- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κατσαρόλες με βιβλία: «Αυγά Αλμοδοβάρ» από τη Μαλβίνα
Μια αλμοδοβαρική συνταγή από το βιβλίο «Συνταγές για κόρες ακαμάτρες»
Κατσαρόλες με βιβλία - Μαλβίνα Κάραλη: Μια αλμοδοβαρική συνταγή από το βιβλίο της «Συνταγές για κόρες ακαμάτρες»
«Εμένα, μη με βάλεις στο ίδιο σπίτι με άνθρωπο. Αν θες να σε αγαπάω, μη με βάλεις στο ίδιο κρεβάτι. Γίνομαι καρδιακή. Δύο βδομάδες, φίλε, κοιμόμουν με βαμμένα μάτια. Μην ξυπνήσει και με δει άφτιαχτη. Δύο βδομάδες πεταγόμουν το πρωί από το κρεβάτι. Για να προλάβω να πλυθώ και να ντυθώ. Όχι πως δεν είχε και τα καλά του το διπλό κρεβάτι».
Τα κείμενα της Μαλβίνας είναι πάντα τόσο αληθινά. Ήταν και συγγραφέας και ψυχαναλύτρια των σχέσεων και μαγείρισσα. Και παρατηρούσε διαρκώς. Έγραφε, λοιπόν, στο βιβλίο «Πιο πολύ πιο πολλοί» για τις σχέσεις: «Το καινούριο μας αυτοκίνητο ήταν γιαπωνέζικο. Ο καπιταλισμός, φίλε. Έχει απόλυτη ανάγκη το ζευγάρι. Πάνω στο μικρό ζευγαρίσιο συνεταιρισμό πατάει ο καπιταλισμός. Ζευγάρι είναι άνθρωποι που θέλουν να καταναλώσουν όλο και περισσότερο γούστα τυποποιημένα».
«Οι άντρες», σημείωνε η Μαλβίνα, «θα συναντούσαν μεγαλύτερο εμπόδιο να προσαρμοστούν σε έναν ανοιχτό γάμο. Οι γυναίκες, βλέπεις, ήταν πάντα αναγκασμένες να ζουν με τις απιστίες των ανδρών. Δεν είναι η φύση της γυναίκας που της επιβάλλει την καρτερία. Αν οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να καταπίνουν τη ζήλια τους, να την αξιοποιούν, είναι επειδή έχουν μάθει να ζουν με αυτή. Οι άνδρες, όμως, δεν είναι μαθημένοι να τους καταπατούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους». Και συνέχιζε εξηγώντας: «Η μονογαμία είναι υπερεξειδίκευση στην αγάπη. Μπήκα ένα πρωί στην κουζίνα μου και σκέφτηκα: Πρέπει να ξαναφτιάξουμε τη φύση μας. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα: Αν με αγαπάς δεν μπορείς να αποκλείσεις την ανθρωπότητα, δεν γίνεται. Γιατί τότε είναι άκυρη η αγάπη που μου έχεις».
Με τις σκέψεις αυτές και ενάντια σε αυτή τη τυποποίηση των σχέσεων και των γεύσεων, επιμένοντας στις ανατροπές της καθημερινότητας, πιάνω ένα άλλο βιβλίο της Μαλβίνας, γιατί θυμάμαι μια συνταγή Αλμοδοβαρική, εύκολη και εκρηκτική. Βάζω μουσική, ανοίγω το ψυγείο και βάζω τηγάνι. Κοπιάστε!
Τα υλικά
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ντομάτα
- 100 γρ. αρακά
- 100 γρ. φασολάκια
- 100. γρ. σπαράγγια
- 100 γρ. λουκάνικο
- 50 γρ. ζαμπόν
- 1 φλιτζάνι ζωμός κρέατος
- ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- 4 αυγά
- 2 κόκκινες πιπεριές
- αλάτι και πιπέρι
Η συνταγή
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, την ντομάτα σε φέτες, τον αρακά, τα φασολάκια και τα σπαράγγια. Καπάκι το λουκάνικο και το ζαμπόν ψιλοκομμένα, προσθέστε και τον ζωμό. Στη συνέχεια τα μπαχάρια μας και αφήνετε να ψηθούν για μία ωρίτσα. Στο τέλος, σπάτε τα αυγά και γαρνίρετε με τις λωρίδες της κόκκινης πιπεριάς. Σκεπάζετε το τηγάνι σας και σε 5 λεπτά ο προσωπικός σας Αλμοδοβάρ είναι στο πιάτο σας.
Τα βιβλία
«Συνταγές για κόρες ακαμάτρες» και «Πιο πολύ πιο πολλοί», Μαλβίνα Κάραλη, εκδ. Αστάρτη
Η μουσική
Ακούμε από τη συλλογή Songs of Almodovar και το «En El Ultimo Trago» με τη Chavella Vargas.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.