Βιβλιο

Δημόσια Βιβλιοθήκη της ΝΥ: 125 ετών με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το μεγαλύτερο και διασημότερο υποκατάστημα της ιστορικής βιβλιοθήκης μετονομάζεται σε Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cover.jpg
Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος © New York Public Library

125 χρόνια Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης με νέο κτίριο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δύο εκθέσεις, ομιλίες, προγράμματα και «Βιβλίο της Ημέρας»

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1895 και κατάφερε να αναδειχτεί σε μία από τις σημαντικότερες δημόσιες και ερευνητικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ. Στα 92 υποκαταστήματά της σε Μπρονξ, Μανχάταν και Στάτεν Άιλαντ φιλοξενούνται περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντικείμενα, για τα οποία περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται ετησίως και εκατομμύρια περιηγούνται σε αυτή διαδικτυακά.

central_building_ca._1911_465471.jpg
Κεντρικό Κτίριο, 1911 © New York Public Library

Φέτος, η ιστορική αυτή Βιβιλιοθήκη κλείνει 125 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει έτσι που πολλοί από εμάς θα ευχόμασταν να ήμασταν Νεοϋορκέζοι. To σημαντικότερο μάλιστα κομμάτι των  εορτασμών μας αφορά, καθώς πραγματοποιείται με μια σημαντική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως είχε ανακοινωθεί ήδη το 2017, με γνώμονα τη μακρά δέσμευσή του Ιδρύματος για την υποστήριξη των βιβλιοθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης του Κεντρικού Μανχάταν, του μεγαλύτερου και δημοφιλέστερου υποκαταστήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης –με 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και τη φιλοξενία 2 εκατομμυρίων αντικειμένων–, η οποία έκλεισε για μερικούς μήνες και θα ξανανοίξει επίσημα τις πόρτες της τον ερχόμενο Μάιο με νέο όνομα.

Η Βιβλιοθήκη του Κεντρικού Μανχάταν μετονομάζεται σε Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Stavros Niarchos Foundation Library), καθώς η ανακαίνιση στο σύνολό της αποτελεί δώρο του Ιδρύματος στη Βιβλιοθήκη. Συγκεκριμένα, όλο το κτίριο της 5ης Λεωφόρου και 40ής Οδού εκσυγχρονίστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με οχτώ λειτουργικούς ορόφους. Από αυτούς, οι τέσσερις θα περιλαμβάνουν γενικές συλλογές της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και χώρους ανάγνωσης, ενώ οι υπόλοιποι θα φιλοξενούν το Κέντρο Εφήβων και το Κέντρο Παιδιών, με τεχνολογικά εργαστήρια, προγράμματα για νέους και χώρους μελέτης, το Επαγγελματικό Κέντρο για επαγγελματική έρευνα και ατομικές επενδυτικές και οικονομικές δραστηριότητες, το Κέντρο Εκμάθησης Ενηλίκων, με υπηρεσίες καριέρας, ανάγνωση και εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, εκπαίδευση στα μίντια και την τεχνολογία και ένα στούντιο πολυμέσων, και την ταράτσα, με μία καφετέρια και ένα κέντρο εκδηλώσεων. Μία, αναμφισβήτητα, πολύ σημαντική δωρεά για ένα πραγματικά αξιοζήλευτο έργο – η δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη χορηγία στην ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, μετά τα 100.000.000 δολάρια του επιχειρηματία Stephen A. Schwarzman το 2008, που αφορούσε στο κεντρικό ομώνυμο κτίριο της. 

snf2.jpg
Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος © New York Public Library

snf4.jpg
Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος © New York Public Library

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός της Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο των Εορτασμών για την 125η επέτειο, αποτελεί η Έκθεση Πολόνσκι, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα σημαντικότερα από τα δεκάδες εκατομμύρια αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας που διαθέτει η ιστορική αυτή Βιβλιοθήκη θα συγκεντρωθούν στο κεντρικό κτίριό της, το Κτίριο Στίβεν Α. Σβάρτσμαν. Ανάμεσά τους πραγματικοί θησαυροί, όπως το αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ του Thomas Jefferson, η Βίβλος του Γουτεμβέργιου, ο πρώτος τόμος του William Shakespeare, o χαρτοκόπτης του Charles Dickens –τον οποίο κατασκεύασε από την μία πατούσα της νεκρής γάτας του– και το μόνο γνωστό αντίγραφο της επιστολής του Χριστόφορου Κολόμβου για την «ανακάλυψη» της Αμερικής.

thomas_jefferson_fair_copy_of_the_declaration_of_independence_1776.jpg
Thomas Jefferson, αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτηίας των ΗΠΑ © New York Public Library

shakespeares_first_folio_1623.jpg
Ο πρώτος τόμος του Shakespeare © New York Public Library

Όλα αυτά τα αντικείμενα, σε συνδυασμό με τα βιβλία και το ερευνητικό υλικό που διατηρεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, έχουν αποτελέσει πηγή πληροφοριών και έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και επιστήμονες. Τα σημαντικότερα τελικά «προϊόντα» αυτής της επιρροής θα αποτελέσουν μέρος ακόμα μίας επετειακής έκθεσης, η οποία θα μοιραστεί στα κτίρια της 42ης Οδού, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης για τις Ερμηνευτικές Τέχνες και στο Κέντρο Σχόνμπεργκ για την Έρευνα της Μαύρης Κουλτούρας. Τι θα περιλαμβάνει; Μη μυθοπλαστικά βιβλία, λογοτεχνικά best-sellers, ντοκιμαντέρ, ποιητικές συλλογές, πρωτοποριακές τεχνολογικές εφευρέσεις και ζωγραφική.

the_new_york_public_library_bronx_bookmobile_ca._1950s.jpg
Το βιβλίο-αυτοκίνητο του Μπρονξ, 1950s © New York Public Library

Παράλληλα, μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και προγράμματα στα διάφορα υποκαταστήματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Χαρακτηριστική είναι η αφιερωμένη βραδιά στην Toni Morrison που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου, με παραστάσεις και συζητήσεις που θα τιμήσουν τη βραβευμένη με Pulitzer συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και η παρουσία της Annie Proulx στη Δημόσια Βιβλιοθήκη στις 19 Μαΐου, ώστε να μιλήσει για το διασημότερο βιβλίο της, «To μυστικό του Brokeback Mountain». Επιπλέον, τα προγράμματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης έρχονται να γεμίσουν ολόκληρο το 2020 με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε χειροτεχνίες και οικογενειακές δραστηριότητες και να ακούσουν ιστορίες, ενώ οι μεγαλύτεροι θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε προβολές ταινιών, workshops και συζητήσεις βιβλίων.

snf5.jpg
Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος © New York Public Library

Την 125η επέτειό της η Βιβλιοθήκη γιορτάζει και με κινήσεις που απευθύνονται στα μέλη της, όπως η κυκλοφορία δύο νέων limited-edition καρτών, η μία βιβλιοθήκης και η άλλη για το μετρό της Νέας Υόρκης, που απεικονίζουν τη ζωγραφιά από το εξώφυλλο του «The Snowy Day» του Ezra Jack Keats, το βιβλίο που τα μέλη της έχουν δανειστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της. Ή το νέο Νewsletter, το οποίο θα ενημερώνει όσους εγγραφούν για όλα τα προγράμματα, τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, για τις εκθέσεις της Νέας Υόρκης και τις εξελίξεις σε ερευνητικά και ακαδημαϊκά ζητήματα. Υπάρχει, όμως, και μία ακόμα συνδρομή, που δεν χρειάζεται να είσαι κάτοικος Νέας Υόρκης –ούτε καν των ΗΠΑ– για να την εκμεταλλευτείς. Είναι αυτή για «Το Βιβλίο της Μέρας», με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης να φροντίζει να μας προτείνει καθημερινά ένα βιβλίο για κάθε μέρα του 2020.

library_staff_shelving_books_in_port_richmond_library_saten_island_1947.jpg
Το προσωπικό τακτοποιεί τα βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Πορτ Ρίτσμοντ στο Στάτεν Άιλαντ, 1947 © New York Public Library

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.