- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η συνταγή της χαράς: Απόσπασμα από το «Εὖ» του Λεωνίδα Καραΐσκου
«Είσαι μοναδικός σε αυτό τον κόσμο, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει περάσει παρόμοιο πλάσμα από τον πλανήτη από τη γέννηση της ανθρώπινης ζωής»
Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Εὖ» του Λεωνίδα Καραΐσκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books
Υπάρχει πάντα, μα πάντα, τουλάχιστον ένα θετικό στην αναποδιά. Σκάψε όσο βαθιά χρειάζεται για να βρεις αυτό τον θησαυρό.
Έψαχνες λέξεις και τελικά την ονόμασες ήττα, όμως είναι η βάση της επόμενης μεγάλης σου νίκης.
Αν απορριφθείς, μην το κρίνεις. Μόνο ψάξε το γιατί, αυτό είναι που εντέλει έχει αξία για σένα.
Να ψάχνεις σεμινάρια και τη γνώση καθημερινά. Κλείσε τώρα μια θέση σε ένα σεμινάριο, μια ομιλία, μια διάλεξη.
Ξεκίνα μια δυναμική ημέρα με το στρώσιμο του κρεβατιού σου. Θα νιώσεις καλά με την αίσθηση ότι ήδη ολοκλήρωσες μια εργασία.
Αν δεν έχεις τι να κάνεις, έχεις... Μοίρασε όσα είναι στριμωγμένα και αφόρετα στην ντουλάπα. Πάντα υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος που θα σε ευγνωμονεί γι’ αυτήν τη διανομή.
Ξύπνα μισή ώρα νωρίτερα από τον ανταγωνιστή σου και κοιμήσου μισή νωρίτερα. Μετά ξέχασε τον ανταγωνιστή σου, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος. Μόνο εσύ είσαι.
Παρατήρησε λίγο καλύτερα ακόμα και μέρη που έχεις χιλιοπατήσει. Κρύβουν ομορφιές που δεν έχεις δει.
Συσπειρώσου σε μια εθελοντική ομάδα ή οργάνωσε τη δική σου. Δες την προσφορά να σου γυρίζει πίσω ποικιλοτρόπως.
Η λέξη «καλημέρα» είναι μαγική, αφού συνδέει τον κόσμο. Να την τιμάμε, και αν οι άλλοι δεν την αγαπούν. Θα την αγαπήσουν αν σε ακούσουν.
Για να πας στο βουνό, αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα. Το δεύτερο έχει πάρει ήδη δυναμική από τη ροή του πρώτου.
Η ζήλια μπορεί πάντα να κάνει την εμφάνισή της. Επίλεξε να είναι δημιουργική, να φτάσεις στην επίτευξη των στόχων σου.
Δώσε το παράδειγμά σου με πράξεις. Έτσι υπογραμμίζεις όσα θες με τον πιο εμφατικό τρόπο.
Όταν μέσα σου βράζεις από θυμό ή αδικία, πιες τρία χαπάκια με μικρή διαφορά της ώρας: του χρόνου, της σκέψης και του χιούμορ. Είσαι ήδη πολύ καλύτερα.
Φτιάξε την ημέρα κάποιου με ένα μήνυμα κατευθείαν από τα χεράκια σου.
Οργάνωσε τώρα ένα ταξίδι, με ημέρα απογείωσης ένα χρόνο μετά. Θα σου βγει φθηνότερα και η διάρκειά του είναι ετήσια, γιατί ξεκινά από σήμερα κιόλας.
Βρες για εσένα έναν μέντορα. Και ο μέντορας επίσης έχει μέντορα.
Εντόπισε το μαγικό «σημείο μηδέν» στο πέρας μιας διαφωνίας ή φιλονικίας. Προπονήσου, ώστε να αναγνωρίζεις το σημείο αυτό, και γύρισε τη σελίδα μόνος σου. Τελείωσε, άσ’ το να φύγει από πάνω σου, μην το κουβαλάς στους ώμους σου. Γέλα για την ευφορία της στιγμής, αλλά και για να γυμνάσεις τα εσωτερικά σου όργανα.
Γέλα με την καρδιά σου ή κάνε παρέα με ανθρώπους που έχουν το άγγιγμα της χαράς.
Εκτίμησε τη φύση, το νερό, τον αέρα. Προστάτευσέ τα σαν περιουσία σου. Συνάντησέ τα κολυμπώντας, τρέχοντας, πετώντας.
Φρόντισε το φαγητό σου προσωπικά. Φρόντισε ειδικά το δεκατιανό σου, που το ορμητικό ποτάμι της ημέρας θέλει να το παρασύρει.
Πολλές αγκαλιές υπάρχουν και περιμένουν εσένα. Ψάξε και κούμπωσε σφιχτά. Μαζί κουμπώνει και η ανάπτυξή σου.
Απόδρασε με όχημα ένα βιβλίο. Έχεις το πιο φθηνό εισιτήριο για το πιο μεγάλο ταξίδι.
Κάνε μεγάλα όνειρα, σαν αυτά που κάνουν τα παιδιά. Μην περάσουν άλλα χρόνια για να καταλάβεις ότι η πραγματικότητα μπορεί να ξεπερνά τη φαντασία.
Να αναπνέεις. Καν’ το συστηματικά. Μάθε για τη δύναμη των αναπνοών και ρίξ’ το στις ανάσες όταν είσαι στα φανάρια της κίνησης.
Μια ιδέα, αν ταιριάζει με το όνειρο, είναι ο απόλυτος συνδυασμός.
Ασκήσου στον ίδιο τον λόγο σου. Μίλα στον εαυτό σου δυνατά και άκου αν αυτό που λες είναι ξεκάθαρο. Μάθε ακόμα και το άσχημο να το περιγράφεις με όμορφες λέξεις.
Κύκλωσε έναν πολύτιμο χρόνο μερικών λεπτών την ημέρα, ώστε να ψάχνεις το μέλλον.
Ίδρωσε ένα φανελάκι γυμναστικής την ημέρα, δεκαπέντε λεπτά αρκούν να το στείλεις με στιλ στο καλάθι των άπλυτων και εσένα στην εκκίνηση μιας μοναδικής ημέρας.
Εκπαιδεύσου στα social media, ώστε να παράγουν για σένα και όχι να σου απομυζούν χρόνο και συναισθήματα.
Συντονίσου με τη δύναμη της αγαπημένης σου μουσικής και αναγνώρισε κάθε στοιχείο που ξεσηκώνει το έσω σου.
Κλείσε την ημέρα με μεγαλοπρέπεια, χωρίς εκκρεμότητες, χωρίς προσωπικές διαφορές.
Κοιμήσου αρκετά, ειδικά αν εμπνέεις κόσμο το πρωί. Όλοι μας εμπνέουμε κάποιους, και ας μην το έχουμε καταλάβει.
Για όσα γκριζάρουν εμπρός σου, αναγνώρισε τη δική σου ευθύνη.
Κλείσε το μάτι επιτέλους και σε σένα. Εσύ τα έχεις πετύχει όλα αυτά.
Είσαι μοναδικός σε αυτό τον κόσμο, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει περάσει παρόμοιο πλάσμα από τον πλανήτη από τη γέννηση της ανθρώπινης ζωής. Δεν υπάρχει περίπτωση, όσα δισεκατομμύρια χρόνια και να περάσουν, ίδιος σαν και σένα να βρεθεί. Να τιμάς αυτήν τη μοναδικότητα.
Μια από τις χαρές της ημέρας είναι να ανοίγεις πόρτες σε άλλους.
Η χαρά δεν είναι δική μας, η χαρά είναι για να κυκλοφορεί, να αιωρείται.
Τον κόσμο εσύ τον φτιάχνεις και εσύ τον αλλάζεις!
Μια συνταγή που πρέπει να περάσουν πενήντα χρόνια για να τη βρεις. Μπορεί να περάσουν και εκατό. Μα σαν τη βρεις, ακόμα και μία ημέρα ζωής αρκεί για να συμπληρώσεις την ευτυχία σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.