Τι ξέρεις για τις ιστορίες του Μουρακάμι στον New Yorker;
Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας έχει μια στήλη με short stories που δεν χορταίνουμε να διαβάζουμε.
Ο New Yorker φιλοξενεί τον Χαρούκι Μουρακάμι, συγγραφέα των «1Q84», «Κουρδιστό Πουλί», «Νορβηγικό Δάσος», «Μετά τον σεισμό»
Όλα ξεκίνησαν με το «Abandoning a Cat». Ένα απόγευμα που διαβάζοντας τίτλους στον New Yorker έπεσα πάνω σε αυτόν ο οποίος συνοδευόταν από την υπογραφή του Χαρούκι Μουρακάμι, του δημοφιλούς Ιάπωνα συγγραφέα με την ιδιαίτερη πένα και την ακόμη πιο ιδιαίτερη φαντασία. Όποιος έχει διαβάσει το «Νορβηγικό δάσος» ή το «Κουρδιστό Πουλί» ή έχει αντέξει τις ατέλειωτες αλλά φανταστικά δεμένες σελίδες του «1Q84» τότε ίσως τώρα που μαθαίνει αυτήν την πληροφορία να βρίσκεται ήδη στην στήλη του και να ψαχουλεύει τον τίτλο που θα του κινήσει το ενδιαφέρον για να ξεκινήσει να διαβάζει Μουρακάμι online χωρίς χρέωση. Αν πάλι το γνωρίζει ήδη τότε θα συμφωνήσει ότι τα short stories του παρότι στερούνται λέξεις και σελίδες είναι εξίσου υπέρτατα με τα μυθιστορήματα.
Το «With the Beatles» για τους φαν του συγκροτήματος είναι μια καλή αρχή αν και το «Abandoning a Cat» συνεχίζει μέχρι στιγμής να κερδίζει στα σημεία μιας και περιγράφει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη σπουδαιότητα του να έρχεσαι σε επαφή με ένα ζώο και την πραγματική ανικανότητα (από πλευράς της φύσης) να το αφήσεις όποτε εσένα σου κατέβει. Το πιο πρόσφατο κείμενό του που βρέθηκε στην στήλη Fiction του New Yorker πριν από λίγες ημέρες, στο «The Kingdom that failed» ο Μουρακάμι γράφει για τους φίλους που καταλήγουν να γίνονται ένα ενδιαφέρον κουτσομπολιό όταν τους πετυχαίνουμε τυχαία να τσακώνονται σε μια παραλία.
Λίγη από την ιστορία του Χαρούκι Μουρακάμι
Ο Μουρακάμι με αυτήν την απλή και ταυτόχρονα σύνθετη για τον ψυχισμό μας γραφή καταφέρνει να γίνει ταυτόχρονα ο φίλος που θα ήθελες να έχεις αλληλογραφία και ο ψυχίατρος που θα εμπιστευτείς για να κάνεις ένα ή πολλά βήματα μπροστά. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει δεκατέσσερα βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και έχουν γνωρίσει την επιτυχία ανά τον κόσμο.
Το πρώτο του βιβλίο το έγραψε στα 29 χωρίς να ξέρει ακριβώς για ποιο λόγο το κάνει. Ήταν απλά μια μέρα στο στάδιο, παρακολουθούσε μπέιζμπολ και σκέφτηκε ότι θέλει να γράψει. Και ευτυχώς για εμάς, το έκανε. Πριν συμβεί αυτό, ως μεγάλος λάτρης της μουσικής (εξού και η σύνδεση πολλών έργων του με τίτλους δίσκων) μαζί με την σύζυγό του, Γιόκο, άνοιξε ένα καφέ μπαρ που έπαιζε τζαζ. Σπούδασε θεατρικές σπουδές και ως ένας από τους πιο ενθουσιώδεις μαραθωνοδρόμους, το 1983 βρέθηκε στην Αθήνα για να τρέξει ανάποδα των κλασικό μαραθώνιο (μια πράξη που έκανε ως τμήμα των ταξιδιωτικών του εντυπώσεων για χάρη αντρικού περιοδικού).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα, που εξελίσσεται τον 22ο αιώνα, ο Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για τον τρόπο που βλέπει την ΤΝ.
Ο ίδιος αναφέρεται ως «αθηναιογράφος», και κυρίως ως δημοσιογράφος-συγγραφέας. Το βιβλίο του «Και μη χειρότερα – το φάρμακό σας διά πάσαν νόσον…» είναι γεμάτο με μικρά, αληθινά «φάρμακα διά πάσαν νόσον»
Άγνωστα χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα σε ένα αρχείο 45 κουτιών
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.