Βιβλιο

3 βιβλία με ιατρικό ενδιαφέρον από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Για φοιτητές, επαγγελματίες του χώρου της υγείας, αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, που θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα για το συγκεκριμένο θέμα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 673
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιατρικά Βιβλία - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Τρία σημαντικά βιβλία έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των εξαιρετικών βιβλίων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Πρόκειται για βιβλία που απευθύνονται σε φοιτητές (ιατρικής, φαρμακευτικής, βιολογίας, νοσηλευτικής, ψυχολογίας, νευροεπιστημών και όχι μόνο), σε επαγγελματίες του χώρου της υγείας, αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, που θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι εξαρτήσεις - Αίτια, μηχανισμοί, εκδηλώσεις, αντιμετώπιση
Επιμέλεια: Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Χριστίνα Δάλλα

Οι εξαρτήσεις - Αίτια, μηχανισμοί, εκδηλώσεις, αντιμετώπιση Επιμέλεια: Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Χριστίνα Δάλλα
Η εξάρτηση είναι στενά συνυφασμένη με τη φύση του ανθρώπου. Επιδιώκοντας την ευχαρίστηση, την ηδονή και την ανταμοιβή, οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στην καταναγκαστική αναζήτησή τους χάνοντας συχνά τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους και την ικανότητα διαχείρισης της προσωπικής τους ζωής. Αυτό δεν αφορά μόνο τις εξαρτήσεις από εθιστικές ψυχοδραστικές ουσίες, αλλά και τους συμπεριφορικούς εθισμούς, οι οποίοι αγγίζουν πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής: τη χρήση του διαδικτύου, τα τυχερά παιχνίδια, τη διατροφή, τη σεξουαλική δραστηριότητα ή τη σωματική άσκηση. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι η εξάρτηση είναι μια χρόνια νόσος του εγκεφάλου την οποία καθορίζουν περιβαλλοντικοί, φαρμακολογικοί και γενετικοί-βιολογικοί παράγοντες. Αυτή την αντίληψη έχουν υιοθετήσει και οι ειδικευμένοι επιστήμονες που υπογράφουν το βιβλίο αυτό. Εκθέτουν τις τρέχουσες επιστημονικές απόψεις για τις ουσιοεξαρτήσεις, αποφεύγοντας κάθε δαιμονοποίηση, και σκιαγραφούν με εύληπτο, συνοπτικό αλλά και ολοκληρωμένο τρόπο τις βασικές γνώσεις και τα κύρια σημεία του πεδίου της «εξαρτησιολογίας».


Brock - Βιολογία των μικροοργανισμών
Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, David Nicholas, David A. Stahl, σελ. 1.198, €110

Brock - Βιολογία των μικροοργανισμών Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, David Nicholas, David A. Stahl
Το βιβλίο αυτό είναι η νέα ελληνική έκδοση ενός από τα κορυφαία παγκοσμίως εισαγωγικά εγχειρίδια μικροβιολογίας. Έχει αποτελέσει διεθνώς ανεκτίμητο βοήθημα σε διαδοχικές γενεές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών αλλά και επιστημόνων στις επιστήμες της ζωής. Θεμελιώδης άξονας του βιβλίου είναι η κατανόηση της βασικής βιολογίας των μικροοργανισμών. Επίσης, παρουσιάζει αρκετές από τις συγκλονιστικές επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως είναι η ουσιαστική κατανόηση της μικροβιακής ζωής σε χημικό επίπεδο, η γονιδιωματική ανάλυση, η καλύτερη κατανόηση της εξελικτικής συγγένειας των οργανισμών μεταξύ τους και η τριχοτόμηση σε Βακτήρια, Αρχαία και Ευκάρυα, η σύγχρονη ιολογία κ.ά.


Φιλοσοφία της Ιατρικής
R. Paul Thomson - Ross E. G. Upshur, σελ. 432, €20

Φιλοσοφία της Ιατρικής  R. Paul Thomson - Ross E. G. Upshur
H ιατρική έχει μύχιους δεσμούς με την ανθρώπινη ζωή, από την πρώτη έως την τελευταία ώρα. Σε στιγμές κρίσιμες, σε στιγμές ελπίδας, σε στιγμές άφατης οδύνης, έρχεται να θεραπεύσει, να ανακουφίσει, να παρηγορήσει. Συνεπικουρούμενη από τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και την τεχνολογία έχει να επιδείξει προόδους στη διάγνωση, στην πρόγνωση, στη θεραπεία που δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τις υποσχέσεις και τις προσδοκίες μας. Από το προσκέφαλο του ασθενούς έως τη δημόσια υγεία το αποτύπωμά της στην οικονομία και στην πολιτική είναι βαθύ. Στο βιβλίο αυτό, υπό το κριτικό πρίσμα της φιλοσοφίας των επιστημών, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις μεταφυσικές, γνωσιολογικές, μεθοδολογικές, ανθρωπολογικές και ιδεολογικές παραδοχές που πάνω τους εδράζεται το γνωστικό και το πρακτικό κεκτημένο της ιατρικής. Με παραδείγματα από την ιστορία της ιατρικής και από την κλινική καθημερινότητα των ιατρών παρουσιάζουν με τρόπο κατανοητό πώς συγκροτούνται οι θεμελιώδεις έννοιες και τα θεωρητικά υποδείγματα που προσανατολίζουν την ιατρική πράξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ