Βιβλιο

7 βήματα για να θυμάσαι ό,τι διαβάζεις

Νιώθεις ότι πάσχεις από Αλτσχάιμερ κάθε φορά που τελειώνεις ένα βιβλίο; Όχι πια!

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo-1440778303588-435521a205bc.jpg

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να θυμάσαι τα βιβλία που διαβάζεις και τα σημαντικότερα σημεία του περιεχομένου τους

Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες, δηλαδή να διαβάσεις ένα βιβλίο, το οποίο σου φάνηκε μάλιστα και ενδιαφέρον, αλλά να μη θυμάσαι τίποτα από το περιεχόμενό του. Καμιά φορά ξεχνάς ακόμα και τον τίτλο του, ή ακόμα πιο συχνά τον συγγραφέα του. Λοιπόν, είτε πρόκειται για λογοτεχνία, είτε για δοκίμιο, είτε για κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα, είτε για ένα ανάλαφρο ανάγνωσμα, μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα για να θυμάσαι το «ζουμί». Αυτά!

Εξοπλισμός
Θα χρειαστείς ένα βιβλίο (φυσικά!), μερικά ποστ-ιτ, ένα μολύβι και ένα σημειωματάριο όπου στο εξής θα καταγράφεις ημερολογιακά την αναγνωστική σου ιστορία.

Μέθοδος
1) Καθώς διαβάζεις, κράτα στο χέρι σου το μολύβι και έχε κοντά σου τα ποστ-ιτ. Με αυτά τα «σύνεργα», είσαι περισσότερο σε εγρήγορση, επιδίδεσαι σε πιο δημιουργικό διάβασμα. 

2) Διάβαζε συγκεντρωμένος, ώστε να εντοπίζεις τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κειμένου.

3) Βάλε ποστ-ιτ στη σελίδα αμέσως μόλις βρεις κάποιο ή κάποια ενδιαφέροντα σημεία.

4) Αν το βιβλίο σού ανήκει, και δεν το έχεις δανειστεί από φίλο ή τη δανειστική βιβλιοθήκη, υπογράμμισε με μολύβι τη λέξη, τη φράση ή και την παράγραφο που σου άρεσε. Μη χρησιμοποιήσεις φωσφορούχο μαρκαδόρο για τις υπογραμμίσεις σου. Αυτός ο μαρκαδόρος είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωση που διαβάζεις για την εξεταστική - πολλές σελίδες, λίγος χρόνος. Η ανάγνωση για απόλαυση είναι πιο ιεροτελεστική. 

5) Μόλις τελειώσεις την ανάγνωση, γύρισε πίσω στα ποστ-ιτ. Ξαναδιάβασε ό,τι έχεις υπογραμμίσει ή μαρκάρει. 

6) Σημείωσε στο σημειωματάριο ό,τι θεωρείς σημαντικότερο: περίληψη, σημειώσεις, εντυπώσεις, φράσεις. Σε αυτό το σημειωματάριο μπορείς να ανατρέχεις κάθε φορά που θέλεις να θυμηθείς κάτι για το αναγνωστικό σου παρελθόν.

7) Σβήσε τις υπογραμμίσεις που έκανες με το μολύβι, αν το θέλεις, φυσικά - δεν είναι υποχρεωτικό. Τα ποστ-ιτ δεν υπάρχει λόγος να τα αφαιρέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ