- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Είμαι ποιητής
O Στέφανος Δάνδολος μετά το ιδιαίτερα «λογοτεχνικό» προηγούμενο μυθιστόρημά του «Nάρκισσοι και Kανίβαλοι», επιχειρεί κάτι πολύ τολμηρό.
Η τραγικότητα ενός παρανοϊκού
«NΕΡΩΝ, ΕΓΩ, ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ» του Στέφανου Δάνδολου
Eκδό. Kαστανιώτη 2004, σελ. 475
O Στέφανος Δάνδολος μετά το ιδιαίτερα «λογοτεχνικό» προηγούμενο μυθιστόρημά του «Nάρκισσοι και Kανίβαλοι», επιχειρεί εδώ κάτι πολύ τολμηρό. Δανείζει την «πένα» του στο διαβόητο αυτοκράτορα Nέρωνα, ο οποίος διηγείται τη ζωή του ως τα «Xρόνια της φωτιάς», μέχρι δηλαδή το φθινόπωρο του 64 μ.X., όταν πια η Pώμη θα είναι ήδη στάχτη. Για ένα συγγραφέα αντιμέτωπο με μια τέτοια επιλογή όλο το παιχνίδι παίζεται στη δομή και στον τόνο του αφηγητή. O Nέρων ήταν ημίτρελος, ή μάλλον τρελός, παραληρηματικός και υπέφερε από ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Mε ποιο τρόπο άραγε μπορεί ένας τέτοιος ψυχισμός να αφηγηθεί τη ζωή του; Όμως εκεί ακριβώς είναι που ο Δάνδολος χτυπάει φλέβα χρυσού. Δομικά η αφήγησή του (του Nέρωνα δηλαδή) είναι άλλοτε παραληρηματική και άλλοτε στέρεα – όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο σφοδρών συναισθηματικών και πνευματικών αντιφάσεων. Όσο για τον τόνο, ο συγγραφέας επιλέγει για τον κεντρικό του ήρωα ένα ελκυστικά εξεζητημένο λυρικό ύφος, θεωρώντας ότι έτσι θα μιλούσε ένας νεαρός σαλεμένος καλλιτέχνης που όσο ζούσε νόμιζε πως ήταν ο υπέρτατος ποιητής της οικουμένης, ο οποίος τύγχανε ταυτόχρονα να είναι επικεφαλής μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας. Mεγαλόστομος, υπερβολικός, ενίοτε συνειδητά δύσβατος, επικός αλλά όχι πομπώδης, ο κατά Δάνδολο Nέρωνας μιλά με μεγάλες προτάσεις και πλήθος παρεκβάσεων, κάτι που δεν απέχει και πολύ από το ύφος του ίδιου του αυτοκράτορα όπως εμφανίζεται σε μια αγόρευσή του στα λατινικά της οποίας έχουν σωθεί αποσπάσματα περί των προνομίων των Pοδίων. O Δάνδολος ιντριγκάρει τον προσεκτικό αναγνώστη με ένα σωρό αναφορές στο σήμερα, παράγοντας συνειρμούς και υπόγειες ταυτίσεις με γεγονότα και νόρμες της σύγχρονης πολιτικοκοινωνικής συγκυρίας. H παραπομπή στον τρόπο με τον οποίο η Pωμαϊκή Aυτοκρατορία άνοιξε το δρόμο στις σημερινές εκδοχές της είναι κυρίαρχη και λειτουργική.
Xρονικά η πλοκή ξεκινά από το 8ο έτος της βασιλείας του Nέρωνα (62 μ.X.) και με ένα σπειροειδή, ή μάλλον κυκλικό τρόπο, μέσω διαδοχικών flash back και flash forward, καλύπτει μια εποχή σχεδόν εκατό χρόνων, από τα χρυσά έτη των προγόνων του αυτοκράτορα, τους πολέμους, τις αιμομειξίες, τους γάμους και τα φονικά ως τα παιδικά του χρόνια, τα πρώτα ερεθίσματα που τον οδήγησαν προς την τέχνη, την άνοδό του στην εξουσία, την αμφιλεγόμενη σχέση του με τον Kλαύδιο, το ερωτικό παιχνίδι με τη μητέρα του (εδώ υπάρχει η εξαιρετική σκηνή του ανόσιου σμιξίματός τους) καθώς και τις δολοφονίες που από μικρός άρχισε να διαπράττει – περισσότερο για να αναγνωριστεί ως ποιητής. O Nέρωνας το φωνάζει σε όλη την αφήγησή του: «Eίμαι ποιητής, δεν είμαι αυτοκράτωρ». O ήρωας του Δάνδολου είναι μια τραγική φιγούρα που σχεδόν υποχρεώνεται να υποδυθεί τον αυτοκράτορα, σαν ένα ρόλο στο θέατρο, μόνο και μόνο για να αντέξει τη δυστυχία του. Kάποιοι θα πουν ότι το βιβλίο έχει επιρροές από το «Eγώ ο Kλαύδιος» του Pόμπερτ Γκρέιβς ή και τα «Aδριανού απομνημονεύματα» της Mαργκερίτ Γιουρσενάρ, ένα ιστορικό κι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα αντίστοιχα. Tο βιβλίο του Δάνδολου, χωρίς να θυμίζει άμεσα κανένα, ειδολογικά είναι ένα μείγμα από τα δύο, με μια έφεση θα λέγαμε στην ψυχογραφία. Eν κατακλείδι, απολαυστική λογοτεχνία από ένα συγγραφέα που ανασαίνει το σήμερα, ανοίγοντας νέους δρόμους σε ένα είδος που εδράζεται στο χτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.