Βιβλιο

H Ελλάδα της δεκαετίας του '60

Η παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του ζευγαριού Susan και Peter Barrett έγινε στην Οικία Κατακουζηνού

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Susan και Peter Barrett, με τίτλο «Ο κήπος του Παππού, Η ζωή στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960»

Στην υπέροχη και πάντα φιλόξενη Οικία Κατακουζηνού παρουσιάστηκε την Τρίτη 16/10, το καινούργιο βιβλίο του καλλιτεχνικού ζευγαριού Susan και Peter Barrett, με τίτλο «Ο κήπος του Παππού, Η ζωή στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960».

Σοφία Πελοπονησίου
Η Σοφία Πελοπονησίου προλογίζει την εκδήλωση

Όπως ανέφερε η κα Σοφία Πελοπονησίου, η ψυχή και επιμελήτρια του Ιδρύματος Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού, ο χώρος αυτός, ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της δεκαετίας του ’60, ήταν ο ιδανικός για να συζητηθεί ένα βιβλίο με θέμα την Ελλάδα εκείνης της εποχής.

Susan και Peter Barrett, «Ο κήπος του Παππού, Η ζωή στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960»
Μέσα από τα κείμενα, τις φωτογραφίες και τα σκίτσα του βιβλίου, ξετυλίγεται η ιστορία των νέων τότε Susan και Peter στην αναζήτησή τους να βρουν απαντήσεις στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για το αν διέθεταν την ικανότητα ή το ταλέντο να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο και τη ζωγραφική.

Επέλεξαν την Ελλάδα σαν τόπο έμπνευσης και προσωρινής διαμονής τους. 

Τα μέρη που έζησαν αλλά και οι άνθρωποι που γνώρισαν και συναναστράφηκαν τους βοήθησαν να βρουν αυτό που αναζητούσαν και η μετέπειτα επιτυχημένη δημιουργική τους ζωή δικαίωσε αυτή την επιλογή τους.

Η παραμονή στην Ελλάδα τούς γέμισε εμπειρίες, εικόνες και ιδέες αλλά και τους χάρισε φιλίες ζωής που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Susan Barrett
H Susan Barrett υπογράφει το βιβλίο

Πολλά απ' αυτά αποτυπώνονται σε μία συλλογή 200 ασπρόμαυρων φωτογραφιών, με το φακό να έχει αιχμαλωτίσει μοναδικές σκηνές και στιγμές από μία Ελλάδα που δεν υπάρχει πια, παρά μόνο στα βιβλία ή στις αναμνήσεις των ανθρώπων που την έζησαν.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί, όπως λένε οι ίδιοι, έναν φόρο τιμής για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Η πρέσβης της Μ. Βρετανίας, Ms Κate Smith, σε άψογα ελληνικά, εξέφρασε τη χαρά της που βρισκόταν μέσα σε αυτό το μαγικό, όπως χαρακτήρισε, διαμέρισμα και προλόγισε το βιβλίο αρχίζοντας με μία μικρή αναφορά στην πριν τριάντα χρόνια γνωριμία της με την Susan και τον Peter στο Πάπιγκο, όταν είχε αγοράσει ακουαρέλες τους με θέμα εκείνα τα μέρη, τις οποίες έχει κρεμασμένες στο δωμάτιό της.

Η πρέσβης της Μ. Βρετανίας Μs Kate Smith
Η πρέσβης της Μ. Βρετανίας Μs Kate Smith προλογίζει το βιβλίο

Όπως είπε, ο ενθουσιασμός της ήταν μεγάλος όταν πριν μερικούς μήνες έλαβε μήνυμά τους που αφορούσε την έκδοση του βιβλίου και την πρόσκληση στην παρουσίασή του. Τόνισε ιδιαίτερα τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αγγλίας και την αγάπη των Άγγλων για τη χώρα μας, η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι για αυτούς ενδιαφέρον και προσφιλής προορισμός. Ευχήθηκε «το βιβλίο αυτό να πολλαπλασιάζει τη γοητεία του σε όσους το διαβάζουν και το έχουν στις βιβλιοθήκες τους, όπως ακριβώς έχει συμβεί σε εκείνη προσωπικά».


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ