Βιβλιο

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: Ο Γιάννης Παπαγεωργίου εξηγεί το αμερικανικό πολίτευμα και τους θεσμούς

Μια ιστορική, πολιτική και συνταγματική ανασκόπηση του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΗΠΑ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λευκός Οίκος, Αμερική
© René DeAnda / Unsplash

«Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ»: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαγεωργίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν ξανά στην επικαιρότητα τα ερωτήματα και τις απορίες των Ευρωπαίων για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Στο βιβλίο «Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική —είχε προηγηθεί μια μελέτη του Π. Α. Πετρουλάκου με τίτλο «Το πολίτευμα των ΗΠΑ» από τις ίδιες εκδόσεις το 1995— ο καθηγητής Γιάννης Παπαγεωργίου επιχειρεί μια ιστορική, πολιτική και συνταγματική ανασκόπηση του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ανάλυση των συνταγματικών διατάξεων και την εφαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα.

«Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ» του Γιάννη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Κριτική

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου αφηγείται συνοπτικά την ιστορία των ΗΠΑ αναζητώντας την καταγωγή του πολιτικού συστήματος το οποίο γεννήθηκε από την ευρωπαϊκή μεταφύτευση στον Νέο Κόσμο και διαλύει παρεξηγήσεις και προκαταλήψεις. Μεταξύ άλλων, εξετάζει, από ιστορική και πολιτική σκοπιά, τη πορεία του αμερικανικού συστήματος από τη Συνέλευση της Φιλαδέλφειας (1774) μέχρι τις ημέρες μας, τη διαμόρφωση των μεγάλων θεσμών της χώρας —τον ρόλο του προέδρου, του Κογκρέσου και των δικαστηρίων— καθώς και τις αιτίες των συνταγματικών επιλογών που μοιάζουν σαν ιερά κείμενα. Πολλά ερωτήματα βρίσκουν απάντηση: Ποια είναι η σημασία της ομοσπονδιακής διαίρεσης της κυβέρνησης; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει το αμερικανικό κράτος και ποια είναι τα εργαλεία που διαθέτει για να τα λύσει; Ποια είναι η σχέση μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και πολιτειών; Γιατί ο δικαστικός κλάδος έχει τόση ισχύ στις ΗΠΑ; Υπάρχουν κενά στην εφαρμογή των ατομικών δικαιωμάτων; Βρίσκεται η αμερικανική δημοκρατία σε κίνδυνο; Πράγματι, οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκαν να κάνουν πραξικόπημα; Ποιες είναι οι εκλογικές διαδικασίες και γιατί φαίνονται τόσο περίπλοκες στα μάτια των Ευρωπαίων; Στον αρκετά ογκώδη τόμο (496 σελίδες) περιλαμβάνεται χρήσιμο υλικό για τον αναγνώστη, όπως ένα γλωσσάριο όρων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, ένα παράρτημα με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και το πλήρες κείμενο του Συντάγματος.            

Γιάννης Παπαγεωργίου - βιογραφικό
O Γιάννης Παπαγεωργίου είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Διεθνείς Σχέσεις: Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ