Βιβλιο

Dark Elf Trilogy: O μαγικός κόσμος του R.A. Salvatore

Ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους κόσμους του Φανταστικού

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζωγραφιές ηρώων της φανταστικής λογοτεχνίας Forgotten Realms

Η Ιστορία των Forgotten Realms και η τριλογία βιβλίων «Dark Elf Trilogy» του R.A. Salvatore που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis.

Δημιούργημα της έμπνευσης του Ed Greenwood το 1966, τα Forgotten Realms έγιναν γρήγορα ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους κόσμους του Φανταστικού. Για πάνω από 50 χρόνια αμέτρητοι τυχοδιώκτες περιδιαβαίνουν τις κοσμικές μητροπόλεις τους, εξερευνούν αρχαίους τύμβους και σώζουν τον κόσμο από τις αμέτρητες απειλές που τον κυκλώνουν καθημερινά!

Ο κόσμος των Forgotten Realms είναι η βασική πλατφόρμα του Dungeons & Dragons από το 1986 έως και σήμερα. Έχει ξεπεράσει κόσμους όπως το Grayhawk και το Dragonlance. Εκτός από τους χαρακτήρες που έφτιαξε ο Greenwood, όπως τον διαβόητο μάγο Elminster Aumar, δεκάδες συγγραφείς έπλασαν τις δικές τους ιστορίες με κορυφαίο τον R. A. Salvatore και τον δικό του ήρωα, το διάσημο σκοτεινό ξωτικό Drizzt Do’Urden, η επιβλητική φιγούρα του οποίου άλλαξε για πάντα το πιο δημοφιλές παιχνίδι ρόλων. Οι περιπέτειες του εξόριστου ranger και των πιστών συντρόφων του περνούν μέσα από δεκάδες βιβλία, τα οποία μετασχηματίζονται σε comics.

Η πρώτη εμφάνιση του Drizzt Do’ Urden ήταν στην τριλογία του Icewind Dale, ως βοηθητικού χαρακτήρα του βάρβαρου Wulfgar των Uthgardt. Ωστόσο ο χαρακτήρας έγινε τόσο δημοφιλής που γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση στο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Έτσι δημιουργήθηκε η Dark Elf Trilogy, ένα prequel αφιερωμένο στη ζωή του Drizzt πριν γνωρίσει τους Συντρόφους του, που μας δίνει πολλές εξηγήσεις για το ποιο ήταν το σπουδαίο ξωτικό, πώς έγινε ο προστάτης των Forgotten Realms.

Ταυτόχρονα, στην τριλογία πρωταγωνιστεί η κοινωνία των Dark Elves, η οποία βασίζεται στην σκληρότητα και τη φανατική λατρείας της Βασίλισσας Αράχνης, της φρικιαστικής Lolth, αλλά και το ίδιο το Underdark, σε όλη του τη σκοτεινή μεγαλοπρέπεια. Μέσω της έμπειρης γραφής του Salvatore, ο αναγνώστης εξερευνά, μέσα από τα μάτια ενός ακόμη νεαρού Drizzt, μέρη όπου ο ήλιος δεν έχει αντικρίσει ποτέ και είναι γεμάτα κινδύνους, παράξενα τέρατα και ακόμα πιο παράξενες κοινωνίες, μέχρι την τελική του άνοδο στο φως και τον νέο κόσμο που καλείται να αντιμετωπίσει εκεί, έναν κόσμο που ενώ στην αρχή τον βλέπει με μίσος και καχυποψία, τελικά τον αναδεικνύει ως τον μεγαλύτερο ήρωα και προστάτη του.

Οι περιπέτειες του Drizzt και των ηρωικών του συντρόφων, αλλά και των υπόλοιπων ηρώων του Faerûn, είναι τόσες πολλές που εύλογα υπάρχει μια σύγχυση γύρω από τη σειρά με την οποία θα πρέπει να διαβαστούν. O ίδιος ο Salvatore δεν είναι βέβαιος αν θα πρέπει να διαβαστεί πρώτα η τριλογία του Icewind Dale ή η Dark Elf Trilogy. Πιάνοντας όμως από την αρχή την ιστορία από τα πρώτα χρόνια του Drizzt, μοιάζει το όλο πράγμα να λειτουργεί πιο εύκολα καθώς μιλάμε για ιδιαίτερα σύνθετες καταστάσεις. Ας ξεκινήσουμε δηλαδή από την «Πατρίδα», στη συνέχεια να πιάσουμε την «Εξορία» και να κλείσουμε με την «Ξενιτιά», όλα βιβλία του Salvatore που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anubis σε μετάφραση της Βίκης Σαρμπάνη.

Επειδή πρόκειται για έναν πολύ σύνθετο κόσμο, ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε κάποια από τα πιο βασικά στοιχεία του, με τη βοήθεια του forgotten-realms.gr, όπου θα βρείτε όλα τα αναγκαία στοιχεία για να βυθιστείτε στην εξερεύνηση.

Η Ιστορία των Forgotten Realms

Το επίσημο ημερολόγιο των Forgotten Realms, ή πιο σωστά, του Faerûn, χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς (έτος 1) το λεγόμενο Dalereckoning (DR), τη χρονιά που τα ξωτικά της αυτοκρατορίας του Cormanthyr και οι άνθρωποι που κατοικούσαν στα Dalelands, ύψωσαν τη Standing Stone, έναν πέτρινο οβελίσκο, σύμβολο της αδελφοσύνης και της ενότητας μεταξύ των δύο αυτών λαών. Η ιστορία του πλανήτη Abeir-Toril ξεκινά περίπου στα -35000 DR, την αρχαία περίοδο που είναι γνωστή ως Days of Thunder και φτάνει μέχρι το σήμερα με την τελευταία (χρονολογικά) περιπέτεια για την 5η έκδοση του Dungeons & Dragons, Descent Into Avernus, που διαδραματίζεται το 1494 DR. Υπάρχουν καταγεγραμμένα με λεπτομέρεια τα πιο σημαντικά στοιχεία της ιστορίας αυτού του κόσμου.

Χάρτης που απεικονίζει περιοχές στη σειρά φανταστικής λογοτεχνίας Dark Elf Trilogy

Η Γεωγραφία του Faerûn

Είναι αλήθεια πως ο κόσμος των Forgotten Realms είναι αχανής κι εν πολλοίς ανεξερεύνητος, ακόμη κι αχαρτογράφητος. Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των νουβελών αλλά και των περιπετειών που εκτυλίσσονται γύρω από τραπέζια (ξύλινα, πλαστικά ή και ψηφιακά πια), με εικοσάπλευρα ζάρια, μολύβια και μπόλικο κέφι, διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο σε μια σχετικά περιορισμένη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα του Faerûn.

Ουσιαστικά, άτυπα σύνορα χωρίζουν την ήπειρο σε περιοχές:

  • στον Νότο θα συναντήσουμε το εξωτικό κι επικίνδυνο Calimshan, ένα κράτος που μοιάζει κάπως με μια φανταστική Ανατολή, το οποίο κυβερνάται από μια κάστα ηγετών συντεχνιών ή φυλών, ευγενικής ή μη καταγωγής, που αποκαλούνται pashas.
  • στον Βορρά βρίσκεται η αφιλόξενη, παγωμένη κι επιβλητική οροσειρά, με το απόλυτα ταιριαστό όνομα Spine of the World (Ραχοκοκαλιά του Κόσμου).
  • στα Δυτικά εντυπωσιάζουν οι πλούσιες ακτές της Sword Coast, με τις υπέρλαμπρες μητροπόλεις και τα πολύβουα λιμάνια της.
  • και, τέλος, στα Ανατολικά δεσπόζει το απέραντο, μεγαλόπρεπο High Forest, καταφύγιο πολλών φυλών, όπως των βάρβαρων Uthgardt, των ξωτικών Caerilcarn, αλλά και πιο περίεργων πλασμάτων, όπως κενταύρων, aarakorca και treants.

Ζωγραφιές ηρώων της φανταστικής λογοτεχνίας Forgotten Realms

Οι Ήρωες του Forgotten Realms

Όταν μιλάμε για role playing games (RPG), οι Ήρωες αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο, από την άποψη ότι με κάποιους από αυτούς πρόκειται οι παίκτες να ταυτιστούν, με κάποιους από αυτούς πρόκειται να συμμαχήσουν, με κάποιους από αυτούς πρόκειται να πολεμήσουν. Οι ήρωες του Forgotten Realms είναι τρισδιάστατοι και περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια. Ας τους δούμε αναλυτικά:

Drizzt Do’Urden

Ο Drizzt Do’Urden είναι αναμφίβολα ο πιο γνωστός ήρωας των Forgotten Realms, τουλάχιστον στη νέα γενιά παικτών του δημοφιλέστερου επιτραπέζιου RPG. Πρόκειται για ένα σκοτεινό ξωτικό που γεννήθηκε στην τρομακτική υπόγεια πρωτεύουσα της φυλής του, τη Menzoberranzan. Γιος της Matron Mother Malice του Οίκου των Do’Urden, και του οπλοδιδάσκαλου Zaknafein, ήδη από τη γέννησή του ξεχώριζε από τα υπόλοιπα drow εξαιτίας των μοβ ματιών του. Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία που εξυμνεί τη μοχθηρία και την προδοσία, ο Drizzt αποφασίζει να το σκάσει, καταλήγοντας τελικά στον κόσμο της επιφάνειας.

Elminster Aumar

Ο πιο διάσημος μάγος και σήμα κατατεθέν των Forgotten Realms (μέχρι που του έκλεψε τη δόξα ο Drizzt Do’Urden), ο Elminster, είναι κάτι λίγο λιγότερο από ημίθεος. Όντας ο Εκλεκτός της Mystra της θεάς της Μαγείας, ο Elminster βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων που σμιλεύουν την πολυτάραχη ιστορία του Faerûn εδώ και 1200 χρόνια περίπου. Παρ’ όλο που κατά βάθος πρόκειται για έναν καλόκαρδο άντρα, οι περισσότεροι θα τον χαρακτήριζαν ως αυταρχικό κι αλαζόνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εχθροί του έχουν κάθε λόγο να τον σέβονται και να τον φοβούνται.

 Wulfgar

Πρόκειται πιθανότατα για τον πιο γνωστό βάρβαρο του Faerûn. Είναι επιστήθιος φίλος του Drizzt και του Bruenor, ο οποίος του χάρισε τη ζωή και τον μεγάλωσε σαν γιο του. Με ύψος πάνω από 2 μέτρα και βάρος κοντά στα 160 κιλά, ο Wulfgar, αποτελεί την ενσάρκωση του στερεοτυπικού, άγριου, απολίτιστου πολεμιστή των παγωμένων βουνών του Βορρά.

Bruenor Battlehammer

Στωικός, κατσούφης κι ιδιαίτερα δύσπιστος απέναντι στη μαγεία και τους μάγους (όπως κι οι περισσότεροι νάνοι, άλλωστε) ο Bruenor Battlehammer είναι ο αρχηγός της φατρίας των Battlehammer. Σε πολύ μικρή ηλικία, αυτός κι όλα τα μέλη της φυλής του αναγκάστηκαν να αφήσουν την προγονική τους γη, το πασίγνωστο και μεγαλόπρεπο υπόγειο οχυρό της Mithral Hall.

Erevis Cale

Ο αντι-ήρωας Erevis Cale, γεννημένος με το όνομα Vasen Coriver, ήταν ένα απλό, εκπαιδευόμενο μέλος των Night Masks, μιας συντεχνίας κλεφτών και δολοφόνων. Πέρα από τη χρήση όπλων, η εκπαίδευσή του περιλάμβανε και την εκμάθηση πολλών διαφορετικών γλωσσών, ώστε να μπορεί να υιοθετεί και να παριστάνει με ευκολία διάφορες προσωπικότητες.

Artemis Entreri

Ίσως ο πιο επικίνδυνος κι αποτελεσματικός δολοφόνος που γνώρισαν ποτέ τα Forgotten Realms, ο Artemis Entreri έγινε γνωστός κυρίως για τη σχέση του με δύο μέλη της μισητής φυλής των drow: του Drizzt Do’Urden, καθώς θεωρείται ο μεγαλύτερός εχθρός του, σχεδόν ισάξιοι οι δυο τους στη μάχη σώμα με σώμα, και του Jarlaxle, με τον οποίο υπήρξαν για κάποια χρόνια σύντροφοι στην περιπέτεια. Φημίζεται για την παντελή έλλειψη συναισθημάτων, αφού πρόκειται πραγματικά για μια φονική μηχανή, μοναδικός ρόλος της οποίας είναι η αφαίρεση ζωών.

Jarlaxle 

Σίγουρα το πιο πολυταξιδεμένο drow, ο Jarlaxle ζει την άστατη ζωή ενός μισθοφόρου, πηγαίνοντας όπου μπορούσε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη. Είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της Bregan D’aerthe, μιας μισθοφορικής ομάδας αποτελούμενης από αρσενικά σκοτεινά ξωτικά χωρίς οίκο. Διακρίνεται για την απαράμιλλη γοητεία του, το απέραντο δίκτυο πληροφοριών, τα αμύθητα πλούτη και τη μοναδική ικανότητά του με τα λόγια.

Cadderly Bonaduce

 Ο Cadderly Bonaduce είναι ένας όμορφος, καλόκαρδος, σοβαρός άντρας που δείχνει πιο μεγάλος από την πραγματική του ηλικία. Γεννημένος στην πόλη Carradoon, μεγάλωσε υπό την επίβλεψη των ιερέων της Edificant Library, κάτι που ταίριαζε γάντι στη φιλομαθή ιδιοσυγκρασία του. Εκεί έζησε μια ήσυχη, προστατευμένη ζωή, γεμάτη γνώση και μαγεία, ώσπου ένα συνταρακτικό γεγονός τον ώθησε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο απρόσμενους, ίσως, ήρωες στην ιστορία των Forgotten Realms.

Halaster Blackcloak

Ένας από τους πλέον διαβόητους μάγους ολόκληρου του Faerûn, ο Halaster είναι ένας παρανοϊκός γέροντας που εδώ και πολλούς αιώνες ζει απομονωμένος στο απέραντο, γεμάτο παγίδες οχυρό του στην καρδιά του βουνού Waterdeep, το ξακουστό Undermountain, το οποίο αρχικά άρπαξε δια της βίας από τους νάνους της φυλής Melairkyn που ζούσαν εκεί. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των «Επτά», όπως ονομάζονταν οι αγαπημένοι μαθητευόμενοί του, και τη συνδρομή αρκετών δαιμόνων και λοιπών κατοίκων άλλων διαστάσεων, το μετέτρεψε σε ένα από τα πιο θανάσιμα οχυρά, μέσα στους διαδρόμους του οποίου θα έχαναν τη ζωή τους εκατοντάδες ενθουσιώδεις τυχοδιώκτες.

Seven Sisters

Οι Επτά Αδελφές είναι οι αθάνατες κόρες της θεάς της Μαγείας, Mystra.  Γεννήθηκαν από την ένωση του Dornal Silverhand με τη σύζυγό του, Elué Silverhand, το σώμα της οποίας είχε καταλάβει η Mystra, ώστε να γεννήσει αυτή τις επτά αδελφές. Λόγω της θεϊκής φύσης τους, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, κι όχι μόνο, σκηνή των Forgotten Realms.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για τον κόσμο του Forgotten Realms, όπου σημαντική θέση έχει η γραφή του R.A. Salvatore. Αξίζει να μελετήσει κανείς τις Φυλές, τις Θεότητες κάθε μίας από αυτές, τις ιδιαίτερες σχέσεις που αναπτύσσονται και τη συνολική κίνηση του πολύπλοκου αλλά και πολύ ενδιαφέροντα κόσμου. Θα χρειαστεί χρόνος και όρεξη. Η μύηση αυτή αξίζει όμως τον κόπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ