Βιβλιο

Φίλιπ Λάρκιν​ - Όσο υπάρχει ακόμη καιρός​

«Ό,τι μένει από εμάς είναι η αγάπη» σημείωνε ο Λάρκιν, ένας από τους πιο δημοφιλείς Άγγλους ποιητές της μεταπολεμικής περιόδου, η πιο αυθεντική και στιβαρή φωνή της γενιάς του.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φίλιπ Λάρκιν​
Ο Φίλιπ Λάρκιν με ψάθινο κουνελάκι, 1962 ©The Estate of Philip Larkin

Το ποίημα της ημέρας είναι του Φίλιπ Λάρκιν​ από τη δίγλωσση έκδοση «Όσο υπάρχει ακόμη καιρός​ - 50 ποιήματα​» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο «Όσο υπάρχει ακόμα καιρός» του Φίλιπ Λάρκιν περιέχει μια επιλογή 50 ποιημάτων από τις τέσσερις συλλογές που δημοσίευσε ο Λάρκιν στη διάρκεια της ζωής του αλλά και ποιήματα από τα αθησαύριστά του. Το ποίημα Η Ζωή με μια τρύπα στη μέση είναι από τη συλλογή Αθησαύριστα ποιήματα (1974-1984). 

Η Ζωή με μια τρύπα στη μέση
                   *

H ζωή με μια τρύπα στη μέση 
Όταν ρίχνω πίσω το κεφάλι και ουρλιάζω,​
οι άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) λένε​
Μα πάντα έκανες αυτό που ήθελες,​
πάντα κάνεις το δικό σου​
- μια εντελώς χυδαία και πρόστυχη​
αντιστροφή όσων έχουν συμβεί. ​
Αυτό που εννοούν οι άθλιοι​
είναι ότι ποτέ δεν έχω κάνει ό,τι δεν κάνω.  
Οπότε, ο μαλάκας στο κατεστραμμένο κάστρο​
που γράφει τις πεντακόσιες λέξεις του​
και μετά περνά το υπόλοιπο της μέρας​
ανάμεσα σε πισίνες και ποτά και γκόμενες​
καμιά σχέση δεν έχει μαζί μου, αλλά​
το ίδιο ισχύει και για τον κακομοίρη διοπτροφόρο δάσκαλο​
(έξι παιδιά, η σύζυγος γκαστρωμένη,​και οι γονείς της που έρχονται επίσκεψη)… 
Η ζωή είναι τριμερής αγώνας,​
ακίνητος και κλειδωμένος, ανάμεσα​
στο τι θέλεις εσύ, τι θέλει ο κόσμος για σένα και ​
(το χειρότερο)​
στην ανίκητη αργή μηχανή​που φέρνει εκείνο που θα πάρεις τελικά. Μπλοκαρισμένα,​
αγωνίζονται με κόπο γύρω από μια κενή στασιμότητα,​
φτιαγμένη από υποχρεώσεις, φόβο, πρόσωπα. ​
Οι μέρες κυλούν προς τα εκεί, συνέχεια. Τα χρόνια. 


Σύντομο βιογραφικό του Φίλιπ Λάρκιν

Φίλιπ Λάρκιν​ «Όσο υπάρχει ακόμη καιρός​ - 50 ποιήματα​», εκδόσεις Πατάκη

Ο Φίλιπ Λάρκιν (1922-1985) είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς Άγγλους ποιητές της μεταπολεμικής περιόδου και αν και ολιγογράφος (112 δημοσιευμένα ποιήματα) θεωρείται η πιο αυθεντική και στιβαρή φωνή της γενιάς του. Έχει χαρακτηριστεί «ο πλέον Άγγλος των Άγγλων ποιητών», αφού πολλά ποιήματά του καυτηριάζουν τα ήθη της χώρας του, αλλά ταυτόχρονα εκθειάζουν τη μοναδικότητα της πολιτισμικής της παράδοσης. Το βιβλίο «Όσο υπάρχει ακόμα καιρός» περιέχει 50 ποιήματα, μια εκτενή επιλογή όχι µόνο από τις τέσσερις συλλογές που δημοσίευσε ο Λάρκιν στη διάρκεια της ζωής του, αλλά και από τα αθησαύριστά του. Τα ποιήματα του Λάρκιν διακρίνονται για τη σφιχτή δομή τους, την ιδιοφυή χρήση της ομοιοκαταληξίας σε λόγο απολύτως φυσικό και ανεπιτήδευτο, το σαρκαστικό χιούμορ τους που συχνά μετατρέπεται σε αυτοσαρκασμό και τον βαθύ σκεπτικισμό τους, που φτάνει στα όρια της ακραίας απαισιοδοξίας. Εκτός από ποιήματα ο Λάρκιν δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα, έναν τόμο µε δοκίμια για την τζαζ, και υπήρξε ο επιμελητής της ανθολογίας The Oxford Book of Twentieth Century English Verse (1973), έργο που φανερώνει την ισχυρή αγάπη του Λάρκιν για την ποίηση του Γ. Μπ. Γέιτς, του Τόµας Χάρντυ και του Γ. Χ. Ώντεν. Η πρώτη μετάφραση ποιημάτων του στα ελληνικά έγινε από τον Χάρη Βλαβιανό το 1986 για το περιοδικό Χάρτης και κατόπιν από τον Νίκο Φωκά το 1988 για το περιοδικό Πλανόδιον. 


Φίλιπ Λάρκιν​, Όσο υπάρχει ακόμη καιρός​, 50 ποιήματα​, (δίγλωσση έκδοση)​, μετάφραση-εισαγωγή: Θοδωρής Ρακόπουλος, επιμέλεια μετάφρασης Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Πατάκη, σελ.160, €14

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ