Βιβλιο

Οι Διαδρομές των Οκτώ - Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου

Γιάννης Βούλγαρης, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου, Νίκος Χριστοδουλάκης και Σπύρος Καβουνίδης μίλησαν στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Επίκεντρο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το 1973

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσίασαν το συλλογικό έργο-βιβλίο «διαδρομές» σε live streaming την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 18.00.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσίασαν το βιβλίο «διαδρομές» των Νίκου Διακουλάκη, Σπύρου Καβουνίδη, Νίκου Κουτρέτση, Γιάννη Μαρούκη, Γιάννη Μεϊμάρογλου, Λάμπη Ντόλκα, Βασίλη Στεφανή, Δημήτρη Ψυχογιού.

Η διαδικτυακή συζήτηση μεταδόθηκε live σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου μέσω YouTube και Facebook

Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιάννης Βούλγαρης, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου, Νίκος Χριστοδουλάκης και Σπύρος Καβουνίδης-εκ μέρους των συγγραφέων ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο εκδότης του Επίκεντρου, Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Μια αρχική ιδέα-πρόταση μεταξύ φίλων ήταν ο σπινθήρας για να φουντώσει η επιθυμία για ψάξιμο, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση, που τις διευκόλυνε η υποχρεωτική απομόνωση της κορωνoiϊκής εποχής. Και ήρθαν στην επιφάνεια στιγμιότυπα και εμπειρίες, άλλες από το προσκήνιο και άλλες καλά κρυμμένες σε κάποια γωνιά του μυαλού.

Η επεξεργασία και καταγραφή τους γέννησε τις Διαδρομές. Οι οκτώ συγγραφείς αφηγούνται τις εμπειρίες τους με αφετηρία τη χούντα των συνταγματαρχών, που επηρέασε καθοριστικά τη διαδρομή τους στη ζωή και την πολιτική, οδηγώντας τον καθένα σε διαφορετικό μονοπάτι, σε διαδρομές που άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν – ως τα σήμερα. Καθένας από τους οκτώ καταγράφει τα ίχνη που άφησε πάνω του η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα των τελευταίων 60 σχεδόν χρόνων και αφηγείται τη δική του τροχιά μέσα σε αυτή.

Biden on Chauvin trial: Praying for 'right verdict'

«Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, συμφωνήσαμε –και το τηρήσαμε–, ο καθένας μας να ανατρέχει στη διαδρομή του με το δικό του στυλ, με το δικό του ύφος, από την εποχή της πρώτης πολιτικοποίησης μέχρι σήμερα. Όχι σαν αφηρημένη πραγματολογική εξιστόρηση, αλλά με το θάρρος της υποκειμενικότητάς του.

Καταγράφουμε πώς βιώσαμε τις καταστάσεις όπου συμμετείχαμε, αλλά και πώς αντιλαμβανόμαστε, πώς κρίνουμε σήμερα τα βιώματά μας εκείνα. Και μεταξύ μας γνωριστήκαμε καλύτερα. Μα ακόμη, με ενδιαφέρον βλέπουμε συχνά τα ίδια γεγονότα με τη ματιά ενός άλλου, απομακρυνόμενοι και αμφισβητώντας προσωπικές μας βεβαιότητες, στον βαθμό που υπάρχουν. Μάθαμε ακόμη σημαντικές στιγμές φίλων που τους ξέρουμε χρόνια, αλλά ποτέ δεν μας τις είχαν διηγηθεί, χρωματίσει με τις πινελιές που επιτρέπει η κατά μόνας εξιστόρηση αν και για δημόσια έκθεση.

Και βρισκόμαστε στο σήμερα γεμάτοι ερωτηματικά και αναμνήσεις να μοιραζόμαστε αυτές τις αναμνήσεις, αυτά τα ερωτηματικά μεταξύ μας, αλλά και με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες αυτού του συνόλου κειμένων, αυτών των διαδρομών. Γιατί; Μα πρώτα απ’ όλα για μας. Από κει και πέρα για όποιον/α ενδιαφερθεί είτε γιατί μοιράζεται παρόμοια ερωτηματικά είτε γιατί ενδιαφέρεται να σκεφτεί τα δικά μας. Αυτά, εμείς του ’60 –άντε και του ’70– οι εκδρομείς» σημειώνουν οι συγγραφείς σε κοινή τους δήλωση για το βιβλίο «διαδρομές».

Biden on Chauvin trial: Praying for 'right verdict'

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ