- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζανίν Κάμμινς - «Ξένο χώμα»: Ταξίδι στο Μεξικό
Ένα πραγματικό κελεπούρι για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Γιατί ποιος θα τολμήσει να κάνει μόνος το ταξίδι στο Μεξικό από τη στιγμή που θα έχει διαβάσει αυτό το μυθιστόρημα;
Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για το βιβλίο «Ξένο χώμα» της Τζανίν Κάμμινς, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Δώμα, σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που κανένα ταξιδιωτικό πρακτορείο δεν θα τοποθετούσε στις βιβλιοθήκες του –αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν τέτοιες βιβλιοθήκες. Μάλιστα, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που ειδικεύονται στο Μεξικό θα ισχυριστούν ότι τέτοιο βιβλίο δεν υπάρχει αληθινά κι ότι ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού. Κι όμως…
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Τζανίν Κάμμινς περιγράφει στο πόνημα των πεντακοσίων σελίδων της την περιπέτεια μιας αστής μητέρας που ύστερα από τη μαζική δολοφονία –ξεκλήρισμα το λένε άλλοι– της οικογένειάς της, αρπάζει το μόνο μέλος που απέμεινε, τον οκτάχρονο γιο της και επιχειρεί να βρει καταφύγιο στον Βορρά. Στην Αμερική με άλλα λόγια (ο πρωτότυπος τίτλος του μυθιστορήματος εξάλλου είναι: American dirt).
Η ηρωίδα του βιβλίου –που διατηρεί βιβλιοπωλείο στο κάποτε τουριστικό Ακαπούλκο– έκανε το λάθος να εμπλακεί συναισθηματικά με τον αρχηγό ενός ντόπιου καρτέλ. Μόνο που ο συγκεκριμένος «νάρκο» δεν είναι κάποιος συνηθισμένος, τουναντίον γράφει ποίηση (χειρίστη μεν, ποίηση δε), αγαπά την κόρη του και προσπαθεί να εμφανιστεί ως ένας νέος Ρομπέν των Δασών – γνωστό σύνδρομο των παρανόμων.
Το δυστύχημα είναι ότι ο άντρας της βιβλιοπώλισσας είναι ένας ακέραιος δημοσιογράφος που τα έχει βάλει με τα καρτέλ και κάποια στιγμή αποκαλύπτει στο κοινό τον αρχηγό του ακαπούλκειου καρτέλ – που δεν είναι άλλος από τον ερωτευμένο ποιητή μας. Αυτό πυροδοτεί μια σειρά από ατυχή γεγονότα που απασφαλίζουν την οργή του «ναρκο-ποιητή» και τον οδηγούν στην κατακρεούργηση του δημοσιογράφου και στην έκδοση φετφά (δανείζομαι όρο του Ισλάμ) για τη βιβλιοπώλισσα που κατάφερε να δραπετεύσει από την αρχική σκηνή του μακελειού με τον γιο της.
Από εδώ ξεκινάει και το βιβλίο. Κι ενώ εσείς θα παρακολουθείτε (σε πολύ καλή μετάφραση της Ρηγούλας Γεωργιάδου) τις περιπέτειες της νεαρής μητέρας στην προσπάθειά της να διασχίσει το Μεξικό και να φτάσει στην Έσχατη Θούλη –άλλοι τη λένε Γη της Επαγγελίας, κι άλλοι Χώρα όπου καταργήθηκε το δικαίωμα στην Άμβλωση–, ο σερβιτόρος θα σας φέρνει πλάι στην πισίνα το μοχίτο που θα έχετε παραγγείλει. Κι ενώ το βλέμμα σας θα παρασύρεται ενίοτε από κάποιον άλκιμο νέο που θα περνάει μπροστά σας στην αμμουδιά, και καθώς το αυτί σας θα ταλανίζετε ίσως από τον ξηρό ήχο της ρακέτας, το πνεύμα σας θα ακολουθεί την ηρωίδα και τον γιο της στην ηρωική πράγματι προσπάθεια να φτάσουν ως τα σύνορα. Με άλλα λόγια, προτείνω ένα ιδανικό ανάγνωσμα για το θέρος – ενώ ταυτόχρονα αποδίδω τιμές στις εκδόσεις ΔΩΜΑ για την τυποτεχνία και την επιλογή των τίτλων τους. (Παρεμπιπτόντως να συστήσω εδώ για τους πλέον εκλεπτυσμένους αναγνωστικούς ουρανίσκους το βιβλίο: Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο –επίσης από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ– για το οποίο και ήθελα να μιλήσω αρχικά).
Βέβαια, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το βιβλίο Ξένο χώμα θα έλεγα ότι είναι πραγματικό κελεπούρι για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Γιατί ποιος θα τολμήσει να κάνει μόνος το ταξίδι στο Μεξικό από τη στιγμή που θα έχει διαβάσει αυτό το μυθιστόρημα; Αν επιμένει να ταξιδέψει ως εκεί, θα χρειαστεί απαρεγκλίτως να καταφύγει στους ειδικούς!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζητήσεις, υπογραφές βιβλίων, masterclasses και μια σειρά από παράλληλες δράσεις από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
Το μυθιστόρημα «Ένας κόσμος για τον Τζούλιους» είχε βραβευτεί στο Περού και στη Γαλλία
Καζούο Ισιγκούρο και Ρίτσαρντ Όσμαν ανάμεσα στους 10.000 δημιουργούς που καταγγέλλουν κλοπή των έργων τους
Η «νεο-ηθογραφία» ως βίωμα και όχι ως πρόθεση
Συγγραφείς που τα βάζουν ευθέως και δημόσια ακόμη και με την πιο σκληρή εξουσία, χωρίς να λογαριάσουν πωλήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.