- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα άλλο βλέμμα
Οι «Περαστικοί» της Τζέννυ Έρπενμπεκ μιλούν για τους πρόσφυγες που ξεγλιστρούν από τα βρόχια της Συμφωνίας του Δουβλίνου και φτάνουν ως το Βερολίνο
Ο Άρης Σφακιανάκης διαβάζει το βιβλίο της Τζέννυ Έρπενμπεκ «Περαστικοί» (εκδόσεις Καστανιώτη).
Θα θυμάστε βέβαια το καταπληκτικό βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ, «Υποταγή», όπου ο Γάλλος συγγραφέας περιγράφει με κασσανδρική ενόραση το μέλλον της χώρας του όταν οι Μουσουλμάνοι –που έχουν ξεπεράσει πια σε πληθυσμό τους αυτόχθονες– καταλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της Γαλλίας. Είναι ο φόβος πολλών Ευρωπαίων.
Από την άλλη τώρα, στο βιβλίο για το οποίο θέλω να μιλήσω, μια Γερμανίδα αυτή τη φορά συγγραφέας, η Τζέννυ Έρπενμπεκ, ετών 52 σήμερα, στο δικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Περαστικοί», μιλάει για τους πρόσφυγες που καταφέρνουν κάποτε να ξεγλιστρήσουν από τα βρόχια της Συμφωνίας του Δουβλίνου και να φτάσουν ως την καρδιά της ξενοφοβικής πλέον Γερμανίας, του Βερολίνου.
Εκεί, σ’ ένα άλσος του Βερολίνου, έχουν στήσει τις σκηνές τους κάμποσοι Αφρικανοί πρόσφυγες αναζητώντας τον δικό τους κήπο της Εδέμ. Τους συναντάει ένας εβδομηντάρης καθηγητής της Ιστορίας που βγήκε στη σύνταξη κι έχει άφθονο χρόνο να κόβει βόλτες στην πόλη που ήταν κάποτε κομμένη στη μέση μ’ ένα Τείχος. Καθώς ο καθηγητής ζει μόνος –η γυναίκα του έχει πεθάνει–, βρίσκει ευχάριστη ασχολία να κουβεντιάζει με τους πρόσφυγες. Μάλιστα, τους ακολουθεί στα καινούργια τους καταλύματα όταν οι τοπικές αρχές τους διώχνουν από το άλσος κι αρχίζει να συναγελάζεται συστηματικά μαζί τους και να καταγράφει τις ιστορίες τους.
Ο καθηγητής μαθαίνει έτσι γιατί οι Τουαρέγκ αναγκάζονται να αφήσουν τα βοσκοτόπια τους και να ψάξουν για εύφορους λειμώνες στην Ευρώπη, γιατί οι δραπέτες από τον εμφύλιο της Λιβύης θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο ώσπου να φτάσουν στα πρώτα ακρογιάλια της Ιταλίας και της Ελλάδας, γιατί οι κάτοικοι της Υποσαχάριας Αφρικής πληρώνουν αδρά τους δουλεμπόρους για να ξεφύγουν από τις φυλετικές ταραχές που ξεκληρίζουν τον τόπο τους.
Τα βάσανα αυτών των προσφύγων, που όταν –και εάν– κάποτε καταφέρουν να φτάσουν ως τη Γερμανία, θα κορυφωθούν όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη γερμανική γραφειοκρατία, ένα τέρας με εκατό κεφάλια.
Συνέχισα να διαβάζω το μυθιστόρημα μ’ ένα πικρό χαμόγελο. Να το αφήσω από τα χέρια δεν γινόταν. Κι έβγαλα το καπέλο στον συνταξιούχο καθηγητή που με τη συμπεριφορά του –δείγμα πραγματικής ευρωπαϊκής κουλτούρας και ουμανισμού– έδωσε το λαμπρό παράδειγμα στους συμπατριώτες του να τον μιμηθούν. Και υποκλίθηκα στη συγγραφέα για την υπέροχη δουλειά της σ’ ένα τόσο δύσκολο θέμα που έχει ήδη αναστατώσει τον κόσμο μας.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια γροθιά στο στομάχι, είναι ένα χάδι τρυφερό στην καρδιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Οι σταυροφορίες και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του μεσαιωνικού κόσμου
Θεματική, αφηγηματική δομή, χαρακτήρες και ιδεολογικός προβληματισμός
Μια συζήτηση για τα βιβλία του «Καθαρμός» και «Το παράθυρο της Νεφέλης», καθώς και για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.