια Στέλλας Τσάμου και σχεδίαση, σελιδοποίηση του Ευθύμιου Γάλλου.

Το ποίημα της ημέρας του Χρίστου Λάσκαρη

ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΓΡΑΦΩ
Μόνο για σένα γράφω.
Ποιός άλλος θα ένιωθε αυτούς τους στίχους.
Εσύ με την κοφτερή μοναξιά,
μπορείς μέσα τους να αισθανθείς
το παιδικό μας γέλιο ή το παράπονο
την πληγή
που κανένας καιρός δεν κλείνει.

Χρίστος Λάσκαρης, «Ποιήματα».

Μόνο εσύ μου μοιάζεις.
Πιάνεσαι σαν το πουλί στα ξόβεργα
και σπαρταράς.
Για σένα γράφω
Αν απουσιάζεις
δεν θα υπήρχα.
Όσο ζεις
δε μ’ αφήνεις να πεθάνώ.
Ξυπνάω το πρωί
και σ’ ακούω μέσα μου να αναστενάζεις
με το ίδιο πάθος
Ξυπνάω το πρωί
και είμαι ότι είσαι:
ένας καημός,
ή ένα ξεχασμένο τραγούδι.

Ποιος ήταν ο ποιητής Χρίστος Λάσκαρης

Ο ποιητής Χρίστος Λάσκαρης (1931-2008) γεννήθηκε στο Χάβαρι της Ηλείας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δασκάλου. Εργάστηκε ως τη συνταξιοδότησή του στον Ασφαλιστικό Οργανισμό Αστικών Λεωφορείων του Δήμου Πατρών. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1970 σε ηλικία 39 ετών (ανήκει στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά 1950 - 1970), συμμετέχοντας σε μια ανθολογία νέων λογοτεχνών, υπό τον τίτλο «Παρουσίες». Η πρώτη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του, που εκδόθηκαν από διάφορους εκδ. οίκους της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις “Γαβριηλίδη”. Το 2007 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο “Καβάφη” -με το όνομα του ποιητή ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να τον επηρεάζει (“ανήκω στην καβαφική ποίηση και στην Παλατινή Ανθολογία”, είχε πει). Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Πέθανε στις 11 Ιουνίου 2008, σε ηλικία 77 ετών. Ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα είναι το:

Επιμένω σ' έναν άλλο κόσμο
Επιμένω σ' έναν άλλο κόσμο.
Τον έχω τόσο ονειρευτεί,
τόσο πολύ έχω σεργιανήσει μέσα του

που πια
είναι αδύνατο να μην υπάρχει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ