Βιβλιο

«Η σιωπηλή ασθενής»: Tο σπουδαίο θρίλερ του Alex Michaelides που μεταφέρεται στο σινεμά από τον Brad Pitt

Ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Alex Michaelides «Η σιωπηλή ασθενής», εκδόσεις Διόπτρα

«Η σιωπηλή ασθενής» του Alex Michaelides, πρώτου Βρετανοκύπριου συγγραφέα που μπήκε στη λίστα best sellers των New York Times και έμεινε για 15 εβδομάδες, βρίσκει τη λογοτεχνία του ψυχολογικού θρίλερ στα καλύτερά της

Το ψυχολογικό θρίλερ «Η σιωπηλή ασθενής», το no. 1 best seller στη λίστα των New York Times με την υπογραφή του Alex Michaelides, έρχεται με τις καλύτερες συστάσεις. Μεταφράστηκε σε 42 χώρες, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, δέσποσε στις λίστες των ευπώλητων, ενώ η Plan B, η εταιρία παραγωγής του Brad Pitt έχει ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα για τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο. Καθόλου άσχημα για τον μόλις 41 ετών Βρετανοκύπριο συγγραφέα που πραγματοποιεί το πρώτο του βήμα στη λογοτεχνία!

Τι θα διαβάσεις στις καθηλωτικές σελίδες του «Η σιωπηλή ασθενής»; Ένα ψυχολογικό θρίλερ με περίτεχνη πλοκή, ένα μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό, μια φιλόδοξη ιστορία με ευρηματικούς χαρακτήρες και αφήγηση δομημένη στα πρότυπα των καλύτερων δημιουργών της λογοτεχνίας του σασπένς.  Με τίποτα δε θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου αυτή τη σπινταριστή ξενάγηση από τη φωτεινή στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού.

605756_2.jpg

Στις σελίδες του βιβλίου, γνωρίζουμε την Αλίσια Μπέρενσον, της οποίας η ζωή είναι φαινομενικά τέλεια. Διάσημη ζωγράφος η ίδια, περιζήτητος φωτογράφος μόδας ο άντρας της, ζουν σε ένα μεγάλο σπίτι με θέα το πάρκο, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του Λονδίνου. Όταν ένα βράδυ ο σύζυγός της θα γυρίσει αργά από μία φωτογράφιση, η Αλίσια τον πυροβολεί πέντε φορές στο πρόσωπο και βυθίζεται στη σιωπή. Η άρνησή της να μιλήσει ή να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση θα μετατρέψει μια οικογενειακή τραγωδία σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, σε ένα μυστήριο το οποίο μονοπωλεί τη φαντασία του κοινού και κάνει την Αλίσια διαβόητη. Η τιμή των έργων της απογειώνεται και εκείνη, η σιωπηλή ασθενής, φυγαδεύεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Γκρόαβ, μια ασφαλή εγκληματολογική μονάδα στο Βόρειο Λονδίνο. Ο Θίο Φέιμπερ είναι ένας εγκληματολόγος – ψυχοθεραπευτής που περίμενε πολύ καιρό την ευκαιρία να δουλέψει με την Αλίσια. Είναι πεπεισμένος ότι εκείνος θα πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Η αποφασιστικότητά του να την κάνει να μιλήσει και να ξετυλίξει το μυστήριο της δολοφονίας του άντρα της τον παρασύρει σε ένα δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στα βαθύτερα αίτια της σιωπής της.

Alex Michaelides

Ο Alex Michaelides εμπνεύστηκε την ιδέα του βιβλίου λαμβάνοντας υλικό από τον ευριπίδειο μύθο της Άλκηστης που θυσιάστηκε για τον σύζυγό της για να επιστρέψει στη ζωή αμίλητη. Βασισμένο στην προσωπική διαδρομή του ίδιου του συγγραφέα, καθώς όταν σπούδαζε δούλεψε δυο χρόνια σε ψυχιατρική μονάδα για εφήβους βιώνοντας εμπειρίες που του άλλαξαν τη ζωή, o Michaelides δίνει μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στην ιστορία του, σκιαγραφώντας ένα ολοζώντανο ταμπλό γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται ένα θρίλερ που κάνει το αίμα να βράζει.

Αξίζει να σημειωθεί ταυτόχρονα, ότι την ιδέα να κάνει την Αλίσια ζωγράφο για λόγους δραματουργίας και αφήγησης του την έδωσε η Ούμα Θέρμαν, με την οποία συνεργάστηκε στο «The Con is On», τη δεύτερη ταινία της οποίας ο Michaelides συνυπέγραψε το σενάριο.

Βιβλίο, Η σιωπηλή ασθενής

Alex Michaelides, «Η σιωπηλή ασθενής», σελίδες 416, μετάφραση Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ, εκδόσεις Διόπτρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ