- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Έρχεται η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της διοργάνωσης θα μεταδίδεται διαδικτυακά από τη νέα ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η 17η ΔΕΒΘ επιστρέφει με ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών (19-29 Νοεμβρίου).
Η 17η ΔΕΒΘ, το σημαντικότερο γεγονός για το βιβλίο στην Ελλάδα, επιστρέφει και φέτος, μετά από δύο αναβολές λόγω της πανδημίας του COVID-19, με ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών (19-29 Νοεμβρίου) με αιχμή τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και των επαγγελματικών συναντήσεων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου. Προσαρμοσμένο στις συνθήκες, το πρόγραμμα εκδηλώσεων της διοργάνωσης θα μεταδίδεται διαδικτυακά από τη νέα ιστοσελίδα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης, μέσα από δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Το σκεπτικό και οι άξονες της 17ης ΔΕΒΘ
Πλούσια και πολυθεματική η διαδικτυακή διοργάνωση δομείται με βάση έναν σκελετό ενδιαφερόντων αξόνων:
Το κεντρικό αφιέρωμά της έχει τίτλο «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο», ενώ άλλα αφιερώματά της είναι: «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής», «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Το ’21 σήμερα», «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία», η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά», αλλά και οι καθιερωμένες διοργανώσεις: 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance. Τέλος, στο πλαίσιό της προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά του Βιβλίου σήμερα. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s talk», που θα προηγηθεί και διοργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Εξάλλου, λόγω της δυναμικής στήριξης του ελληνικού εκδοτικού κόσμου, αλλά και της συμβολής των μεγάλων ξένων Ινστιτούτων στη χώρα, καταξιωμένοι συγγραφείς από το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο διαδικτυακό πλέγμα δράσεων της 17ης διοργάνωσης – ενδεικτικά μερικά μόνο από τα ονόματα είναι: ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι, ο Γάλλος διεθνολόγος – πανεπιστημιακός, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ζιλ Κεπέλ, ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ Φρεντί Βινέ (Μεταίχμιο), η Ιταλίδα Φραντσέσκα Μελάντρι, ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος κ.ά., αλλά και πλήθος ελλήνων συγγραφέων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.