Βιβλιο

Ο αφρός του παιδικού βιβλίου

Πόση ανάγκη υπάρχει να συζητήσουμε για τα συναισθήματα.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 402
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24606-54580.jpg

n  n

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Η δημοσιογράφος Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας του «Κοιλίτσα.com» (εκδ. Πατάκη) μιλάει για την πραγματικότητα μιας εγκυμοσύνης – αυτή στην οποία η έγκυος δεν ονειρεύεται ατελείωτες ροζ εκτάσεις, αλλά αντιθέτως ζορίζεται κι αμφιβάλλει.

«Όταν ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος, φρίκαρα. Πραγματικά δεν ήμουν καθόλου έτοιμη να το διαχειριστώ. Aποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ένα blog για να γράφω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.  Τα οποία, ήταν περίεργα – είχα αγωνίες, αμφιβολίες, φιλοδοξίες, ενοχές… Δεν ονειρευόμουν, ας πούμε, ροζ φορμάκια. Αισθανόμουν ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί είχα όνειρα κι εκτός παιδιού. Ξεκινάω λοιπόν με ένα blog και στην πορεία βλέπω ότι αυτά που γράφω δεν είναι τελικά εξωπραγματικά και μάλιστα δεν τα διαβάζουν μόνο έγκυες ή γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, αλλά κι άλλοι άνθρωποι. Οπότε άρχισα να σκέφτομαι ότι όλο αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Το βιβλίο “Κοιλίτσα.com”, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τη γέννηση της μικρής, είναι στο 90% του αποσπάσματα από το blog. Στην ουσία, είναι το ημερολόγιο της εγκυμοσύνης μου σε ζωντανό χρόνο. Τους μεγάλους οδηγούς εγκυμοσύνης σε μέγεθος τούβλου τους παράτησα στον τρίτο μήνα γιατί με άγχωναν – για κάθε πράγμα που διάβαζα, αναρωτιόμουν αν θα το κάνω σωστά. Οι οδηγοί δεν ασχολούνται καθόλου με τα συναισθήματα και την ψυχολογία της εγκύου, ασχολούνται με τα πρακτικά ζητήματα τα οποία όμως στην πραγματικότητα δεν μπορείς να τα κάνεις όπως τα διαβάζεις. Υπάρχει ένας φοβερός όγκος συμβουλών που δεν στον επιβάλλουν σε καμία άλλη περίοδο της ζωής σου, παρ’ εκτός από τα χρόνια του σχολείου. Μέσα σε όλο αυτό τον όγκο των συμβουλών, σταματάς να ακούς τον εαυτό σου. Δες για παράδειγμα την επιλόχειο κατάθλιψη, ένα τόσο σοβαρό θέμα για το οποίο στην Ελλάδα μιλάμε μέσα σε τρεις γραμμές. Ταυτοχρόνως υπάρχει φοβερή ενοχοποίηση για τις γυναίκες, ειδικά από το ρεύμα της “φυσικής μητρότητας”, όπου επιτάσσουν αυταρχικά το φυσικό θηλασμό, το φυσικό τοκετό κ.ο.κ. Σε ενοχοποιούν επίσης για τα νεύρα και τα αντιφατικά συναισθήματα, γιατί όλοι λένε ότι επηρεάζουν αρνητικά το μωρό, όμως το να το λες αυτό σε μια έγκυο έτσι απειλητικά δεν τη βοηθάει πουθενά. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο και μίλησα και με άλλες μητέρες, είδα πόση ανάγκη υπάρχει να συζητήσουμε για τα συναισθήματα και κυρίως για το γεγονός ότι δεν είναι όλα ροζ και σάχλα. Όσο για το blog “Κοιλίτσα.com” που συνεχίζεται, σε αυτή τη φάση έχω βάλει την κόρη μου τη Στεφανία να εξιστορεί την καθημερινότητά της. Με αυτό τον τρόπο μιλάω για τη νέα ζωή με ένα παιδί με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο».


n  n

Μια δροσερή πρόταση

Η δημοσιογράφος Μπήλη Στεφανή έστειλε στην A.V. ένα μικρό σημείωμα για το νέο βιβλίο της «Ποιος έβγαλε την τάπα από τη θάλασσα;» σε εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού από τις εκδόσεις Μίνωας

«H τάπα, τοποθετήθηκε τυχαία στη θάλασσα, ένα καλοκαίρι που βρισκόμουν για  διακοπές στην Άνδρο. Από μικρή έχω μια έμφυτη “μικρή” περιέργεια. Μ’ αρέσει να ξέρω τι κρύβεται πίσω ή κάτω από κάτι άλλο. Ξαφνικά λοιπόν εκείνο το καλοκαίρι, καθώς βρισκόμουν σε κάποια παραλία του νησιού,  αναρωτήθηκα, κοιτώντας τη θάλασσα, πώς θα μπορούσε να δείξει το τοπίο εάν κάποιος αφαιρούσε το νερό. Τι θα αποκάλυπτε; Ναυάγια, κοχύλια, θησαυρούς; Τι; Ταυτόχρονα τοποθέτησα στη θάλασσα και ένα σιφόν όπως έχουν οι μπανιέρες. Στη συνέχεια, χρειαζόμουν ένα συνεργό για να με βοηθήσει με το σχέδιό μου. Κάπως έτσι με βρήκε ο Νιάουι. Σίγουρα, μόνο μια γάτα μπορεί να εκτιμήσει πραγματικά όλο αυτό το θησαυρό που κλείνει μέσα της μια θάλασσα! Η συγγραφή του βιβλίου δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε δύσκολη. Θα έλεγα δημιουργική. Γράφοντας εδώ και χρόνια σε περιοδικά, περνώντας  στο κομμάτι το παιδικού βιβλίου, έκανα κάτι που μου άρεσε, με εξέφραζε, κάτι με το οποίο πέρασα εγώ καλά γράφοντάς το».


Η παρέα του λατρεμένου Ευγένιου Τριβιζά

Το ότι εδώ και κάποιο καιρό οι εκδόσεις Μεταίχμιο επανακυκλοφορούν όλα τα σούπερ λατρεμένα «Παραμύθια- Ντορεμύθια» (συν τέσσερα ολοκαίνουργια!) του Ευγένιου Τριβιζά σε εκδόσεις υπερ-πολυτελείς, με πολλά αυτοκόλλητα, παχιά εξώφυλλα και μοσχομυρωδάτες ιλουστρασιόν σελίδες το γνωρίζετε, έτσι; Υπάρχει και καλύτερο νέο! Οι εκδόσεις δημιούργησαν και τη μυστική παρέα του Ευγένιου, τα μέλη της οποίας ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 2.000 παιδιά. Τα προνόμια που απολαμβάνουν οι φίλοι του Ευγένιου είναι ουκ ολίγα! Κατ’ αρχάς μαθαίνουν πρώτοι όλα τα νέα του συγγραφέα, λαμβάνουν τρεις φορές το χρόνο την εφημερίδα του club, όπου ο Ευγένιος γράφει ειδήσεις και νέα που αφορούν τα βιβλία του και πολλά άλλα, λαμβάνουν  σελιδοδείκτες, αφίσεςκαι αφισάκια, αυτοκόλλητα και αυτοκολλητάκια, μπλοκκαι μπλοκάκια, τετράδιακ.ά. με θέματα εμπνευσμένα από τα Ντορεμύθια, ενώ εξασφαλίζουν και σημαντικές εκπτώσειςσε θεατρικές παραστάσεις, σε προβολές ταινιών, σε μουσεία, σε κατασκηνώσεις, πάρκα διασκέδασης και διάφορους πολιτιστικούς χώρους με επίδειξη της κάρτας του club. Συμπληρώστε και εσείς τη φόρμα εγγραφής στο www.metaixmio.gr/trivizas/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ