- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πολιτιστική διπλωματία και εξωτερική πολιτική
Ένα συλλογικό έργο με τίτλο «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία. Σύγχρονες Προσεγγίσεις-Μελλοντικές Προκλήσεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο
Παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία. Σύγχρονες Προσεγγίσεις-Μελλοντικές Προκλήσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
Αν και η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων δεν είναι μόνο εθνικό κεφάλαιο και αλλά κεφάλαιο για την ίδια την ανθρωπότητα, έχουμε ισχνή ιστορία πολιτιστικής διπλωματίας. Δεν αξιοποιούμε το πολιτιστικό μας κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική και έχουμε επαναπαυθεί στον φιλελληνισμό που αναφέρεται κυρίως στην αρχαία Ελλάδα. Το βιβλίο αυτό των εκδόσεων Επίκεντρο, στο οποίο συμμετέχουν επιφανείς επιστήμονες των ανθρωπιστικών σπουδών, ερευνά το πώς η πολιτιστική διπλωματία, αν ασκηθεί χωρίς εθνικιστικές και ταυτοτικές προκαταλήψεις θα συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας και στις στενότερες διεθνείς της σχέσεις. Ίσως συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτή η εικόνα δεν είναι όσο ελκυστική θα μπορούσε να είναι και ότι συχνά παραμορφώνεται από στερεότυπα τα οποία καλλιεργούμε και διαιωνίζουμε εμείς οι ίδιοι.
Εξάλλου, απ’ ό,τι μαρτυρούν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, παρά το επαρκές δίκτυο πρεσβειών, ακολούθων και διπλωματικών αποστολών, η Ελλάδα δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού – του αρχαίου και του σύγχρονου αλλά κυρίως του σύγχρονου: η γραφειοκρατία, πιθανώς κάποια οκνηρία και ατολμία, η προσκόλληση στα εσκαμμένα δημιουργούν μια άγονη ατμόσφαιρα στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι οποίες γνωρίζουν την Ελλάδα είτε μέσω των κλασικών σπουδών, είτε μέσω του τουρισμού. Όμως έχουμε πολύ περισσότερα να επιδείξουμε από τον εξωτισμό των ελληνικών νησιών και κάποια κλισέ που σχετίζονται με παλαιότερες πολιτιστικές εικόνες.
Πολλά μένουν να γίνουν: η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και επέκταση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στις ακαδημαϊκές και επιστημονικές ανταλλαγές, με στήριξη της ελληνικής γλώσσας, διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της – η εξωστρέφεια, μια στάση θα έπρεπε να υιοθετήσουμε γενικά για το καλό όλων μας, σημαίνει εξαγωγή πολιτισμού, όχι μόνο εισαγωγή· εισαγωγή ξένων φοιτητών, όχι μόνο εξαγωγή Ελλήνων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, χρειαζόμαστε στενότερες σχέσεις με σκοπό να διαμορφωθούν νέες γενιές ευρωπαϊστών, οι οποίοι, και ως άτομα, να μετατρέπονται, ντε φάκτο, ως άτυποι πρέσβεις της ελληνικής κουλτούρας. Όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Γιώργος Παγουλάτος, το θέμα είναι to win the hearts and minds ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Ο τόμος αυτός με τον τίτλο «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία. Σύγχρονες Προσεγγίσεις–Μελλοντικές Προκλήσεις» είναι μια επίκαιρη συμβολή στην ακαδημαϊκή γνώση και στον δημόσιο διάλογο για τη σπουδαιότητα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πολιτιστικής μας διπλωματίας. Οι συγγραφείς απαντούν σε ερωτήματα όπως: Ποιοι είναι οι κρατικοί φορείς που ασχολούνται με τον σχεδιασμό της στρατηγικής στον τομέα του πολιτισμού και πώς αντιμετωπίζουν την αξιοποίησή του; Ποια είναι τα στοιχεία του πολιτισμού που τελικά επιλέγονται για την προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός «μεγάλου αφηγήματος»; Ποια είναι η πραγματική εικόνα της πολιτιστικής διπλωματίας στην Ελλάδα; Το βιβλίο συγκεντρώνει ένα φάσμα αναλύσεων, απόψεων και αφηγήσεων από τρεις διαφορετικές ομάδες ενδιαφερομένων: ακαδημαϊκούς ερευνητές, διοικητικά στελέχη υπουργείων και επαγγελματίες του πολιτισμού. Πρόκειται για μια προσπάθεια να φωτιστεί πώς ασκούμε πολιτιστική διπλωματία και το τι πρέπει να κάνουμε για την προβολή της χώρας μας με ώριμο και δημιουργικό τρόπο, χωρίς τις ευκολίες του φολκλόρ.
Οι συγγραφείς είναι ο Στέφανος Βαλλιανάτος, ο Αντώνιος Βλάσσης, η Παναγιώτα Γαλιατσάτου, η Έλενα Θεοδούλου-Χαραλάμπους, η Όλγα Κολοκυθά, η Μαρία Κουρή, ο Μάριος Κωστάκης, η Ματίνα Μάγκου, ο Σπύρος Μακρής, η Σοφία Μπουτσιούκη, η Νικολέττα Σαραγά και ο Πρόδρομος Τσιαβός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Τίτλος του «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» - Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας
Αν δεν υπήρχε καμιά εξωτερική επίπτωση, τιμωρία, θα άλλαζες κάτι από τις επιλογές στη ζωή σου;
Ανήκε στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων
Απόψε στις 7:30 μμ. παρουσιάζεται το βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS
Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός μιλά για μια από τις ηρωίδες της ζωής της
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για το νέο του βιβλίο με τίτλο, το τρίτο και τελευταίο μέρος της «Τριλογίας των Φάρων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.