Βιβλιο

125 χρόνια Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης - Ποια βιβλία δάνεισε περισσότερο

Τα 10 πιο «πολυδανεισμένα» βιβλία των καταλόγων της

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
new_york_public_library.jpg
© Ben Hider/Getty Images/Ideal Image

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library - NYPL) συμπληρώνει 125 χρόνια και μας δίνει τη λίστα με τα βιβλία που έχουν δανειστεί περισσότερο τα μέλη της

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library - NYPL) συμπληρώνει φέτος τα 125 χρόνια λειτουργίας της. Η εκκίνηση των επετειακών εκδηλώσεων έγινε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου με τη δημοσίευση της λίστας με τα δέκα πιο «πολυδανεισμένα» βιβλία των καταλόγων της.

H NYPL έχει οργανώσει το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ με παραρτήματα σε 88 γειτονιές της Νέας Υόρκης και 4 μεγάλα ερευνητικά κέντρα. Έτσι, λοιπόν, οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία από ολόκληρο το δίκτυο και υπολόγισαν ποια βιβλία έχουν δανειστεί τα μέλη της περισσότερο τα 125 αυτά χρόνια.

Έξι από αυτούς τους τίτλους είναι παιδικά βιβλία, δύο δυστοπικά μυθιστορήματα, ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας και ένα κλασικό μυθιστόρημα.

Τα περισσότερα κυκλοφορούν και στα Ελληνικά.

Να η λίστα:

1. «The Snowy Day» του Ezra Jack Keats, με 485.583 δανεισμούς
Βρίσκεται στους καταλόγους της βιβλιοθήκης από το 1962 και πρόκειται για την απλή ιστορία ενός παιδιού που διασκεδάζει μια χιονισμένη μέρα. Το βιβλίο έχει βραβευτεί με το περίβλεπτο βραβείο παιδικών βιβλίων Caldecott

2. «The Cat in the Hat» του Dr. Seuss, με 469.650 δανεισμούς
Μεταφρασμένο στα ελληνικά με τον τίτλο «Ένας γάτος με καπέλο» Κυκλοφόρησε το 1957 και οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης το θεωρούν ως ένα από τα πλέον αγαπημένα βιβλία των Αμερικανών το οποίο ποτέ δεν ξεχνούν και το δωρίζουν και στα παιδιά τους.

untitled-1.jpg

3. «1984» του George Orwell, με 441.770 δανεισμούς
 Η δυστοπική νουβέλα του Τζωρτζ Όργουελ που εκδόθηκε το 1949  δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένα από τα βιβλία πάντως που οι συνεργάτες της NYPL συνδέουν τη συχνότητα του δανεισμού του με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί κατά καιρούς. Αυτή την περίοδο τα μέλη της βιβλιοθήκης το δανείζονται, πάλι, συχνά.

4. «Where the Wild Things Are» του Maurice Sendak, με 436.016 δανεισμούς 
Το «Εκεί που κατοικούν τα άγρια πλάσματα» είναι ένα θρυλικό παιδικό βιβλίο και ο συγγραφέας του. Μωρίς Σεντάκ, στις ΗΠΑ είναι γνωστός ως ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων».

untitled-20.jpg

5. «To Kill a Mockingbird» της Harper Lee με 422.912 δανεισμούς
 Το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.

6. «Charlotte’s Web» του E.B. White με 337.948 δανεισμούς
Τι να πούμε τώρα για το «Δίχτυ της Καρλότας» και τη φιλία μιας αράχνης και ενός γουρουνιού σε μια φάρμα. Είναι ένα βιβλίο που το έχουν διαβάσει εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και άλλο ένα της κατηγορίας που οι γονείς το χαρίζουν στα παιδιά τους και μετά αυτά στα δικά τους παιδιά.

untitled-3.jpg

7. «Fahrenheit 451» του Ray Bradbury με 316.404 δανεισμούς
Άλλο ένα πασίγνωστο δυστοπικό μυθιστόρημα, μια ιστορία για τη λογοκρισία και αυτούς που την αγνοούν. Κυκλοφορεί βέβαια και στα Ελληνικά.

8. «How to Win Friends and Influence People» του Dale Carnegie με 284.524 δανεισμούς
Από το 1936 που έχει κυκλοφορήσει το εγχειρίδιο αυτό έχει κάνει μια μοναδική εκδοτική πορεία. Είναι αλήθεια πως όλοι γνωρίζουν αυτό το βιβλίο. Κυκλοφορεί και στα Ελληνικά και στην ανανεωμένη του εκδοχή για την ψηφιακή ζωή.

untitled-1.jpg

9. «Harry Potter and the Sorcerer’s Stone» της J.K. Rowling, με 231.022 δανεισμούς
Ο Χάρι Πότερ δεν χρειάζεται συστάσεις.

10. «The Very Hungry Caterpillar» του Eric Carle με 189.550 δανεισμούς 
Εκδόθηκε το 1969 και κυκλοφορεί και στα Ελληνικά.

untitled-1.jpg

Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης επισημαίνουν πως όσο πιο πολύ καιρό βρίσκεται ένα βιβλίο στην κυκλοφορία είναι λογικό να το έχουν δανειστεί τα μέλη της περισσότερες φορές. Καθοριστικό ρόλο για να προτιμάται ένα βιβλίο παίζει το μέγεθός του: όσο πιο μικρό τόσο πιο δημοφιλές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδικά βιβλία κατακλύζουν τη λίστα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη δημοφιλία ενός βιβλίου στη βιβλιοθήκη είναι ο βαθμός που ο τίτλος σχετίζεται με την πολιτική επικαιρότητα και το πολιτικό κλίμα και το αν περιλαμβάνεται σε κάποια σχολική λίστα με προτεινόμενα προς ανάγνωση βιβλία. Τέλος, τα βραβεία που έχει πάρει ένα βιβλίο συμβάλλουν κι αυτά στη δημοφιλία του μεταξύ των μελών μιας βιβλιοθήκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ