Βιβλιο

7 βιβλία αυτοβελτίωσης για το καλοκαίρι 2023

Η Athens Voice ξεφυλλίζει τις νέες εκδόσεις και προτείνει τα βιβλία των διακοπών

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 876
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7 βιβλία αυτοβελτίωσης για το καλοκαίρι 2023

Βιβλία αυτοβλετίωσης: Προτάσεις βιβλίων για να διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι 

Jay Shetty, Οι 8 κανόνες της αγάπης, εκδόσεις Ψυχογιός

Jay Shetty, Οι 8 κανόνες της αγάπης, εκδόσεις Ψυχογιός
Κανείς δε μας βάζει κάτω να μας μάθει πώς να αγαπάμε. Έτσι, συχνά δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με μόνο οδηγό τα πρότυπα για την αγάπη που έχουν διαμορφωθεί από την ποπ κουλτούρα και τις ρομαντικές ταινίες. Στο βιβλίο αυτό, παρουσιάζεται η αγάπη πέρα από τα κλισέ, και προσφέρονται συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα για να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε ουσιαστικά. Ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας μυστικά για το πώς να κερδίζουμε ή να χάνουμε μαζί, για το πώς ορίζεται η αγάπη και το γιατί ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος. Εμπνευσμένος από τις Βέδες, τις ιερές γραφές του Ινδουισμού, αλλά και από τη σύγχρονη επιστήμη, αναλύει όλο τον κύκλο μιας σχέσης, από τα πρώτα ραντεβού μέχρι τη συμβίωση, και από τον χωρισμό μέχρι το νέο ξεκίνημα. Ακολουθώντας τον και εφαρμόζοντας τους 8 κανόνες της αγάπης που μας προτείνει, ο συγγραφέας διατείνεται ότι θα μάθουμε πώς να μην ερωτευόμαστε ψεύτικες υποσχέσεις και ανεπαρκείς συντρόφους και πώς να αγαπήσουμε καλύτερα, απ’ ό,τι θεωρούσαμε ποτέ εφικτό, τον εαυτό μας, τον σύντροφό μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

JimAl-Khalili, Σκέψου σαν Επιστήμονας, εκδόσεις Τραυλός

JimAl-Khalili, Σκέψου σαν Επιστήμονας, εκδόσεις Τραυλός
8 απλά μαθήματα σε μια εποχή που, παρά τους θριάμβους της επιστήμης, ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται, περισσότερο από ποτέ, από ψευδείς ειδήσεις, τοξικό λαϊκισμό, θεωρίες συνωμοσίας και μιντιακό φανατισμό. Eνώ ακόμη κλονιζόμαστε από τις συνέπειες της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι έγιναν τεράστια βήματα προόδου. Η εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη –σε αντίθεση με την πολιτική– ανανεώθηκε ριζικά. Ο Τζιμ Αλ-Καλίλι είναι ένας κορυφαίος καθηγητής κβαντικής φυσικής και διάσημος εκλαϊκευτής της επιστήμης. Κατάφερε να κατακτήσει με την αξία και το ταλέντο του αυτούς τους τίτλους κερδίζοντας την αναγνώριση τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από το διεθνές αναγνωστικό κοινό. Στο επίκαιρο, περιεκτικό και πολύ διορατικό βιβλίο του, προσφέρει στους αναγνώστες χρήσιμες ιδέες με εξαιρετικά προσιτό τρόπο.

Rick Pitino, Συμβόλαιο μίας ημέρας, εκδόσεις Key Books

Rick Pitino, Συμβόλαιο μίας ημέρας, εκδόσεις Key Books
Ο Rick Pitino είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και επιτυχημένους προπονητές μπάσκετ όλων των εποχών. Σε αυτόν τον εμπνευσμένο και πρακτικό οδηγό μοιράζεται το κλειδί της επιτυχίας του στα παρκέ του μπάσκετ και στη ζωή: το μυστικό βρίσκεται στο περίφημο συμβόλαιο της μίας ημέρας με τον ίδιο τον εαυτό σου. Υπογράφοντας αυτό το συμβόλαιο, κάθε τηλεφώνημα, κάθε συνάντηση, κάθε δράση είναι σημαντική για την επόμενη μέρα. Μέσα από το βιβλίο αυτό ο Pitino διδάσκει πώς να εστιάζεις με πειθαρχία σε ό,τι κάνεις: στον σχεδιασμό, στις προτεραιότητες και στη στρατηγική της καριέρας σου. Πώς να ανακαλύψεις το αληθινό κλειδί της επιτυχίας, που δεν είναι ούτε το χρήμα ούτε η φιλοδοξία, αλλά η ταπεινότητα. Πώς να χρησιμοποιείς την τεχνολογία με σύνεση, μην αφήνοντάς την να υποκαταστήσει την επαφή με τους κοντινούς σου ανθρώπους και πώς να παραδέχεσαι τα προβλήματά σου, ώστε να γίνουν μέρος του παρελθόντος σου. Αν πεις ψέματα στον εαυτό σου, τα προβλήματα αυτά θα γίνουν το μέλλον σου.  Το Συμβόλαιο μίας ημέρας διατείνεται πως θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τη δουλειά, τους στόχους και τη ζωή σου.

Τζέσι Ινσοσπέ, Η επανάσταση της γλυκόζης, εκδόσεις Ψυχογιός

Τζέσι Ινσοσπέ, Η επανάσταση της γλυκόζης, εκδόσεις Ψυχογιός
Ας κάνουμε μια νέα αρχή σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας, αφού επί δεκαετίες έχουμε εσφαλμένα εστιάσει την προσοχή μας στο να μειώσουμε το λίπος και τις θερμίδες, ενώ το πραγματικό πρόβλημα το προκαλούν τα τρόφιμα που απορρυθμίζουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας. Με τρόπο προσιτό και άμεσο, με μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, η βιοχημικός Τζέσι Ινσοσπέ μάς εξηγεί γιατί οι αιχμές της γλυκόζης στο αίμα μας είναι τόσο βλαβερές, αλλά και πώς να τις οριζοντιώσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας. Αναλύοντας δεκαετίες ερευνών και κάνοντας χιλιάδες πειράματα στον ίδιο της τον εαυτό με τη χρήση ενός ΣΕΓ (Συνεχής Ελεγκτής Γλυκόζης), έχει συμπυκνώσει τα ευρήματά της σε 10 απλές και ανατρεπτικές συμβουλές που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας. Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσεις πώς το φαγητό επηρεάζει τον οργανισμό σου. Θα μάθεις: τι να φας στο πρωινό σου για να μην έχεις λιγούρες στη διάρκεια της μέρας, με ποια σειρά να τρως ό,τι είναι στο πιάτο σου για να χάσεις βάρος, τι να μη φας όταν το στομάχι σου είναι άδειο, ποιες τροφές προκαλούν μεταπτώσεις στη διάθεσή σου και πώς να αποφύγεις τη μεσημεριανή υπνηλία.

Δημήτρης Κατσίκης, Άφησε πίσω τα συναισθηματικά σου προβλήματα, Εκδοτική Belle Époque

Δημήτρης Κατσίκης, Άφησε πίσω τα συναισθηματικά σου προβλήματα, Εκδοτική Belle Époque
Με απλό και περιεκτικό τρόπο αυτοβοήθειας, ο συγγραφέας Δημήτρης Κατσίκης καθοδηγεί τον αναγνώστη, βήμα προς βήμα, να αφομοιώσει τη μέθοδο του Albert Ellis και να συνειδητοποιήσει ότι διαθέτει παραπάνω έλεγχο στην ψυχική του υγεία απ’ όσο νομίζει. Με ζωντανά παραδείγματα και ευρεία γκάμα από φιλοσοφικές, βιωματικές και πρακτικές τεχνικές, το βιβλίο  σκιαγραφεί πιστά, αναλυτικά και απολαυστικά τη μέθοδο που άλλαξε για πάντα τον χάρτη της ψυχοθεραπείας. Ένα έργο που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, μιλώντας απευθείας στην καρδιά των ψυχολογικών προβλημάτων του και ένα βιβλίο που βοηθά τον αναγνώστη να μάθει ένα διαχρονικά αποτελεσματικό μοντέλο αυτοανάλυσης και θεραπείας για όποια δυσκολία, αντιξοότητα, αναποδιά, ταλαιπωρία, αβαρία κι αν αντιμετωπίζει.

Στέφανος Ξενάκης, 8 μέρες μέσα, εκδόσεις Key Books

Στέφανος Ξενάκης, 8 μέρες μέσα, εκδόσεις Key Books
Από το δελτίο Τύπου του βιβλίου: «Ποτέ μην κάνεις το λάθος να ξεχάσεις ότι έχεις την Προσωπική σου Ελευθερία, όπου κι αν διαβάζεις το βιβλίο αυτό. Αν είσαι στη θάλασσα, μπορείς να βρέξεις τα πόδια σου, αν είσαι στην πόλη, μπορείς να πας σούπερ μάρκετ για σουλάτσο, κι ας σου φαίνεται χαζό, αν είσαι στο βουνό, μπορείς να μυρίσεις το πουρνάρι και να ξαπλώσεις κάτω από τα πεύκα. Τα θεωρούσα κι εγώ τόσο δεδομένα, μέχρι που τα στερήθηκα. Όπως θεωρούσα δεδομένη την Προσωπική μου Ελευθερία, μέχρι που κατάλαβα ότι δεν ήταν. Τι είναι αυτό που μας κρατάει όρθιους σε μια οριακή στιγμή; Πώς μπορούμε να δούμε το Δώρο, ακόμα κι όταν αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε σίδερα; Πόσο πολύτιμη είναι η πυξίδα ΜΕΣΑ μας, ό,τι κι αν συμβαίνει εκεί έξω; Μετά από μια μεγάλη προσωπική δοκιμασία, ο Στέφανος Ξενάκης επιστρέφει με το πιο προσωπικό του βιβλίο. Πιο ευάλωτος, πιο δυνατός, πιο αληθινός. Το “8 μέρες μέσα” είναι το ημερολόγιο ενός ανθρώπου που στην πιο σκοτεινή στιγμή της ζωής του αναζήτησε και βρήκε το φως εκεί που κρύβεται πάντα: ΜΕΣΑ».

Tim Harford, Τι κρύβουν οι αριθμοί, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Tim Harford, Τι κρύβουν οι αριθμοί, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ο Τιμ Χάρφορντ, ειδικός στο να εξετάζει περίπλοκες ιδέες και να τις κάνει κατανοητές για εκατομμύρια αναγνώστες, μας προτείνει δέκα απλούς κανόνες, και έναν χρυσό, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε με αυτοπεποίθηση, περιέργεια και υγιή σκεπτικισμό τους αριθμούς και τις στατιστικές. Οι αριθμοί και οι στατιστικές έχουν τεράστια σημασία, επειδή μας βοηθούν στην καθημερινή επικοινωνία  –τους διαβάζουμε στις εφημερίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους ακούμε σε συζητήσεις– και παρ’ όλα αυτά, τους αμφισβητούμε περισσότερο από ποτέ. Δεν χρειάζεται όμως να είμαστε δύσπιστοι απέναντί τους, αφού αρκεί να καταλάβουμε τι σημαίνουν και πώς μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας. Τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από το πρίσμα των αριθμών και συχνά αποτελούν «τον μόνο τρόπο να αντιληφθούμε πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ