- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Γιάννης Μακριδάκης και οι «Βάρδιες των πουλιών»
Ένα βιβλίο που δεν θέλεις να το αφήσεις απ' τα χέρια, παρά μονάχα όταν δεν έχει άλλο πια
Η Ζωή Καραμήτρου διαβάζει το νέο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Οι βάρδιες των πουλιών» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.
Ο Ανέστης Δεληγιώργης ναυαγεί σε μια κοντινή βόλτα με τη βάρκα του ξαδέρφου του... του ξαδέρφου του που τον χαρακτηρίζει απρονοησία και ξεροκεφαλιά. Και τον χάνει, μαζί και τον γιο του ξαδέρφου, η κόρη σώζεται. Μετά από ώρες στα κύματα, σώζεται και ο ίδιος. Σώζεται κι αρχίζει να σκάβει μέσα του, αναρωτιέται για τη γενιά του, για τις ρίζες του για τον αληθινό πρόγονό του, την «Περιστερού», από τον οποίο και καταλήγει ότι κατάγεται. Η «Περιστερού», περιπαικτικό παρανόμι του Θανάση Δεληγιώργη που είχε το βίτσιο να εκτρέφει περιστέρια, τα εκπαίδευε και τα έδινε μαζί στα πλοία, να γυρίζουν πίσω με μαντάτα σε περίπτωση ανάγκης.
Ο Μακριδάκης για άλλη μια φορά φτιάχνει ένα βιβλίο που δεν θέλεις να το αφήσεις απ’ τα χέρια, παρά μονάχα όταν δεν έχει άλλο πια. Ακόμη κι όταν παιδεύεσαι με το δαιδαλώδες σόι, σοφά στο τέλος υπάρχει το γενεαλογικό δέντρο να καταφεύγεις, αφού η ιστορία δεν σου επιτρέπει να προσπεράσεις πρόσωπα, προσωνύμια, συγγένειες, μπερδέματα.
Στις αρχές Νοεμβρίου, σε εκδήλωση στην Αθήνα, ο Γ. Μακριδάκης αναφέρθηκε σε αυτό το βιβλίο του: Ο αφηγητής της ιστορίας, ο Ανέστης Δεληγιώργης, έλκει την καταγωγή του από τα απέναντι, την Αγία Παρασκευή, το Κιόστε της Μικράς Ασίας. Ένα ολόκληρο γαϊτανάκι δεσμών, πνιγμών, τραγωδιών τυλίγεται και ξετυλίγεται ακατάπαυστα στις σελίδες του βιβλίου. Πολλά περιστατικά είναι αληθινά. Το ναυάγιο του αφηγητή, το πέρασμα του ψαρά στα τουρκικά νερά, ο ξεριζωμός και η φυγή στην Ελλάδα, είναι γεγονότα. Ο Μακριδάκης τα ξέρει, έχει μιλήσει με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν, ο ναυαγός Ανέστης δεν είναι γέννημα της φαντασίας, η αποδελτίωση από τον συγγραφέα χιώτικων εφημερίδων αφήνει το αποτύπωμά της στο βιβλίο.
Εμένα με συγκινεί όμως ο απλός, απλούστατος Ανέστης. Που παλεύει να μην πνιγεί, που σιχαίνεται τα άλλα πουλιά, τους γλάρους που τον περιτριγυρίζουν και ορμούν −είναι γι' αυτούς ζωντανή τροφή−, που σκιάζεται τη γυναίκα του την Ελένη, τόσο ξένος μαζί της, τόσο αταίριαστος. Ο Ανέστης που μετά το ναυάγιο παλεύει να βρει ποιος είναι, τι θέλει, τι μπορεί, τι αντέχει.
Γλώσσα απλή και εγγύτατη, γραφή ρέουσα, πυκνή και συναρπαστική, καταθέσεις εσώτατες, συγκίνηση και χαμόγελο, αγωνία και πίκρα, διάθεση περιπαικτική και σοβαρή, διόλου σοβαροφανής και επίπλαστη, αυτή είναι για άλλη μια φορά η προσφορά του Μακριδάκη. Αποδεκτή με μεγάλη χαρά και μια ακόμη αφορμή για τη στροφή στο καθρέφτη μας. Ας μας ξαναδούμε λοιπόν...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Ο σπουδαίος συγγραφέας της νουάρ λογοτεχνίας γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1888
Ένα βιβλίο για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής αλλά και για τη φιλία και την ανθρωπιά
Ο ρομαντισμός σκέτος είναι αφέλεια, ο κυνισμός σκέτος είναι παραίτηση. Το βιβλίο ζει ανάμεσα στα δύο.
Τα τοπόσημα της Αττικής, ο Άγιος Διονύσιος Σολωμός, ο Έρως (άπιαστος), η θάλασσα τον χειμώνα, η ελληνικότητα που έχουμε κι αυτή που ψάχνουμε
43 χρόνια μπλουζ, χωρίς απομιμήσεις
Μιλήσαμε με τον Θάνο Γώγο και την Μάρια Ντεγιάνοβιτς, εκδότες της Θράκας και διοργανωτές του Φεστιβάλ, για την πιο λαχταριστή και πολυαναμενόμενη λογοτεχνική σύναξη του καλοκαιριού
«Τις Κυκλάδες δεν τις έχω γνωρίσει ακόμη, τις υποψιάζομαι»
Συγγραφέας και δικηγόρος, κινείται παράλληλα στον κόσμο της λογικής και της ποίησης και μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο «Παραξενιά – άηχα κι ακοινώνητα στιχουργήματα»
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για παιδιά και εφήβους
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει non fiction σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει τις σελίδες του καλοκαιριού
Η γνωστή πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τη λογοτεχνία, τη μνήμη, τους καθημερινούς ανθρώπους και τους «απείθαρχους» ήρωές της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.