Βιβλιο

Τακούνια στα χαρακώματα!

Η Κατερίνα Παπανικολάου μιλάει στην A.V. για το καινούριο της βιβλίο

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44305-92893.JPG

«Αν νιώθεις κι εσύ ότι παλεύεις για τα πάντα, μην το σκέφτεσαι... Η Ανδριάνα είναι ο άνθρωπός σου. Θα ξεχαστείς, θα γελάσεις και ίσως σε κάποια σημεία ταυτιστείς» Η Κατερίνα Παπανικολάου κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το τέταρτο βιβλίο της από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο βιβλία, αλλά κι ένα best seller από τις εκδόσεις Λιβάνη, που όπως λέει η ίδια «ήταν το πρώτο και τυχερό». Όλα τα βιβλία της θυμίζουν κατά κάποιον τρόπο το Sex and the city. Σατιρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τους φρενήρεις ρυθμούς, την εποχή που ζούμε και φυσικά τον έρωτα. Τα κείμενά της διαβάζονται χαρούμενα και χαλαρά και η γραφή της θυμίζει τις συζητήσεις που κάνουμε εμείς τα κορίτσια όταν βρισκόμαστε με τις φίλες μας. Εύστοχο χιούμορ, σαρκασμός, έξυπνες ατάκες, αλλά και μία πλοκή που ρέει αβίαστα. 

Η έμπνευση για το νέο της βιβλίο, «Τακούνια στα χαρακώματα» ήρθε όπως λέει από την κρίση και την ανατροπή όσων γνωρίζαμε έως σήμερα. Όσο για αυτό που ζούμε σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, δεν δείχνει να έχει αυταπάτες για το τι είναι: «Αναμενόμενο! Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ η χώρα αυτών των δυνατοτήτων. Διάβαζα ένα άρθρο που έλεγε ότι η Ελλάδα ποσοστιαία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Jaguar, ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και τώρα, δυστυχώς, πρέπει αναγκαστικά να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν για να ξαναβρούμε την ισορροπία»

Sex and politics; Εννοείται… Όπως λέει, άλλωστε και το τραγούδι «Μια γυναίκα όλα τα μπορεί»

n

Θα μας συστήσετε την Ανδριάνα;

Η Ανδριάνα είναι μία κοπέλα που έχει, ή τουλάχιστον νομίζει πως έχει, τα πάντα. Και τα έχει αποκτήσει με μεγάλο κόπο. Όταν όλα αρχίζουν να κλυδωνίζονται γύρω της, ο γάμος της, η δουλειά της, η οικονομική της άνεση, προσπαθεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες της με βάση τα νέα δεδομένα. Το σοκ είναι μεγάλο, και οι αντιδράσεις της πολλές φορές ακραίες.

Τι συμβαίνει ξαφνικά και καταρρέουν όλα στη ζωή της;

Απλά ζει στην Ελλάδα της κρίσης - χρειάζεται κάτι παραπάνω...; Πέρα από τα πρακτικά προβλήματα που της δημιουργεί αυτή η νέα τάξη πραγμάτων, γίνεται και αιτία να απομακρυνθεί από τον άντρα της. Βέβαια, η καυτή επιστροφή ενός πρώην μεγάλου έρωτα στη ζωή της, δεν διευκολύνει τις καταστάσεις

Ποιοι είναι οι "σύμμαχοι" της Ανδριάνας σε αυτό το ταξίδι;

Δυστυχώς, δεν φαίνονται να υπάρχουν σε μία πρώτη ανάγνωση. Η μητέρα της είναι μία εκκεντρική χήρα, κατά συρροή ...κάτοχος συζύγων, και μία αδερφή που έχει «κληρονομήσει» από το δεύτερο γάμο της μητέρας της ζει καθημερινά ένα μικρό δράμα λόγων των εξωτικών φοβιών της. Από την άλλη, υπάρχει και μία κοντινή της φίλη που τελευταία βρίσκει τη χαρά κυρίως σε άγουρους και μυώδεις εκκολαπτόμενους ποιητές.

Τι είναι αυτό που σπρώχνει την ηρωίδα να χειραφετηθεί και να πάρει τη ζωή στα χέρια της;

Τίποτα και τα πάντα. Απλά φτάνει στο σημείο που το άθροισμα των προβλημάτων βγαίνει μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή της;

Πάντα ήταν μία κοπέλα που ζούσε τις σχέσεις της ουσιαστικά και με ειλικρίνεια. Δεν της άρεσε να σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Επομένως, ο αληθινός έρωτας είναι βασική της ανάγκη και από ότι φαίνεται και κινητήριος δύναμη.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες σας;

Τα βιβλία μου έχουν βιωματικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι συνήθως τα ερεθίσματα προέρχονται από κάτι που μπορεί να δω, να ακούσω ή ακόμα και να ζήσω. Άλλωστε, οι αφηγήσεις μου αφορούν ιστορίες ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζουν ανάμεσά μας.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης δύσκολο είναι για μια νέα συγγραφέα αυτή την εποχή να εκδώσει ένα βιβλίο;

Η αλήθεια είναι πως οποιοδήποτε ξεκίνημα είναι πια δύσκολο στην Ελλάδα. Ο χώρος της συγγραφής, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο σας, πως αποφασίσατε να γράψετε για πρώτη φορά;

Μου λέει μια μέρα μία φίλη μου: μου αρέσει όπως τα λες, νομίζω θα μου άρεσε και όπως θα τα έγραφες. Έτσι ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο, διαδικασία που μου πήρε πάνω από ένα χρόνο γιατί πειραματιζόμουν με το προσωπικό μου στυλ. Βέβαια όταν ήμουν 12 ετών είχα γράψει ένα χιουμοριστικό θεατρικό που «ανέβηκε» στην γιορτή αποφοίτησης από το δημοτικό...

Τελικά, τι αίσθηση αφήνει στο τέλος στον αναγνώστη;

Έχει ένα ρεαλιστικό happy end. Κλείνω με κάτι που δεν είναι ουτοπικό, αλλά εμπεριέχει και την κάθαρση σε μεγάλο βαθμό.

n

Συνοπτική Περιγραφή:

Η Ανδριάνα βλέπει ξαφνικά να χάνονται ένα-ένα και με ανησυχητική ευκολία όλα αυτά που θεωρούσε ως τώρα δεδομένα. Ο γάμος της παραπαίει, τα λεφτά της τελειώνουν, ενώ ο αγώνας της για να ξαναβρεί δουλειά χαρακτηρίζεται από την εξής φράση: μεγάλη πόρτα θα διαβείς. Σ’ αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων τα στηρίγματά της δεν φαίνονται και τόσο στιβαρά.... Μια εκκεντρική μητέρα που της αρέσει να συλλέγει συζύγους. Μια αδερφή, κατά φαντασίαν ασθενής, μια επικριτική κολλητή φίλη που έχει αδυναμία σε μυώδεις εκκολαπτόμενους ποιητές. Χάνοντας όλες τις ισορροπίες της, η Ανδριάνα νιώθει πως της απομένουν μόνο δύο εναλλακτικές: να αρχίσει να καπνίζει φυτείες μέχρι να μοιάσει με τον Μπομπ Μάρλεϊ ή να βγει έξω στη μάχη παλεύοντας γι’ αυτά που έχασε, μαζί και για έναν παλιό έρωτα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ