- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Paul McCartney: «Οι Στίχοι» υποψήφιοι για το Βιβλίο της Χρονιάς
To βιβλίο με τους στίχους των κομματιών του μεγάλου μουσικού υποψήφιο στη λίστα λογοτεχνικών βραβείων
Το βιβλίο του Paul McCartney «The Lyrics, from 1956 to the Present» βρίσκεται στη βραχεία λίστα για το βραβείο Waterstones Book Of The Year
Ο Paul McCartney μίλησε για το βιβλίο του με τους στίχους των κομματιών του σε μια συνομιλία με τον Bob Mortimer. Τώρα, το βιβλίο βρίσκεται στη βραχεία λίστα για το βραβείο Waterstones Book Of The Year προτού καν κυκλοφορήσει.
Το βιβλίο “The Lyrics, from 1956 to the Present” διατρέχει ολόκληρη την καριέρα του McCartney. O ΜcCartney αφηγείται πώς γράφτηκε το “Let It Be”, το “Only Mama Knows”, το πρώτο του τραγούδι, “I Lost My Little Girl”, το “Silly Love Songs” των Wings, το ντουέτο του Stevie Wonder “Ebony and Ivory”, το “Ob La Di, το Ob La Da” και το “Why Don't We Do It In The Road?”. Ένα αριστούργημα αφηγηματικής ποίησης είναι και το country-folk “Rocky Raccoon” οι στίχοι του οποίου είναι εμπνευσμένοι από μια αληθινή ιστορία. Ο διορατικός λυρισμός του βρετανού συνθέτη δεν επηρέασε μόνο τους Beatles και τη δική του ζωή, αλλά ολόκληρη την ποπ μουσική και την ποπ κουλτούρα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα, 2 Νοεμβρίου, με περιλήψεις 154 συνθέσεων από τα εφηβικά του χρόνια, τους Beatles, τους Wings και τη σόλο περίοδο του έργου του. Εκτός από τους στίχους, το βιβλίο περιέχει προσχέδια τραγουδιών, προσωπικές επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του.
Ο McCartney λέει ότι σκεφτόταν πολύ συχνά να δημοσιεύσει αυτό το υλικό σαν ένα είδος αυτοβιογραφίας, αλλά ότι ποτέ δεν του φαινόταν η κατάλληλη στιγμή. Και προσθέτει: «Ξέρω ότι μερικοί άνθρωποι, όταν φτάνουν σε κάποια ηλικία, αρχίζουν να καταγράφουν ό,τι θυμούνται από το παρελθόν· εγώ δεν γράφω τίποτα· το μόνο που έχω είναι τα τραγούδια μου, εκατοντάδες από δαύτα, τα οποία για μένα εξυπηρετούν σχεδόν τον ίδιο σκοπό: αφηγούνται όλη μου τη ζωή. Ελπίζω ότι αυτό το βιβλίο θα δείξει στους ανθρώπους κάτι από τη μουσική μου και από τη ζωή μου που δεν έχουν δει προηγουμένως. Με αυτή την έκδοση, προσπάθησα να περιγράψω πώς συμβαίνει η μουσική και τι σημαίνει για μένα. Ελπίζω να σημαίνει κάτι και για άλλους.»
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Paul Muldoon που επιμελήθηκε το βιβλίο είπε: «Με βάση τις συνομιλίες που είχα με τον Paul McCartney επί πέντε χρόνια, το περιεχόμενο του βιβλίου είναι πιο κοντά στην αυτοβιογραφία απ’ όσο θα ήταν ένα συμβατικό κείμενο. Ο Paul McCartney είναι μια σημαντική λογοτεχνική προσωπικότητα που βασίζεται στη μακρά παράδοση της αγγλικής ποίησης».
Η συλλογή των στίχων είναι ανάμεσα σε 13 υποψήφια βιβλία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Kazuo Ishiguro και της Janice Hallett. Ο νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Το γελοίο συναντά το τραγικό και η παραφροσύνη παίρνει ανθρώπινη µορφή
Ο γνωστός συγκοινωνιολόγος και συγγραφέας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Κυκλοφοριακό: Υπάρχει λύση; 100 προβλήματα + 100 προτάσεις»
Από το «Λουρί της τρέλας» μέχρι τη «Σκονισμένη πόλη», ο συγγραφέας εξηγεί στην ATHENS VOICE πώς γεννιούνται οι ιστορίες τρόμου
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Έιμπρα, όσα τη χαρακτηρίζουν και ο «πραγματικός» κόσμος
Από τον Ίαν ΜακΓιούαν στις φυλακές της Κολομβίας, και από μια ακόμη τρομερή δυστοπία στον ρόλο του γυναικείου σώματος στην ανθρώπινη εξέλιξη
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.