Βιβλιο

11 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία για το πλοίο, το νησί και τις παραλίες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 836
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι
© Nadia Sitova / Unsplash

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 11 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το καλοκαίρι

Richard Osman, Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές, εκδόσεις Ψυχογιός

Richard Osman, Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές, εκδόσεις Ψυχογιός
Για την Ελίζαμπεθ, την Τζόις, τον Ρον και τον Ιμπραΐμ –τα μέλη της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης– ο ενθουσιασμός από τον πρόσφατο θρίαμβό τους δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει. Πλέον επιθυμούν να χαλαρώσουν στο γαλήνιο περιβάλλον του Κούπερς Τσέις, του οικισμού ευγηρίας όπου διαμένουν. Αλλά πού τέτοια τύχη!Ένας απρόσμενος επισκέπτης –ένας παλιός φίλος της Ελίζαμπεθ, που μπορεί όμως να είναι και κάτι περισσότερο από φίλος– φτάνει εκλιπαρώντας για βοήθεια. Κατηγορείται ότι έκλεψε διαμάντια αξίας εκατομμυρίων λιρών από τους λάθος ανθρώπους και προσπαθεί απεγνωσμένα να διαφύγει. Κι ύστερα, καθώς η νύχτα διαδέχεται τη μέρα, ανακαλύπτεται ένα πτώμα. Μόνο που δε θα είναι το τελευταίο. Η παρέα έρχεται αντιμέτωποι με έναν αδίστακτο δολοφόνο που δε θα είχε κανέναν ενδοιασμό να βγάλει από τη μέση τους τέσσερις υπερήλικες. Θα καταφέρουν άραγε να ανακαλύψουν εγκαίρως την ταυτότητά του;


Γιάννης Μαρής, Το κόκκινο βάζο, εκδόσεις Άγρα

Γιάννης Μαρής, Το κόκκινο βάζο, εκδόσεις Άγρα
Μια πλούσια γυναίκα, η Λένα Κορονέλλου, κάτοικος Ψυχικού, ξυπνάει μες στη νύχτα με την εντύπωση πως κάποιος βρίσκεται στο δωμάτιό της. Εντελώς φοβισμένη, πυροβολεί κι ο άγνωστος πέφτει νεκρός. Ανάβοντας το φως, διαπιστώνει πως σκότωσε τον άντρα της. Ταυτόχρονα, ένα κρυστάλλινο κόκκινο βάζο πέφτει από το τζάκι στο πάτωμα και θρυμματίζεται. Η γυναίκα βγαίνει από το δωμάτιο σαν τρελή και, όταν επιστρέφει με τους υπηρέτες της βίλας της, το πτώμα έχει εξαφανιστεί ενώ το βάζο είναι και πάλι στη θέση του. Αναρωτιέται τότε αν το επεισόδιο συνέβη στην πραγματικότητα ή αν απλώς το φαντάστηκε. Στο μεταξύ, ο άντρας της, ο οποίος θα ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη για δουλειές, είναι άφαντος. Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Η εμφάνιση του Γιάννη Σιγανού, παλιού φίλου της Κορονέλλου, ο οποίος αναζητεί την αλήθεια για τα μυστηριώδη γεγονότα, δίνει άλλη τροπή στην υπόθεση. Είναι αυτός που θεωρεί πως το κόκκινο βάζο είναι το κλειδί του προβλήματος.


Ευτυχία Γιαννάκη, Οι ναυαγοί του Αυγούστου, εκδόσεις Ίκαρος

Ευτυχία Γιαννάκη, Οι ναυαγοί του Αυγούστου, εκδόσεις Ίκαρος
«Ξέρω ποιος σκότωσε τον Ταχτσή» ψιθυρίζει ο παλαιοβιβλιοπώλης. Ένας καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, υποψήφιος για την Ακαδημία Αθηνών, βρίσκεται νεκρός στη μονοκατοικία του στο Ψυχικό, δίπλα σε γυναικεία ρούχα, σε έναν τόπο εγκλήματος που μοιάζει με θεατρικό σκηνικό. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος επιστρέφει εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Πάρο σε μια φλεγόμενη πόλη, για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια περίπλοκη υπόθεση.Στο νέο βιβλίο που ολοκληρώνει την Τριλογία του βυθού, η συγγραφέας, με όπλα της την έντονη κοινωνική ματιά και την ανθρώπινη προσέγγιση, δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα.Αθήνα. Τατόι. Πάρος. Αστυπάλαια. Αύγουστος 2021.Θα χρειαστεί να φωτιστεί το παρελθόν, η μυστική ζωή θυτών και θυμάτων, αλλά και του ίδιου του αστυνόμου, προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον μικρόκοσμο του πανεπιστημίου, με κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών, σχέσεις εξουσίας, πάθους και εκδίκησης, στόματα που παραμένουν ερμητικά κλειστά, όταν χρειάζεται να προστατεύσουν το δικό τους μυστικό, και σκιές που κυκλοφορούν στο υπόγειο δίκτυο των αγωγών της Αθήνας.


Jo Nesbo, Το νησί των αρουραίων, Ιστορίες, εκδόσεις Μεταίχμιο

Jo Nesbo, Το νησί των αρουραίων, Ιστορίες, εκδόσεις Μεταίχμιο
Αφηγήματα που πιστοποιούν την κλάση του Νέσμπο, κοφτές ιστορίες έντασης και αγωνίας, αγώνας για επιβίωση ή και καλώς ήρθατε στο «Νησί των Αρουραίων», στην Αμερική, μετά από μια πανδημία που έχει διαλύσει τον κοινωνικό της ιστό. Καλώς ήρθατε εδώ όπου η ελίτ περιμένει στην κορυφή ενός ουρανοξύστη να εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι μάζες παλεύουν στους δρόμους για την επιβίωσή τους. Ένας επιστήμονας, που μελετά την πιθανότητα της αθανασίας, έχει βρει επιτέλους έναν καταστροφέα μνήμης που θα τον βοηθήσει να ξεχάσει τα πάντα, πριν να είναι πολύ αργά. Παραδίπλα, ένας ψυχολόγος με διπλή ταυτότητα χρησιμοποιεί τα ταλέντα του απέναντι σε ένα πανίσχυρο καρτέλ. Πιο εκεί δεσμοί αίματος και ακατανίκητα πάθη, καθώς δύο αδερφικοί φίλοι ταξιδεύουν στην Παμπλόνα για να δουν τις ταυρομαχίες και τελικά ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι. Ένας αποξενωμένος γιος με κρυφή ατζέντα επισκέπτεται τον πατέρα του σε ένα εκτροφείο φιδιών στην Αφρική.Κι ένας Νέσμπο σε δαιμονισμένη φόρμα μας ταξιδεύει σε απρόβλεπτους τόπους και ιδιαίτερους ανθρώπους.


Άντι Τουομάινεν, Παράγων Λαγός, εκδόσεις Ψυχογιός

Άντι Τουομάινεν, Παράγων Λαγός, εκδόσεις Ψυχογιός
Αστείο, γεμάτο με ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και απίθανες καταστάσεις, το μυθιστόρημα είναι ένα σκοτεινό θρίλερ, που η έντασή του εξισορροπείται από το ότι μας παρουσιάζει μοναδικά την ομορφιά και την τυχαιότητα της ζωής. Όταν ο αναλογιστής μαθηματικός Χένρι Κόσκινεν χάνει τη δουλειά του και κληρονομεί ένα πάρκο περιπέτειας από τον αδελφό του, μαζί με τους παράξενους υπαλλήλους του και τα οικονομικά του προβλήματα, κάθε σταθερά ευτυχίας χάνεται. Το χειρότερο: τα τεράστια δάνεια που είχε πάρει ο αδερφός του από κάποιους πολύ επικίνδυνους τύπους, τον βάζουν σε μια κακή περιπέτεια. Επίσης, ο Χένρι που δεν έχει υπολογίσει τον παράγοντα αγάπη, στο πάρκο θα γνωρίσει τη Λάουρα, μια καλλιτέχνιδα με πολυτάραχο παρελθόν, πρόσχαρο και χαοτικό τρόπο ζωής, που τον αναστατώνει. Ενώ οι εγκληματίες παίρνουν όλο και πιο ακραία μέτρα για να εισπράξουν τα οφειλόμενα και η σχέση του Χένρι με τη Λάουρα εξελίσσεται, ο ήρωας αντιμετωπίζει καταστάσεις και συναισθήματα που με τίποτα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα excel.


Georges Simenon, Το τραίνο, εκδόσεις Άγρα

Georges Simenon, Το τραίνο, εκδόσεις Άγρα
H Γερμανία, μετά την κατάκτηση της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, στρέφεται ενάντια στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Οι κάτοικοι των συνοριακών πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών εγκαταλείπουν από τη μια μέρα στην άλλη τα σπίτια τους. Ο Μαρσέλ Φερόν, τεχνικός ραδιοφώνων, που ζει μια συμβατική ζωή σ’ ένα παραμεθόριο χωριό της Γαλλίας, αποκόπτεται από την έγκυο γυναίκα του και την τετράχρονη κόρη του σ’ ένα τραίνο που φυγαδεύει πρόσφυγες στο κέντρο και στον Νότο της Γαλλίας. Σ’ ένα βαγόνι εμπορευμάτων, ασφυκτικά γεμάτο με φυγάδες, γνωρίζεται με την Άννα Κούπφερ, μια μοναχική γυναίκα, κυνηγημένη Τσέχα Εβραία, που έχει πάρει μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών. Ένα απεγνωσμένο πάθος χωρίς αύριο τους ενώνει, μέσα σε περιβάλλον καταστροφής και αγωνίας. Ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα του Σιμενόν, που έγινε εξαιρετική ταινία από τον Πιέρ Γκρανιέ-Ντεφέρ το 1973, με τους έξοχους Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Ρόμυ Σνάιντερ.


Guillaume Musso, Τελευταία αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Guillaume Musso, Τελευταία αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σε μια κατάμεστη αίθουσα αεροδρομίου ένας άντρας και μια γυναίκα πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Καθώς σκύβουν να μαζέψουν τα πράγματά τους, παίρνει κατά λάθος ο ένας το κινητό του άλλου. Όταν αντιλαμβάνονται το λάθος τους, τους χωρίζει μια απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, καθώς εκείνη έχει ανθοπωλείο στο Παρίσι κι εκείνος εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο. Από περιέργεια ο καθένας εξερευνά το τηλέφωνο του άλλου, η αδιακρισία τους όμως τους οδηγεί σε μια αποκάλυψη: τις ζωές τους τις συνδέει ένα μυστικό που το θεωρούσαν για πάντα θαμμένο. Το νέο μυθιστόρημα του best seller συγγραφέα της Γαλλίας συνδυάζει την καταιγιστική δράση με σχόλιο πάνω σε φλέγοντα θέματα όπως η δικαιοσύνη, η ηθική, ο συμβιβασμός, το τραύμα, η απώλεια, ο σκοτεινός κόσμος της μαφίας και η υποκρισία της σύγχρονης κοινωνίας.


Nina De Gramont, Υπόθεση Agatha Christie, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Nina De Gramont, Υπόθεση Agatha Christie, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Δύο πρωταγωνίστριες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η ζωή της Άγκαθα Κρίστι είναι γεμάτη από την ολοένα και μεγαλύτερη φήμη και επαγγελματική καταξίωση. Μια ζωή συναρπαστική, με ενδιαφέροντες ανθρώπους, πάρτι και υπέροχα Σαββατοκύριακα στις πολυτελείς επαύλεις της αγγλικής εξοχής. Αντίθετα, η ζωή της Ναν Ο’Ντέι είναι μια καθημερινή πάλη για επιβίωση στο σκοτεινό Λονδίνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι δρόμοι τους συναντιούνται, απρόσμενα οι δύο γυναίκες γίνονται φίλες. Και στη διάρκεια των έντεκα ημερών που η Άγκαθα παραμένει εξαφανισμένη, θα αποκαλυφθεί ένα σκοτεινό μυστικό, του οποίου το κλειδί κρατά μονάχα η Ναν. Ένα εθιστικό μυθιστόρημα μυστηρίου, ένας εμπνευσμένος συνδυασμός μυθοπλασίας και πραγματικών γεγονότων, αλλά και μια ωδή στην κληρονομιά της Άγκαθα Κρίστι, μια ιστορία αγάπης και ένας φόρος τιμής στις περίπλοκες, αποφασιστικές γυναίκες.


Αλέξανδρος Ζάκκας, Μακάβριος Χορός - Το Χρονικό μιας Δυστοπίας, εκδόσεις Anubis

Αλέξανδρος Ζάκκας, Μακάβριος Χορός - Το Χρονικό μιας Δυστοπίας, εκδόσεις Anubis
Λίγα χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ένα οικουμενικό σύστημα συναλλαγών που βασίζεται στη χρήση βιομετρικών εμφυτευμάτων φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την πίστη των ανθρώπων στη διαφάνεια και την ισονομία. Οι πολίτες του κόσμου υποδέχονται με ενθουσιασμό τη νέα οικονομική πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει απαλλαγεί πια από τις «παιδικές ασθένειες» της διαφθοράς και της οικονομικής αυθαιρεσίας. Όταν μια μυστηριώδης δυσλειτουργία στο δίκτυο συναλλαγών κλονίζει τα θεμέλια του συστήματος, μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα έρχεται στο φως. Ένας πολιτικός, τρεις δημοσιογράφοι κι ένας νομπελίστας φυσικός αναλαμβάνουν να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί και σύντομα βρίσκονται στα ίχνη μιας συνωμοσίας χωρίς σύνορα, που απειλεί να βυθίσει τον κόσμο σ’ ένα νέο Μεσαίωνα… Καταιγιστική δράση, φιλοσοφικές αναζητήσεις και συναρπαστικές ανατροπές από τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα Αλέξανδρο Ζάκκα, που δίνει σάρκα και οστά σ’ έναν κόσμο τόσο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό από τον δικό μας…


Stephen King, Owen King, Ωραίες Κοιμωμένες- Graphic Novel Τόμος Ι, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Stephen King, Owen King, Ωραίες Κοιμωμένες- Graphic Novel Τόμος Ι, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σας θυμίζει κάτι; Μια αλλόκοτη νόσος του ύπνου, η Ορόρα, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη γη. Τα θύματά της δεν μπορούν να ξυπνήσουν. Και είναι όλα τους γυναίκες. Καθώς τα έθνη βυθίζονται στο χάος το ένα μετά το άλλο, όσες γυναίκες είναι ακόμα ξύπνιες κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να μην κοιμηθούν, ενώ οι άντρες, παντού, ενδίδουν στις πιο σκοτεινές ορμές τους. Στο μεταξύ, σε μια μικρή πόλη, μια μυστηριώδης γυναίκα ξεπροβάλλει από το δάσος, σκορπώντας τον θάνατο στο πέρασμά της. Και, το πιο παράξενο απ’ όλα, είναι η μόνη που μπορεί να κοιμηθεί – και να ξυπνήσει. Μια οικογενειακή υπόθεση; Ναι! Γιατί η μεταφορά σε graphic novel του ομώνυμου ανατριχιαστικού και τρομερά επίκαιρου και δυστοπικού μπεστ σέλερ του Κινγκ δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από συνεργασία με τον γιo του, που έδωσε σχήμα και μορφή στο μυθιστόρημα του πατρός του.


Γιώργος Ζορμπάς, Ο Κώδικας της Δημιουργίας 3: Άγγελος Εκδικητής, εκδόσεις Anubis

Γιώργος Ζορμπάς, Ο Κώδικας της Δημιουργίας 3: Άγγελος Εκδικητής, εκδόσεις Anubis
Το τρίτο βιβλίο της σειράς που τόλμησε να προβλέψει ένα μέλλον εξίσου ζοφερό με την πραγματικότητα του 2022. Η ιστορία καλπάζει εκτός ελέγχου. Η αγωνία για το μέλλον κορυφώνεται. Οι αιμοβόροι τζιχαντιστές, με την κλεμμένη τεχνολογία τους, πατάνε πόδι στην Ευρώπη. Πρώτος στόχος, η Ελλάδα. Το αιματοκύλισμα ξεκινά στην Κρήτη. Ο Βασίλης Ξάνθος οδηγεί τους γενναίους Έλληνες στον άνισο υπέρ πάντων αγώνα. Ο Νίκος Αυγερινός, το παιδί θαύμα της Φυσικής, έχει τη λύση. Η θεωρία του μπορεί να ξεκλειδώσει δυνάμεις αποκαλυπτικές και να ισορροπήσει τη ζυγαριά της μοίρας. Όμως είναι χαμένος στην ατελέσφορη αναζήτηση της Σοφίας που -θαμμένη από τη χούντα σ’ ένα σκοτεινό μπουντρούμι- αντιστέκεται, αγέρωχη και μόνη, στο πεπρωμένο. Οι μεγάλες δυνάμεις παρακολουθούν από απόσταση. Είναι ασφαλείς, νομίζουν… Ωστόσο το μεγάλο σχέδιο των αθέατων συνωμοτών έχει ήδη μπει σε κίνηση. Ο κόσμος όλος κινδυνεύει. Κι ενώ οι άνθρωποι δολοπλοκούν και σκοτώνουν αλλήλους για βραβεία κάλπικα, κρυμμένο απ’ όλους στα βάθη της τεχνολογίας εκκολάπτεται το απόλυτο κακό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ