- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Άγγελος Σπάρταλης: «Μαρία και Στέλλα», ένα άναρχα εικονογραφημένο Lesbo-Western
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 22 Μαΐου στο καφενείο Μουριά
Άγγελος Σπάρταλης - Μαρία και Στέλλα Το νέο βιβλίο των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS. Θα παρουσιαστεί την Κυριακή 22 Μαΐου στο καφενείο Μουριά, Εξάρχεια.
Η Μαρία, μία συνεσταλμένη κόρη υποστράτηγου, τελειόφοιτη μαθήτρια Λυκείου στην ελληνική επαρχία του τέλους της δεκαετίας του 1980, είναι ερωτευμένη με την παιδική της φίλη και συμμαθήτρια, τη θυελλώδη Στέλλα. Ο υποστράτηγος, θορυβημένος από το κουτσομπολιό, αρραβωνιάζει σβέλτα την κόρη του με έναν έμπιστο υφιστάμενο αξιωματικό. Μόλις η μικρή αποφοιτήσει από το Λύκειο, την παντρεύει και τη στέλνει πακέτο στην Αθήνα. Η Στέλλα, αποκομμένη βίαια από τη λατρεμένη της Μαρία, ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω της και δραπετεύει για σπουδές στην πολύχρωμη Ολλανδία. Τυχαία, μετά από επτά χρόνια, στο Άμστερνταμ, μέσα στο Μουσείο Βαν Γκογκ, Μαρία και Στέλλα θα ανταμώσουν ξανά, κι εκεί η ιστορία μας ξεκινά.
Το «Μαρία και Στέλλα» είναι το νέο εικονογραφημένο Lesbo-Western του Άγγελου Σπάρταλη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Athens Voice Books. Προσχέδιο σύγχρονης τραγωδίας ή σκαλέτα κινηματογραφικής ταινίας, το βιβλίο του Άγγελου Σπάρταλη είναι και κάτι σαν ένα σύγχρονο –κάπως άκομψο– Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Mε δομή και αρίθμηση που θυμίζει περισσότερο το Tractatus Logico-Philosophicus του Βίτγκενσταϊν και τη non finito Γυναίκα της Ζάκυθος του Σολωμού, παρά ένα στρογγυλό και συμπαγές αφήγημα σταθερού ρυθμού, αυτό το άναρχα εικονογραφημένο υβριδικό Lesbo-Western δεν θέλει να έχει καμία λογοτεχνική αξιοπρέπεια. Όλα στα μούτρα!
Ο Άγγελος Σπάρταλης για το βιβλίο «Μαρία και Στέλλα» (εκδόσεις Athens Voice Books)
Έγραψα το Μαρία και Στέλλα το καλοκαίρι του 2021 στην Κρήτη, στο κτήμα στο Βαθύ, έξω από τον Άγιο Νικόλαο. H φιλόλογος Ελπίδα Γρηγοράκη και ο γραφίστας Μάνος Σιγανός ήταν πολύτιμοι σύμβουλοι. Από τις πρώιμες μορφές του μέχρι και την ολοκληρωμένη εκδοχή του, το έργο προσφέρθηκαν να διαβάσουν και βοήθησαν στη βελτίωσή του με τις κρίσιμες παρατηρήσεις τους (εντάξει, είπαν και μπόλικες σαχλαμάρες, αλλά το ξεχνάω) αρκετοί πιστοί φίλοι και συνεργάτες. Ευχαριστώ, Λάγια Γιούργου, Ιρένα Οικονόμου, Αμαρυλλίς, Άννυ Σιράτζε, Βούλα Κοκολάκη, Ερατώ Καπετανάκη, Εύη Λαζούρα, Θεοδώρα Σαμαρά, Νικόλα Ταβλά.
Εκτός όλων αυτών των πολύτιμων συνεργατών και φίλων που ανέφερα παραπάνω, ευχαριστώ επίσης από την καρδιά μου τους Γιάννη Νένε, Γιάννη Φλασκή, Νίκο Γεωργουλάκη, Γιώργο Τζανάκη, Στέλιο Κτενιαδάκη, Σοφία Χαραλάμπους, Μαριστέλλα Παπαδάκη, Νικόλα Ασκορδαλάκη, Γιώργο Δρακωνάκη, Ελένη Αποστολάκη, Μαρία Ζουμάκη, Παναγιώτη Γαρεφαλάκη.
Άγγελος Σπάρταλης - Βιογραφικό
Ο Άγγελος Σπάρταλης είναι ζωγράφος και κινηματογραφιστής. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Μηχανολογία - Αεροναυπηγική).
Έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καινοτομίας και Ψηφιακών Εφέ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2014) και τον Χρυσό Ψηφιακό Αλέξανδρο μαζί με το Βραβείο Κοινού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2008). Το 2014 η Titanium Yiayiannos Gallery του αφιέρωσε το περίπτερό της στη φουάρ ART-ATHINA, όπου παρουσιάστηκε η έκθεσή του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη, και το 2015 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης την έκθεσή του «Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren» σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.
Ζει στη Νεάπολη Εξαρχείων και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
Παρουσίαση του βιβλίου «Μαρία και Στέλλα» του Άγγελου Σπάρταλη
Το εικονογραφημένο Lesbo-Western του Άγγελου Σπάρταλη με τίτλο «Μαρία και Στέλλα», εκδόσεις Athens Voice Books, παρουσιάζεται στο ιστορικό καφενείο Μουριά στα Εξάρχεια, την Κυριακή 22 του Μάη στις 19.00. Ο συγγραφέας, μαζί με την πιστή του φίλη και υπέροχη ηθοποιό Δανάη Παπουτσή, θα μιλήσουν για το βιβλίο, θα διαβάσουν σύντομα αποσπάσματα και θα απαγγείλουν Σαίξπηρ και Ντύλαν Τόμας. Μαζί τους, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μάνος Στεφανίδης θα πει ευφάνταστες ιστορίες, ο τραγουδοποιός Στέλιος Σιγανός θα τραγουδήσει διαλεχτά τραγούδια του και ο DJ Alexander Kavou θα σπρώξει post-punk μουσικές. Περισσότερο σαν μία τρυφερά βίαιη περφόρμανς, παρά σαν μια κλασσική βιβλιοπαρουσίαση, αυτό το απόγευμα θα γίνει βράδυ μέσα στην αγάπη για τα λάθη του άλλου. Θα γίνει, θα το δείτε να γίνεται. Να έρθετε, αν τολμάτε!
Το βιβλίο «Μαρία και Στέλλα» του Άγγελου Σπάρταλη μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.