Κατοικιδια

Τι είναι η χρωματική αραίωση στο τρίχωμα των σκυλιών

Πίσω από αυτές τις μοναδικές αποχρώσεις ελλοχεύουν πιθανότατα κάποια προβλήματα υγείας

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι είναι χρωματική αραίωση στο τρίχωμα των σκυλιών
© Dan Blackburn / Unsplash

Σκύλοι: Η χρωματική αραίωση στο τρίχωμά τους - Από τι προκαλείται και τα προβλήματα υγείας που ίσως κρύβονται πίσω της

Η αραίωση χρώματος στα σκυλιά είναι κάτι σαν μια μόδα τα τελευταία χρόνια ειδικά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πίσω από αυτές τις μοναδικές αποχρώσεις ελλοχεύουν πιθανότατα κάποια προβλήματα υγείας, ειδικά όσον αφορά το δέρμα και το τρίχωμα.

Ως φανατικοί λάτρεις των σκύλων, κάποια στιγμή σιγουρά θαυμάσατε τη μοναδική γοητεία των «διαλυμένων» αποχρώσεων του τριχώματος των σκύλων και τα υπέροχα διαφορετικά χρώματά του. Από το απαλό γκρι ενός Weimaraner μέχρι τo όμορφο «μπλε» που συναντάμε σε ορισμένα γαλλικά bulldog. Αλλά πίσω από αυτές τις μοναδικές αποχρώσεις τους κρύβεται ένα -κάπως παρεξηγημένο- φαινόμενο με μια σειρά πιθανών προβλημάτων.

Αυτά τα απαλά χρώματα εμφανίζονται λόγω ενός συνόλου γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν την κατανομή της χρωστικής ουσίας στο τρίχωμα ενός σκύλου. Όσο εντυπωσιακά και αν είναι οπτικά, συχνά μπορεί να αντιστοιχούν σε προβλήματα υγείας.

Σκύλοι: Η χρωματική αραίωση και τι μπορεί να σημαίνει αυτή για το κατοικίδιό σας

Γιατί εμφανίζονται τα αραιά χρώματα του τριχώματος των σκύλων

Η κατανόηση του γιατί εμφανίζονται τα αραιά χρώματα του τριχώματος των σκύλων μας έχει τις ρίζες της στην επιστήμη της γενετικής. Ο πυρήνας αυτού του μετασχηματισμού χρώματος βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο γνωστό ως το γονίδιο της μελανοφιλίνης (MLPH). Αυτό μεσολαβεί για τη μεταφορά και τη διανομή των κόκκων που παράγουν χρωστική ουσία και ονομάζονται μελανοσώματα που προκύπτουν από τα μελανοκύτταρα. Αυτά παράγουν και αποθηκεύουν τη χρωστική ουσία στα κερατινοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν κερατίνη - το βασικό δομικό υλικό από το οποίο αποτελούνται τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Τι είναι χρωματική αραίωση στο τρίχωμα των σκυλιών
© Leonides Ruvalcabar / Unsplash

Χρώματα όπως «Μπλε», «Lilac », «Isabella» είναι ονομασίες είδους τριχώματος σκυλιών που εκτρέφονται σκόπιμα για να έχουν αυτές τις σπάνιες αποχρώσεις.

Ο ρόλος του γονιδίου αραίωσης (MLPH) των χρωμάτων της τρίχας.

Μια παραλλαγή ή μετάλλαξη του γονιδίου MLPH, που συνήθως αποκαλείται «το γονίδιο της αραίωσης», είναι κυρίως υπεύθυνη για την πιο απαλή απόχρωση του χρώματος του τριχώματος ενός σκύλου. Όταν κληρονομείται η παραλλαγή του γονιδίου της αραίωσης, διαταράσσει τη φυσιολογική μεταφορά των μελανοσωμάτων, των μικροσκοπικών «πακέτων» που περιέχουν τη χρωστική ουσία μελανίνη. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ένα αραιωμένο ή ελαφρύτερο χρώμα του τριχώματος, λόγω του ότι τα σωματίδια της χρωστικής ουσίας είναι περισσότερο διασκορπισμένα σε όλο το στέλεχος της τρίχας.

Με λίγα λόγια, η εκδήλωση των αραιωμένων χρωμάτων τριχώματος των σκύλων είναι άμεσο αποτέλεσμα συγκεκριμένων γενετικών μηχανισμών. Αυτή η ολοκληρωμένη κατανόηση του γιατί συμβαίνουν τα αραιά χρώματα είναι το πρώτο βήμα προς την εξιχνίαση των πιθανών προβλημάτων που σχετίζονται με αυτές τις γοητευτικές αλλά τις πολύπλοκες αυτές αποχρώσεις.

Παρόλο που μπορεί να είναι οπτικά εντυπωσιακά, τα αραιωμένα χρώματα του τριχώματος των σκύλων μπορεί να σχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας. Μεταξύ αυτών, μία από τις πιο συχνά παρατηρούμενες καταστάσεις είναι η αλωπεκία αραίωσης χρώματος (CDA), που θα δούμε σε επόμενο άρθρο.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

Μιλού 1 έτους λαχταρίτσα 🤗 Τα μάτια της γεμάτα προσμονή 🥺 Προσμονή για μια οικογένεια κι ένα σπιτικό 🥺 Εμείς? Εμείς...

Posted by Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων on Thursday, December 28, 2023

Πανέμορφα ζουζούνια στην φάση του απογαλακτισμου αναζητούν ασφάλεια και φροντίδα. Δυστυχώς μεγαλώνουν σε αφυλακτο...

Posted by Bassiliki Kamoutsi on Wednesday, April 17, 2024

SΟS!!!!!!!!!! Φιλοξενία .. βοήθεια . Δυτική Θεσσαλονίκη σε κεντρικό δρόμο κοντά σε σχολείο Είχε γεννήσει μέσα στην αποθήκη καί ο ιδιοκτήτης τα έβγαλε μου είπαν οι γείτονες...

Posted by Eumorfia Papapolisou on Tuesday, April 16, 2024

ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΗΘΆΤΕ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΉΣΕΙΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΥΤΆΒΙΑ ΚΑΙ ΖΩΑ,ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ.. ΚΡΗΤΗ...ΒΟΗΘΉΣΤΕ ΌΛΟΙ...

Posted by Maritsa Vardaki on Wednesday, April 3, 2024

Ντάνυ ο 🎖️άρχοντας🎖️ 📌προς υιοθεσία 📌 Μεγαλοκούταβος 6 μηνών! Από τα πιο όμορφα κουτάβια μας, με εκφραστικό βλέμμα, με...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Friday, April 5, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ