- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΑΠΟ ΣΤΗΘΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΛΑΦΡΩΝ ΗΘΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ
Ανάμεσα στα πλούσια στήθη της Λουκρέτσια επωάζονται μεταξοσκώληκες.
Τα στήθια της Σελίν εγείρουν πάθη και ίσως είναι το σημαντικότερο προσόν της, όχι απλώς για να επιβιώσει αλλά και να γίνει η βασίλισσα των παρισινών μπορντέλων. Παρότι έσφαξε τους γονείς της, η Έμιλι Μόρτον στα δικά της στήθη δεν κρύβει ούτε πόνο ούτε αναφιλητά. Και παρότι με το πλευρό των φασιστών στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, ο πατέρας Χοσέ τις νύχτες αμαρτάνει βλέποντας στα όνειρά του πως θωπεύει λάγνα τα στήθια της αναρχοκόκκινης Μαρίας. Διασχίζοντας το χωροχρόνο, από την ιταλική Αναγέννηση έως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γυναίκες πρωταγωνίστριες του Μπρουντζάκη διαθέτουν ελαφρά ήθη αλλά «βαριά» προσόντα: διαθέτουν μπούστο τροφαντό που μαγνητίζει όχι μόνο το μάτι αλλά και το μυαλό. Μπούστα-φετίχ, από αυτά που κολάζουν κάθε άντρα. Μπούστα ορθόστητα, τεράστια, μπούστα καλλιτεχνήματα. Μόνο που οι ιστορίες τους δεν είναι γραμμένες πρόστυχα, φτηνά και pulp, ούτε σκαμπρόζικα και φιλήδονα αποτυπωμένες, όπως στις φωτογραφίες ή τις σελίδες του “Playboy”. Οι γυναίκες του Μπρουντζάκη δεν είναι αμαρτωλές, ακόμα κι αν κάποιες από αυτές πυρπολούν συνειδητά τα χρηστά ήθη της εποχής τους. Τουναντίον, διαθέτουν ενάρετες ιδιότητες: ταπεινοφροσύνη, ιδεαλισμό, ηρωισμό, αξιοπρέπεια. Οι ατομικές τους ιστορίες, τοποθετημένες σε ταραγμένες εποχές, μοιάζουν σαν είδωλα στον παραμορφωτικό καθρέφτη της επίσημης ιστορίας. Μια δηλαδή κυριολεκτικά «από στήθους» εκμάθηση κάποιων άδυτων της ιστορίας, μια ενσυνείδητη πλαστογραφία μεγάλων γεγονότων μέσα από βιογραφίες ανωνύμων γυναικών που υποσχέθηκαν πάθος, έρωτα κι ευτυχία στους άντρες που ανύποπτα έπεσαν στην παγίδα τους και είτε το πλήρωσαν με αίμα είτε απελευθερώθηκαν από τα δεσμά τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Ο Ρουμάνος ποιητής αποτυπώνει την αγωνία μιας ταυτότητας που διαρκώς αμφισβητείται
Μεγαλώνοντας στη Μόσχα στις αρχές του αιώνα και γνωρίζοντας τον μεγάλο συνθέτη Σκριάμπιν
Το βιβλίο «Θεραπευτικές Ιστορίες-Τετράδιο Ασκήσεων Ποιητικού Λόγου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος (Αθήνα, 2026)
Ένα βιβλίο παιδαγωγικής του Διαφωτισμού που επηρέασε την εκπαίδευση στη Δύση
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.