Κατοικιδια

Αλωπεκία αραίωσης χρώματος του σκύλου: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε

Ποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν και πώς αντιμετωπίζονται

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλωπεκία αραίωσης χρώματος του σκύλου: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε
© Unsplash

Αλωπεκία αραίωσης χρώματος στους σκύλους: Πώς επηρεάζει - Πώς αντιμετωπίζεται - Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την αραίωση χρώματος του τριχώματος τον σκύλο, ας δούμε όμως κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Αλωπεκία αραίωσης χρώματος (CDA) και τα συμπτώματά της

Η αλωπεκία αραίωσης χρώματος/ CDA, είναι μια γενετική πάθηση που συνδέεται συχνά με σκύλους που έχουν αραιά χρώματα τριχώματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μορφή θυλακικής υποπλασίας. Αυτή είναι η  υπανάπτυξη ή η ατελής ανάπτυξη των τριχοθυλακίων που δημιουργεί σε κάποια σημεία τριχόπτωση ή υπάρχει λεπτό τρίχωμα.

Τι σημαίνει όμως αυτό για το τρίχωμα και τη συνολική υγεία του σκύλου μας;

Η CDA συνήθως αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα όταν ο σκύλος μας είναι μεταξύ έξι μηνών και τριών ετών. Ξεκινά με εξασθενημένες τρίχες που σπάνε εύκολα, ακολουθείται από αραίωση της τρίχας και τελικά καταλήγει στην τριχόπτωση. Επηρεάζει κυρίως την πλάτη και τα πλευρά του σκύλου, αλλά δυνητικά εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία. Εκτός από την τριχόπτωση, ένα άλλο εμφανές σύμπτωμα είναι οι επαναλαμβανόμενες δερματικές παθήσεις λόγω του ότι το εκτεθειμένο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο σε βακτήρια και μικροοργανισμούς.

Χαρακτηριστικό σημάδι της CDA είναι κατά την αναγέννηση των τριχών μετά το κούρεμα ή το ξύρισμα, όπου αναπτύσσονται με περίεργο χρώμα ή δεν αναπτύσσονται καθόλου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνιση του τριχώματος καθώς και δερματικές παθήσεις, δεν προκαλεί κνησμό ή δυσφορία γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό της πιο δύσκολο.

Άλλα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με τα αραιά χρώματα του τριχώματος

Εκτός από το CDA, τα αραιά χρώματα του τριχώματος των σκύλων μπορούν να προκαλέσουν και άλλα δερματικά προβλήματα. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια θυλακίτιδας, μια φλεγμονή των θυλακίων της τρίχας, που οδηγεί σε εξογκώματα, πληγές και κρούστες στο δέρμα του σκύλου. Άλλα μπορεί να έχουν ξηρό, λεπιοειδές δέρμα ή ακόμη και να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι η αλωπεκία μοτίβου, όπου η τριχόπτωση εμφανίζεται με συγκεκριμένα μοτίβα.

Το να βλέπουμε προβλήματα να εκδηλώνονται στον σκύλο μας λόγω των όμορφων χρωμάτων του τριχώματός του είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, το να γνωρίζουμε για αυτά τα πιθανά προβλήματα μας επιτρέπει να έχουμε ένα τυχόν προβάδισμα στο να καταλάβουμε και να θεραπεύσουμε κάποια δυσάρεστη αλλαγή για τον τετράποδο φίλο μας. . Αν και η τριχόπτωση του σκύλου εξαιτίας της αλωπεκίας χρωματικής αραίωσης, μπορεί να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά, μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να ανακουφιστεί αποτελεσματικά ο αγαπημένος τετράποδος φίλος μας.

Εντοπισμός προβλημάτων σε συγκεκριμένες φυλές

Η αραίωση του χρώματος δεν είναι ίδια σε όλες τις φυλές σκύλων. Ορισμένες έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση σε προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν, λόγω της επιλεκτικής εκτροφής που έδωσε έμφαση στην εμφάνιση ορισμένων χρωμάτων τριχώματος.

Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις του γονιδίου αραίωσης και στη συνέχεια σε προβλήματα όπως είναι η αλωπεκία λόγω αραίωσης χρώματος (CDA). Σε αυτές συγκαταλέγονται  το Ντόμπερμαν, το Ιταλικο κυνηγόσκυλο, o Μεγάλος Δανος, το ChowChow, το Ντάτσχουντ, το Whippet, το French Bulldog, o Γερμανικός ποιμενικός και το Λαμπραντόρ.

Το τελευταίο παρουσιάζει μία πρόσφατη άνοδο, με το λεγόμενο ασημί λαμπραντόρ.

Η αδιαμφισβήτητη ομορφιά σίγουρα κρύβει κάποιες παγίδες, σίγουρα όμως αυτά δεν πρέπει να μας πτοήσουν.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

ΜΠΕΤΌΒΕΝ προς ΥΙΟΘΕΣΊΑ 💯 ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΌΣ ⭐ Η αριστοκρατική του εμφάνιση κλέβει την παράσταση ⭐ ⭐ Ξεχωρίζει από...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Wednesday, April 24, 2024

🆘❗️🆘S.O.S ΓΙΑ ΤΥΦΛΗ ΣΚΥΛΙΤΣΑ🆘❗️🆘 Η σκυλίτσα της φωτογραφίας είναι ένα από τα ανεπιθύμητα αδέσποτα του δήμου μας (Δήμος...

Posted by Φίλοι Καρδιάς on Monday, April 22, 2024

Βρηκαμε σημερα 5 νεογεννητα γατακια σε καδο σκουπιδιων 300 μετρα απο το σπιτι μας στην Πεντελη. Και οχι απλα στα...

Posted by Christos Mourikis on Sunday, April 21, 2024

Έστω προσωρινή φιλοξενία με τα έξοδα του καλυμμένα; Ο σκύλος μαραζώνει στην πανσιον. Έχει φτάσει 26 κιλά κ δεν σταματάει...

Posted by Τζωρτζίνα Παπαδάτου on Tuesday, March 19, 2024
https://www.facebook.com/groups/hathikebrethikexarizetai/posts/7584184294951492/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.