- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η ανθρώπινη κατάσταση» της Χάννα Άρεντ
Μια νέα έκδοση του φιλοσοφικού βιβλίου της μεγάλης Γερμανο-εβραίας φιλοσόφου που έσπασε όλα τα ταμπού στη φιλοσοφία και στη ζωή
Παρουσίαση του βιβλίου «Η ανθρώπινη κατάσταση» της Χάννα Άρεντ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου.
«Η ανθρώπινη κατάσταση» της Χάννα Άρεντ κυκλοφόρησε το 1958. Η Γερμανο-εβραία φιλόσοφος ζούσε τότε στη Νέα Υόρκη και είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα. Σ’ αυτό το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου, μελετά την κατάσταση της σύγχρονης ανθρωπότητας υπό το πρίσμα της ικανότητάς μας να πράττουμε. Τα προβλήματα που επεσήμαινε τότε –η ελάττωση της ανθρώπινης πράξης και της πολιτικής ελευθερίας και το παράδοξο γεγονός ότι, ενώ οι ανθρώπινες δυνάμεις αυξάνονται μέσα από την πρόοδο των θετικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, είμαστε λιγότερο ικανοί να ελέγχουμε τις συνέπειες των πράξεών μας– παραμένουν ανεπίλυτα. Αυτή η καινούργια έκδοση, που περιλαμβάνει μια εισαγωγή της Margaret Canovan, διακεκριμένης μελετήτριας της Άρεντ, είναι μια καλή αρχή για να γνωρίσουμε το έργο αυτής της μεγάλης γυναίκας του 20ού αιώνα που έσπασε όλα τα ταμπού στη φιλοσοφία και στη ζωή.
Η Χάννα Άρεντ (1906-1975) εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία το 1933 και έμεινε στην Τσεχοσλοβακία, στην Ελβετία και στη Γαλλία ώσπου εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ (1941). Στα έργα της μελετά τη φύση της ισχύος, την πολιτική, την δημοκρατία, την εξουσία, τον ολοκληρωτισμό και την ατομική ευθύνη του ατόμου στην κοινωνία. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, όπου επί ένα χρόνο παρακολουθούσε τα μαθήματα φιλοσοφίας του Μάρτιν Χάιντεγκερ, και στη συνέχεια πήγε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου παρακολούθησε τις διαλέξεις του Έντμουντ Χούσερλ. Το 1926 συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης όπου το 1929, υπό την επίβλεψη του υπαρξιστή φιλοσόφου Καρλ Γιάσπερς, ολοκλήρωσε την διατριβή της με τίτλο «Η έννοια της αγάπης στην σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου: Προσπάθεια δημιουργίας μιας φιλοσοφικής ερμηνείας». Εκείνη τη χρονιά παντρεύτηκε τον Γκύντερ Στερν, από τον οποίον χώρισε το 1937, ενώ παράλληλα απαρνήθηκε την γερμανική της υπηκοότητα. Το 1940, παντρεύτηκε τον Γερμανό ποιητή και μαρξιστή φιλόσοφο, Heinrich Blücher, με τον οποίο μετανάστευσε στις ΗΠΑ με βίζες που παραχώρησε ο Αμερικανός διπλωμάτης Hiram Bingham. Ο Binghan βοήθησε με αυτό τον τρόπο περίπου 2.500 Εβραίους μετανάστες.
H Άρεντ υπερασπίστηκε τον Χάντεγκερ έναντι όσων των επέκριναν για τη συμμετοχή του στο ναζιστικό κόμμα. Τον παρουσίαζε ως αφελή άνθρωπο αφοσιωμένο στον κόσμο της φιλοσοφίας και επεσήμαινε ότι το φιλοσοφικό του σύστημα δεν είχε καμιά σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Η Άρεντ ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, στο Μπέρκλεϊ, στο Πρίνστον και στο Northwestern. Το 1959 έγινε η πρώτη γυναίκα λέκτορας στο Πρίνστον. Δίδαξε επίσης στο πανεπιστήμιο του Σικάγου από το 1963 έως το 1967 και μέχρι τον θάνατό της στο New School στο Μανχάταν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.