Βιβλιο

George Ciccariello-Maher: Ένας κόσμος χωρίς αστυνομία

Τέσσερα βιβλία εναντίον του θεσμού της αστυνομίας κυκλοφορούν στις ΗΠΑ από την αρχή του 2021

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
George Ciccariello-Maher
Ο George Ciccariello-Maher

George Ciccariello-Maher: Οι απόψεις του για την αστυνομία στο νέο βιβλίο του «A World Without Police»

«Ένας κόσμος χωρίς αστυνομία» είναι ο τίτλος του βιβλίου του George Ciccariello-Maher που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο με το ίδιο θέμα που εκδίδεται στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς. Ο Ciccariello-Maher σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Κέμπριτζ και στη συνέχεια στο Μπέρκλεϋ - διευθύντρια της διδακτορικής του διατριβής ήταν η Wendy Brown, σύζυγος της Judith Butler και συγγραφέας του βιβλίου «Η καταστροφή του Δήμου». Ο 41χρονος σήμερα George Ciccariello-Maher διορίστηκε αμέσως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια και το 2016 προήχθη σε αναπληρωτή καθηγητή πολιτικής επιστήμης.

Ο Ciccariello-Maher έχει γράψει μια θριαμβική ιστορία της «επανάστασης της Βενεζουέλας», στην οποία πλέκει το εγκώμιο του Ούγκο Τσάβες. Το βιβλίο έτυχε άριστης κριτικής εκ μέρους των πανεπιστημιακών κύκλων στις ΗΠΑ, αν και ο συγγραφέας ασκούσε κριτική σε όσους Αμερικανούς αριστερούς και αναρχικούς πανεπιστημιακούς φαίνονταν δυσαρεστημένοι από τον Μαδούρο.

Ο Ciccariello-Maher συνεργάζεται με ριζοσπαστικές εκδόσεις του πανεπιστημίου Duke και έχει εμφανιστεί κατ’ επανάληψη στα ΜΜΕ για να στηρίξει την επανάσταση της Βενεζουέλας και για να καταγγείλει τον ρόλο της λευκής υπεροχής στις δολοφονίες του Trayvon Martin, του Mike Brown, του Freddie Gray και του Philando Castile καθώς και στις ταραχές στο Φέργκιουσον και στη Βαλτιμόρη. Το αίτημα για την κατάργηση της αστυνομίας ανέλυσε τώρα σε ένα βιβλίο όπου εξηγεί πώς οι τοπικές κοινότητες μπορούν να αναλάβουν την αναχαίτιση του εγκλήματος.

George Ciccariello-Maher on MSNBC's The Rundown, March 10th 2015

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Ciccariello-Maher έγινε αντικείμενο διαμάχης μετά από ένα tweet «Το δώρο που θέλω για τα Χριστούγεννα είναι η γενοκτονία των λευκών» και πρόσθετε: «Όταν οι λευκοί σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Αϊτινής Επανάστασης συνέβη επιτέλους κάτι καλό». Μετά από αυτό το tweet, το πανεπιστήμιο του Drexel τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και δύο μήνες αργότερα ο Ciccariello-Maher ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Drexel, επικαλούμενος «σχεδόν ένα χρόνο παρενόχλησης από δεξιούς, υπερασπιστές της λευκής υπεροχής και από μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχλου στο Διαδίκτυο». Ο Ciccariello-Maher ισχυρίστηκε ότι είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2018, ανακοίνωσε στο Facebook ότι δεν ήταν πλέον επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

George Ciccariello-Maher «A World Without Police»
Ο συγγραφέας του βιβλίου «A World Without Police» ήταν μέλος της αντι-καπιταλιστικής συλλογικότητας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ καθώς και της συλλογικότητας Bring the Ruckus, ενώ σήμερα εμφανίζεται συχνά στο δίκτυο Democracy Now όπου εκθέτει απόψεις σχετικά με την αστυνομική βία, τα κινήματα όπως Black Lives Matter, τον σεξισμό, την αποικιοκρατία, τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση. Επίσης, είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναλύει γιατί, κατά τη γνώμη του, ο ρατσισμός εναντίον των λευκών είναι φαντασίωση και ότι η αστυνομία πρέπει να καταργηθεί. Όταν απομακρύνθηκε από το Drexel, δήλωσε στο Democracy Now ότι «η λευκή υπεροχή βρίσκεται σε άνοδο και πρέπει να την καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να επιλέξουν αν βρίσκονται στο πλευρό της ελεύθερης έκφρασης και του ακαδημαϊκού διαλόγου ή στο πλευρό του ρατσιστικού όχλου». Πολλοί στον ακαδημαϊκό χώρο στήριξαν τον Ciccariello-Maher: o Hank Reichman, πρόεδρος της Επιτροπής Πανεπιστημιακών Καθηγητών για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία, πρότεινε στο κολέγιο Drexel να του ζητήσει συγγνώμη, αλλά το Drexel δεν υποχώρησε.

 

Tα βιβλία του Ciccariello-Maher έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, τα γαλλικά και τα αραβικά. Η έκδοση του «A World Without Police: How Strong Communities Can Make Cops Obsolete» συμπίπτει με την κυκλοφορία του συλλογικού «Policing the Planet: Why the Policing Crisis Led to Black Lives Matter», του «A Critical Theory of Police Power: The Fabrication of the Social Order» του Mark Neocleous και του «The End of Policing» του Alex S.Vitale που βρίσκεται ήδη στα μπεστ-σέλερ των Los Angeles Times.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ